Cara Untuk Menambahkan Selera Makan Anak Dengan Cepat

/
0 Comments
Memiliki anak kecil memang seronok. Tapi, bila mereka hilang selera makan, menjadi picky eater, ianya sangat merisaukan. Dengan berat badan berkurang, nak tak nak, kita kena kreatif mencari cara sesuai untuk menambahkan selera makan anak.

                                      Mesti Baca>> Berat Badan Anak Bertambah, ini rahsianya..!!


Sepanjang kehidupan melihat dengan kepala sendiri anak membersar di depan mata, memang kita akan melalui fasa berhadapan dengan anak yang tidak mahu makan.  Selalunya mereka bersikap seperti ini jika mereka demam, sakit gigi, bengkak gusi dll. Kita sebagai ibu bapa perlu peka dengan keadaan anak kita.

Saya perasan, bila ank saya demam, nasi, bubur semua dia memang susah nak makan. Memilih sangat. Mengharapkan susu ibu semata-mata memang tak cukuplah nutrisinya untuk mereka kan.

Cadangan idea menarik minat anak-anak untuk menambah selera makan:

1. Anda boleh menghasilkan bento untu anak. Hiaskannya dengan kreativiti anda. Boleh search di internet untuk membantu anda ya.

Image result for cadangan menu anak anak picky eater

Anak-anak selalunya suka kepada perkara yang bewarna warni. hehe

2. Berikan mereka nugget home made

Image result for nugget home made

Anak saya, nak pula makan nugget ni kalau dia tiba-tiba tak da selera makan. Alhamdulillah, at least dia naklah makan makan walaupun tak banyak. Resepinya mudah sangat

daging ayam
carrort
tepung jagung
lada sulah
telur

semua bahan ni perlu dikisarkan. Lepas tu goreng. Mudah kan?

3. Berikan mereka smooties

Image result for smoothies untuk anak

Saya perhatikan, apabila anak saya tidak mahu makan, dia lebih suka makan makanan yang ringan dan mudah ditelan. Contohnya smooties. Saya suka mengisar kurma, susu fresh milk dan mealshake shaklee untuk dia. Nak add on sayurpun ok. Rasanya sangat sedap tau!

BERIKAN DIA MEALSHAKE SHAKLEE..!!!


Sumber yang baik bagi serat dan protein. Protein membantu membina dan memperbaiki tisu badan. Ia adalah penting untuk pertumbuhan dan perkembangan, membekalkan asid amino yang diperlukan untuk penghasilan protein.

Kaya dengan kalsium dan zink. Kalsium membantu membina tulang dan gigi yang kuat. Zink memainkan peranan yang penting dalam pertumbuhan anak-anak kita.

Ianya berperisa vanilla sudah tentu akan menarik selera makan anak anda.




Even anak kita selalu mengalami masalah sembelitpun, elok sangat kalau nak ambik mealshake ni tau.

                                       Mesti Baca>>> Masalah Sembelit Anak Hilang, ini petuanya.


Jom mommy, hadiahkan mealshake ni untuk anak kesayangan mommy. Kadangkala kita buntu dengan anak hilang selera makan kan. Tak dapat nak fikir bagaimana caranya. Tapi, sebenarnya kita tidak tahu jalannya. Nah, sekarang saya dah share, Jom contact saya sekarang untuk dapatkan produk ini. 

Puan Zarina Ismawi
Tel/Wassap: 0198583575
Facebook: Zarina Ismawi Ommasihat


You may also like

No comments:

Powered by Blogger.