Tips Penjagaan Muka Berminyak Dan Berjerawat Dengan Berkesan

Kulit muka berminyak ni bagus sebenarnya bagi menjaga kelembapan kulit. Tapi, jika kelenjar peluh dirembeskan dalam kuantiti yang banyak, ini sudah menjadi suatu masalah - Tips Penjagaan Muka Berminyak Dan Berjerawat Dengan Berkesan.


Pengeluaran kelenjar peluh yang berlebihan akan menyebabkan masalah jerawat, jeragat, liang roma besar dan sebagainya.


Jeles je melihat wajah mereka yang putih mulus, liang pori kecil, warna sekata. Kan best kalau kitapun macam tu ye. hehe. Kulit berminyak ni disebabkan apa sebenarnya?


Punca Kulit Muka Berminyak:

1. Terdedah kepada cahaya matahari direct atau dalam suhu yang panas


Kita sedia maklum kan, apabila tubuh kita terdedah dengan suhu yang panas, automatik kelenjar peluh akan dirembeskan. Lagi lama, lagi banyaklah kuantiti yang dirembeskan. Kalau kita perhatikan, mereka yang tinggal di kawasan yang beriklim sejuk memiliki kulit wajah yang cantik, tidak berjerawat dan berpori kecil.

Image result for wanita korea tanpa make up

Jadi, langkah pencegahan adalah, kurangkan terdedah di bawah cahaya matahari atau keadaan yang terlalu panas. Suhu yang panas sebenarnya kurang elok untuk kulit. Ianya akan merosakkan kulit kita.


2. Jarang Mencuci Muka Dan Membersihkan Kotoran Di Wajah Dengan Toner

Jangan kata suri rumah tak payah cuci muka. Salah tu. Time masak, suhu panas tinggi, dalam rumah panas, kemas rumah dengan debu kotoran, mustahil tidak melekat di kulit muka. Jadi, semua orang perlu mencuci muka setiap hari. Jika kulit anda jenis berminyak dan berjerawat teruk, pilihlah pencuci yang berasaskan gel oil. Ianya paling bagus untuk semua jenis kulit. Pakar kulit yang katakan ye.


Image result for cuci muka

3. Jangan sesekali memicit jerawat
Geram kan kalau melihat jerawat tumbuh dan berisi nanah. hehe. Bila dah pecah tu, wow! puas hati! haha. Walhal ianya tak elok dan tak bagus tau. Sebab anda hanya membuatkan ianya merebak ke kawasan sekeliling. Dan nanti, ianya akan mudah menimbulkan bekas jerawat. Tak caya? picitlah. hihi

Image result for picit jerawat

Sebab tu, kalau kita perhatikan mereka yang pernah mempunyai jerawta batu, selepas dipicit semuanya, pori muka mereka lebih besar dan ia menimbulkan permandangan yang tidak menyenangkan. 

4. Jangan suka menyentuh muka dengan tapak tangan.

Awas! jangan suka menyentuh muka tanpa mencuci tangan terlebih dahulu. Lebih-lebih lagi kalau anda sorang staff kesihatan, terdedah dengan pelbagai kuman dan bakteria, jadi, janganlah amalkan tabiat menyentuh muka dengan tapak tangan secara langsung.

Tapak tangan adalah markas kepada perhimpunan aman bakteria sedunia. Eh!

Image result for tapak tangan bakteria


5. Jom baca testimoni ni dulu. hehe

Assalamualaikum .... saya Royanty Baruddin. Ummi kepada 3 orang cahaya mata, seorang anak lelaki berumur 12 tahun dan kembar perempuan 6 tahun. Saya berumur 41 tahun.
.

Saya seorang ibu yang bekerja. Saya mempunyai kulit wajah yang berminyak di kawan zone T, Pori-pori terbuka dan selalu naik jerawat pasir.
.

Kulit muka saya sensitif tak berani dan mencuba sebarang skincare. Masa tengok shaklee mengeluarkan YOUTH Skincare, saya tergoda nak mencuba. Itu pun setelah tengok banyak testimoni yang positif walau pun guna dalam waktu yang singkat.
.

Alhamdulillah setelah menggunakan selama 14 hari, saya dah nampak effect yang memberangsangkan. Muka saya dah tak berminyak lagi, pori-pori semakin mengecil dan kulit muka terasa lembut dan segar je.
.

Kini tak perlu nak filter-filter bila nak upload gambar. Keyakinan itu datang sendiri dan tak perlu untuk menipu diri sendiri. Tampil yakin di hadapan tapa ragu-ragu.
.

Terima kasih shaklee. Ini la cerita shaklee effect saya.



Seronoklah Puan Royanti ni nak beraya ye. Meh, nak up satu lagi testimoni dari Puan Farah Qurratun:


TESTIMONI 2


Nama saya Farah Qurratun Aini. Isteri dan ibu kepada 2 orang cahaya mata. Saya nak ceritakan kisah benar bagaimana kulit saya boleh breakout  teruk dan kembali cantik selepas bersama Shaklee. 
,

Dulu semasa bujang saya terjebak dengan produk timbang kilo. Masa tu takde ilmu pon pasal kandungan yang bahaya dalam kosmetik timbang kilo. Tapi jenama produk tu dulu memang terkenal lah. 
.

