Cara Meningkatkan Sistem Imun Anak Dengan Berkesan




Anda risau dengan sistem imun badan anak anda? Asyik demam, batuk tak sembuh-sembuh. Tak tahu cara meningkatkan sistem imun anak?

Inilah perkara yang menjadi dilema ibu dan bapa zaman sekarang. Kalau zaman mak ayah kita dulu, jarang sangat kita mendengar kanak-kanak jatuh sakit. Zaman ni dah terbalik. Anak-anak sakit menghidap pelbagai penyakit yang pelik dan lama. Kadang kala doktorpun tak mampu nak mengenal pasti penyakit apa yang dihidapi pesakit mereka.

Sebelum tu, cuba check, anak kita dihantar ke rumah pengasuh atau di hantar ke taska?

Anak-anak yang dihantar ke taska lebih tinggi risikonya untuk mendapat penyakit berjangkit. Contohnya seperti penyakit kaki tangan dan mulut, chicken pox, dll. Hal ini disebabkan mereka terdedah dengan teman-teman lain yang sebaya mereka. Bergaul bersama-sama. Berkongsi perkakas makan dan minum.

Saya pernah mengajar anak-anak di tadika dan menjaga mereka pada sebelah petangnya sementara mak dan ayah mengambil mereka selepas waktu bekerja. Masa tu, saya menunggu posting untuk bekerja. Apa yang saya boleh katakan, biarlah saya habiskan duit untuk membayar pengasuh persendirian berbanding menghantar anak ke taska. huhu.

 Image result for kanak-kanak di taska

Kedua. Cuba check environment keluarga anda. Adakah terdapat perokok di rumah anda?

Anda nak tahu, even perokok merokok jauh dari anak-anak anda, asap rokok itu tetap ada dan keluar dari mulut dia semasa bernafas. Kesianlah kat anak yang ada ayahnya merokok. Anda mendedahkan anak anda kepada bahan toksik!

Ketiga. Cuba elakkan membawa anak kecil anda ke tempat yang terdedah dengan pelbagai penyakit seperti di hospital, mall dll. Saya kurang suka melihat anak-anak kecil berlari-lari di kawasan hospital tanpa memakai selipar atau kasut. Hospitaladalah suatu kawasan yang memiliki banyak penyakit yang menyeramkan. Kuman-kuman dan bakteria di mana-mana. 

Pneumonia. Jangan ambil mudah dengan jangkitan kuman pada paru-paru ni. Jika orang dewasa boleh meninggal disebabkan penyakit ini, apatah lagi anak-anak kecil, bayi. Anak saudara saya pernah dimasukkan ke dalam ICU disebabkan jangkitan kuman kronik ni. huhu. Masih teringat tubuhnya berselirat dengan wire, oksigen dan sebagainya. Siapa sangka dia selamat dan membesar dengan sihat sehingga sekarang. huhu.
Ianya suatu yang sangat menyedihkan untuk dikenang kembali. Masih teringat air mata ibu saya menitis melihat keadaan anak buah saya semasa dia membantu menjaga anak buah saya di hospital bersama adik dan adik ipar saya.

Sebab itu, sebagai ibu dan ayah, kita perlu sentiasa peka dengan kesihatan anak kita. Jangan dibiarkan penyakit mereka berlanjutan tanpa mendapatkan rawatan.

Jangan tidak tahu, jangkitan kuman mampu merebak hingga ke bahagian otak. Boleh lead kepada meningitis tau. Inflamasi di kawasan lapisan otak kita. Nauzubillah! 

Keempat. Jangan biarkan orang luar mencium pipi anak anda! Biarkan orang lain annoying dengan sikap kita. Kalau anak sakit, adakah mereka ini akan bertanggungjawab? prihatin dengan kita?Tidak. Jadi, anda yang perlu bertegas.

CADANGAN SET UNTUK MENINGKATKAN SISTEM IMUN ANAK

1. Nutriferon


Nutriferon ini adalah serbuk yang rasanya manis dan kajian dari Dr Kojima, pakar sistem imunisasi dari Jepun. Kajian pakar tau. Bukan produk rebrand ke apa ke. 

Campuran botani lazat diperbuat daripada biji labu, biji plantago, Japanese Honeysuckle dan bunga safflower. Ianya membantu boost sistem imun anak kita. Kalau demam atau batuk, ambik je satu sachet ni, demam memang akan cepat turun. Saya lebih rela memberikan anak saya supplemen organik berbanding produk sintetik. huhu


2. Vitalea For Children


Ianya dihasilkan dengan rangkaian 18 vitamin dan mineral yang komprehensif. Setiap hidangan menyediakan 100% Nilai Harian kesemua lapan vitamin B, serta vitamin C, D dan E, yang memainkan peranan penting untuk menyokong tubuh yang sihat.

Tanpa tambahan pengawet, pemanis atau perasa tiruan, dan ia dimaniskan secara semula jadi menggunakan xylitol yang tidak menggalakkan kerosakan gigi. Wow! tidak seperti gula-gula diluar yang hanya akan merongakkan gigi bayi kita.

Bebas gluten dan berperisa anggur lazat yang pasti digemari oleh si manja.

3. Mealshake



Sumber yang baik bagi serat dan protein. Protein membantu membina dan memperbaiki tisu badan. Ia adalah penting untuk pertumbuhan dan perkembangan, membekalkan asid amino yang diperlukan untuk penghasilan protein.

Kaya dengan kalsium dan zink. Kalsium membantu membina tulang dan gigi yang kuat. Zink memainkan peranan yang penting dalam pertumbuhan. Mealhshake turut membantu meningkatkan sistem daya tubuh dan menambahkan selera makan anak kita. Ibu bapa yang ada anak kurang berat badan, mehlah beli mealshake untuk dia.

4. Omega guard


Minyak ikan dari perairan Jepun ini ternyata mampu boost imun anak kita. Ianya bersifat anti keradangan atau anti inflamasi yang membantu mengurangkan simptom jangkitan kuman, semput dan sebagainya. Ianya juga bagus untuk digunakan bagi mengurangkan kahak berlebihan.

Cadangan set ini sangat terbaik. Ianya sesuai untuk anak-anak. Jika anda seorang ibu yang masih breast feeding, saya ada cara yang sesuai untuk membantu anda.

Jika baju, tudung, kasut dan banyak lagi kita boleh berhabis duit, why not untuk kesayangan kan? Daripada kita bersusah hati, anak warded, lagilah semua benda tidak kena.

Melaburlah untuk anak demi kesihatan mereka kan mommy. Jom! dapatkan supplemen ini dari saya sekarang juga.


Puan Zarina
Tel/Wassap:0198583575
Facebook: Zarina Ismawi Ommasihat
Page: Ommasihat
Email: zarinaimaging87@mail.com

Labels: , , , , , , , , , ,