Cara Menguatkan Dan Meningkatkan Daya Ingatan Dengan Berkesan

Adakah anda seorang yang cepat lupa jika mengingati sesuatu perkara? Lemah daya ingatan? Anda pernah terfikir untuk mencari cara menguatkan dan meningkatkan daya ingatan anda dengan berkesan?

Sebelum itu, jom kita ambil tahu kenapa daya ingatan kita sangat lemah?


6 Punca Lemah Daya Ingatan:

1. Tidur Yang Tidak Cukup


Tidak mendapat tidur yang cukup. Otak kita tidak berehat dengan secukupnya. Kekurangan oksigen dibekalkan kepada sesuatu sitem pasti akan menjejaskan fungsi yang ada. Tidur terlalu nyenyak juga boleh menyebabkan perubahan mood dan kebimbangan, yang seterusnya menyumbang kepada masalah daya ingatan. Lihat sahaja jika kita terlebih tidur sepanjang hari, bukannya bangun dalam keadaan segar bugar, namun badan rasa letih, pening melampau dan sebagainya. Banyak sangat kajian menunjukkan terlebih tidur juga turut menyebabkan masalah memori.

Image result for sleeping


2. Ubatan-Ubatan

Sesetengah ubat-ubatan seperti ubat penenang, anti-depressi, tekanan darah dll, ianya menyebabkan kita hilang fokus. Kita boleh menjadi blurr dan lupa sebentar apa yang sedang terjadi. Kerap mengambil ubat-ubatan begini juga akan memberi kesan kepada masalah daya ingatan.

Image result for anti depression drugs


3. Masalah sistem thyroid

Apabila hormon tiroid kita rendah, ianya akan mempengaruhi sistem memori dan keupayaan kita untuk fokus. Inya termasuklah mereka yang mempunyai masalah hyperthyrodisme dll.

Image result for effects of inactive thyroid in memory

4. Pengambilan Minuman Beralkohol


Pengambilan minuman keras ini akan menyebabkan kita kehilangan memori untuk jangka waktu sekejap. Sebab tu kita dapat lihat mereka yang minum terlalu banyak akan melakukan sesuatu yang bukan normal. Tidur di tepi jalan, muntah sana sini dll. 

Image result for arak
Berdasarkan kajian yang telah dilakukan di sini, pengambilan alkohol akan meningkatkan risiko CBF, khususnya di kawasan frontal. Lobus frontal terlibat dalam fungsi motor, penyelesaian masalah, spontan, memori, bahasa, permulaan, timbang tara, kawalan dorongan, dan tingkah laku sosial dan seksual.


5. Stress dan Kebimbangan


Banyak sangat kajian menunjukkan stress boleh menganggu sistem dalam tubuh kita berfungsi dengan normal. Kesan tekanan pada ingatan termasuk gangguan terhadap keupayaan seseorang untuk mengekod memori dan keupayaan untuk mendapatkan maklumat.

Semasa tekanan, badan bertindak balas dengan menghasilkan hormon tekanan ke dalam aliran darah. Tekanan boleh menyebabkan perubahan akut dan kronik di kawasan otak tertentu yang boleh menyebabkan kerosakan jangka panjang.

Lebih-sekresi hormon tekanan yang paling kerap memburukkan memori ingatan jangka panjang yang tertunda, tetapi dapat meningkatkan memori jangka pendek.

Image result for stress6. Kemurungan

Kemurungan telah dikaitkan dengan masalah ingatan, seperti kelalaian atau kekeliruan. Ia juga boleh membuat sukar untuk memberi tumpuan kepada kerja atau tugas lain, membuat keputusan, atau berfikir dengan jelas. Tekanan dan kebimbangan juga boleh menyebabkan ingatan yang lemah. Kemurungan dikaitkan dengan kehilangan ingatan jangka pendek. Ia tidak menjejaskan memori jenis lain, seperti ingatan jangka panjang dan memori prosedur, yang mengawal kemahiran motor. 

Gejala-gejala kemurungan yang lain termasuk: 

berasa sedih, cemas, kebas, atau tidak berkesudahan kehilangan minat dalam aktiviti atau hobi 

mempunyai sedikit tenaga dan

 merasa penat berasa gelisah atau mudah marah rasa malu, 

rasa bersalah, tidak berharga, atau tidak berkuasa

 kehilangan selera makan dan perubahan drastik dalam berat badan 

mempunyai masalah tidur atau tidur terlalu banyak memikirkan kematian atau bunuh diri mengalami masalah fizikal, seperti sakit kepala, sakit perut, dan sakit belakang


KUATKAN DAYA INGATAN ANDA DENGAN SUPPLEMEN BERIKUT..!!!!!

1.VIVIX


Ekstrak Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Eldeberi Eropah dan Lobak Ungu ini bersifat anti oksidan. Resvetarol mampu meningkatkan performance memory. Ianya adalah kajian dari negara barat yang sangat mengujakan.

Keupayaan resveratrol ternyata mampu emperbaiki hingga ke peringkat selular mampu mengembalikan fungsi awal tubuh.


2.OMEGA GUARD
Asid lemak omega 3 ternyata mampu memberikan kesan kepada kekuatan memori bagi orang dewasa dan kanak-kanak berdasarkan kajian yang telah dilakukan. read here.


OmegaGuard™ membekalkan spektrum lengkap tujuh jenis asid lemak perlu Omega-3 tulen, yang biasanya ditemui secara semula jadi dalam ikan kecil di habitat lautan dalaman air sejuk. Setiap hidangan mengandungi kepekatan 999mg Omega-3 (546mg EPA yang bermanfaat untuk kesihatan anda dan 360mg DHA yang penting untuk perkembangan dan fungsi normal tubuh).

Penyulingan Molekul Berganda
Untuk memastikan ketulenan dan kepekatan, minyak ikan di dalam OmegaGuard™ menjalani proses moden Penyulingan Molekul Tiga Peringkat yang memekatkan asid lemak Omega-3 dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti raksa, plumbum, kadmium, arsenik dioksin, PBC dan lain-lain bahan cemar. Mengurangkan bau dan rasa kesan hanyir.


3. LECITHIN

Ektsrak dari kacang soya ini bukan sahaja mampu memecahkan molekul lemak anda, bahkan ianya mampu mennguatkan daya ingatan anda.

Adakah anda mempunyai ibu ayah, adik beradik, rakan taulan yang mengalami masalah memori? lemah daya ingatan? sering lupa? Jadi, anda boleh hadiahkan atau cadangkan supplemen ini untuk mereka. Supplemen yang dikaji oleh sainstis yang bertauliah.

Hubungi saya segera:


Puan Zarina
ID 1244624
fb: Zarina Ismawi Ommasihat
Tel/Wassap: 0198583575

Labels: , , , , , , ,