Rawatan Alternatif Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS) Tanpa Pembedahan

Kawan sekolej saya pernah bertanyakan tentang PCOS. Saya sedia maklum akan masalah irregular period yang dia alami sejak zaman kolej. Lebih kurang pada tahun 2009. Dan, setelah beliau melakukan furthur investigation, dia mempunyai PCOS sebanyak 15 biji dan setiap satu bersaiz lebih kuran 3mm!

Ngeri kan!

Apa itu PCOS?

PCOS adalah gangguan hormon yang biasa berlaku di kalangan wanita usia reproduktif. Wanita yang mempunyai PCOS mungkin mempunyai tempoh haid yang jarang atau berpanjangan atau tahap hormon lelaki (androgen) yang berlebihan. 

Ovari boleh menghasilkan banyak koleksi cecair (folikel) yang kecil dan gagal untuk melepaskan telur secara teratur. Sebab sebenar PCOS tidak diketahui. Diagnosis awal dan rawatan bersama-sama dengan penurunan berat badan boleh mengurangkan risiko komplikasi jangka panjang seperti diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

Tanda dan Simptom PCOS

#Tempoh menses yang tidak teratur. Haid yang tidak teratur atau berpanjangan adalah tanda PCOS yang paling biasa. Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai kurang daripada sembilan tempoh setahun, lebih daripada 35 hari antara tempoh dan tempoh yang tidak normal. 

#Lebihan androgen. Tahap peningkatan hormon lelaki boleh mengakibatkan tanda-tanda fizikal, seperti rambut berlebihan dan rambut (hirsutism), dan kadang-kadang jerawat yang teruk dan botak corak lelaki. 

#Ovari policystic. Ovari anda mungkin semakin besar dari segi saznya dan mengandungi folikel yang mengelilingi telur. Akibatnya, ovari mungkin gagal berfungsi dengan kerap.

Bagaimana Mengesan Samada Anda Berisiko Mengalami PCOS?

Anda boleh double check simptom yang ada. Jika salah satu atau kesemua anda alami sekarang, anda boleh refer kes anda kepada doktor pakar sakit puan. Pada awal rawatan, mungkin doktor akan scan menggunakan mesin ultrasound.

Imej Ultrasound Pesakit Ada PCOS
Walaupun puncat utama PCOS ini masih belum dapat diketahui, namun seringkali berat badan berlebihan atau obesiti sering dikaitkan dengan PCOS, faktor keturunan dll.

Image result for obesiti


Komplikasi PCOS
Apakah Rawatan Untuk PCOS?

Doktor selalunya akan mencadangkan melakukan pembedahan bagi membuang cyst yang ada. 

                  Mesti Baca..!!!>> Petua Cepatkan Luka Sembuh Selepas Laparoscopy

Ianya mungkin agak sukar bagi mereka yang ada masalah kewangan. Namun, anda boleh melakukan beberapa tips di bawah bagi membantu anda:

1. Makan makanan berkhasiat dan tinggi antioksidan. Elakkan makan makanan yang tidak dimasak, makanan dalam tin dan sebagainya yang mempunyai banyak toksin.

Image result for makanan tinggi anti oksidan


2. Amalkan gaya hidup yang sihat. Konsisten melakukan senaman bagi mengurangkan berat badan.

Image result for bersenam

3. Amalkan pengambilan supplemen berikut:


Vivix: Ianya mempunyai polifenol yang tinggi dan mempunyai tinggi anti oksidan yang melindungi sel kita dari sebarang radikal bebas. Ianya mampu mengecutkan sel kanser, bertindak sebagai anti keradangan dan anti inflmasi yang membantu mengecutkan cyst.


GLA: Ianya membantu menstabilkan hormon dalam tubuh kita justeru bertindak sebagai supplemen tinggi anti oksidan juga dalam membantu mengecutkan cyst.


Carotomax: Supplemen tinggi antioksidan yang turut sama membantu mengecutkan cyst.

Vitamin C: Vitamin C mampu meningkatkan sistem imun kita dan melindungi tubuh kita dari radikal bebas. Terdedah dengan pelbagai jenis makanan yang kurang berkhasiat menyebabkan tubuh kita sering terdedah dengan pelbagai penyakit.


Jangan biarkan masalah anda menstresskan anda dan tidak menggembirakan anda sedangkan anda mempunyai alternatif untuk itu. Tugas kita berusaha. Melaburlah sedikit untuk kesihatan, anda berhak untuk bahagia. Percayalah.

Jom, hubungi saya untuk mendapatkan info lebih lanjut tentang PCOS atau anda ingin mendapatkan produk ini dari saya.

Jangan ragu-ragu, saya ingin membantu anda.


Puan Zarina Ismawi
id : 1244624
tel/wassap: 0198583575
Facebook: Zarina Ismawi Ommasihat

* Ingin cepat berhubung dengan saya, anda boleh klik butang wassap di kanan anda.

Ingat! cegah sebelum parah.

Labels: , , ,