Minggu pertama pakai memang cantik kulit. Putih bersih. Licin dan lembab. Keadaan macam tu elok selama 3 bulan. Bulan ke empat masa tu dah nak kahwin, dah mula tumbuh jerawat. Risau ! Tapi nasib baik jurusolek pandai tutup jerawat yang ada. 
.

Selepas kahwin, makin teruk. Berjerawat penuh . Merah-merah lagi. Masa ni dah tertekan. Orang pula makin bertanya kenapa kulit macam tu. Malu nak berdepan dengan orang. Bila pakai produk tu semakin pedih jadi saya berhenti pakai produk tu. 
.

Suami bawa saya ke klinik kulit untuk dapatkan rawatan. Mana klinik kulit tak pergi. Semua klinik pergi. Bayaran bukan murah. Ratus-ratus semuanya. Tapi kesan tetap sama malah makin teruk pon ada. Jadi suami tak bagi teruskan pakai produk klinik.
.

Kemudian saya mengandung. Dalam tempoh mengandung hormon tak stabil pula maka kulit kembali teruk. Sampaikan saya dirujuk ke doctor pakar kulit di hospital kerajaan. Saya dibekalkan ubat yang dikawal maknanya ubat sapu yang kuat. Saya pakai juga sebab masa tu terpaksa pakai untuk bagi kulit reda dari alahan yang teruk. 
.

Selepas bersalin saya teruskan sesi dengan pakar kulit tu. 3 bulan sekali. Tapi sebabkan saya tak guna selalu ubat yang dibekalkan maka saya discaj sendiri appoiment dengan doctor pakar. Sebab risau juga efek ubat tu. Yang saya perasan ubat tu hanya sembuhkan lapisan luar sahaja. Jika tak pakai ubat tu, naik kembali merah-merah dan gatal-gatal.
.

Tekanan sangat masa ni. Dah tak larat nak segan dengan orang. Dah sengsara rasa nak melayan pertanyaan orang lirikan mata yang terkejut tengok kulit muka. Keyakinan diri pon takde masa tu .
.

Jadi saya nekad untuk rawat kulit saya dari dalam. Jika rawat dari luar sahaja ia hanya sembuhkan lapisan kulit luar sahaja. Di lapisan dalam masih ada baki-baki bahan kimia yang bahaya.
.

Saya mulakan dengan GLA Complex untuk stabilkan hormon. Saya perasan bila hormon tak stabil kulit muka semakin teruk. Jadi saya mulakan dengan stabilkan hormone dahulu dengam  mengambil GLA Complex. Kemudian saya konsisten set radiant 4 shaklee iaitu ESP, SR VitaC Plus, Gla Complex dan Collagen serta Vivix.
.

Selepas sebulan saya consume tanpa miss terutamanya collagen tu saya dapati kulit muka lebih elok berbanding sebelum nya. Dan ramai yang menegur kulit muka makin ok dari dahulu. Cuma masa ini masih kelihatan parut-parut lagi. 
.

Dan bila skincare youth masuk, saya terus beli tanpa lepaskan peluang dan pakai setiap hari. Alhamdulilah saya rasa semakin cantik sekarang dan suami sendiri tegur kulit makin cantik, tona kulit lebih sekata dan parut-parut kelihatan semakin pudar.  Kalau suami sendiri yang tegur tu betul lah kan..kulit makin baik dan makin cantik. 
.

Saya sangat gembira dan keyakinan diri kembali yakin untuk berjumpa dengan orang dan berselfie. Syukur , produk Shaklee mengembalikan keyakinan diri saya. 
.

Itulah Shaklee Effect saya !
Terimakasih Shaklee.


Wah. wah. Meletup semua testimoni mereka ni. Bukan mustahilkan untuk mengembalikan kulit wajah seperti di usia remaja. Antara set supplemen yang dicadangkan adalah:

1. Vivix Shaklee- Mempunyai polifenol tinggi yang bertindak sebagai anti radang dan anti inflamasi yang mengurangkan iritasi pada kulit. Memperbaiki sel yang abnormal.

2. ESP - Sumber protein non GMO ini membantu penghasilan sel yang baru dan sihat. Kita sedia maklum, sel kita terbentuk dari protein. Ianya juga membantu memudarkan bekas jerawat.

3. Vitamin C - Vitamin cantik yang membantu mengecutkan jerawat. Mencerahkan kulit serta membantu membina kolagen.

4. GLA- Membantu menstabilkan hormon dan turut mempengaruhi kelenjar peluh yang dirembaskan.

Jadi, dah tiba masanya akan ucapkan good bye! kepada muka berminyak dan berjerawat dengan semua langkah di atas. Jom, hubungi saya sekarang untuk mendapatkan semua produk di atas. Jangan tunggu sehingga minyak di muka penuh secawan kopi. hehe.

Jangan tunggu, saya sedia membantu anda.!


Puan Zarina
Pengedar Shaklee Malaysia
ID 1244624
tEL/ wASSAP : 0198583575

Labels: , , , , , , , ,