Cara Mengatasi Masalah Haid Tidak Teratur Di Kalangan Remaja

Perempuan dan haid berpisah tiada. Masih ingat lagi kenangan semasa first period ketika di Tingkatan 2. Rasa macam tumpah darah. hehe. Heavy menses, senggugut, no wonder tu petanda awal saya ada anemia. Tapi, ada juga di kalangan teman yang tidak teratur kitaran haidnya. Kadangkala sampai 3 bulan. Pelik. - Cara Mengatasi Masalah Haid Tidak Teratur Di Kalangan Remaja.

Datang haid setiap bulan dalam kitaran 28 hari adalah normal. Ianya masih dikira normal jika tahun pertama datang haid, kitaran itu masih tidak normal disebabkan berlakunya adjusting body kita dalam fasa akil baligh. Namun, jika masuk tahun kedua dan melebihi 3 bulan, ianya sudah tidak normal. Perlunya remaja peka dan ibu bapa perlu lebih prihatin untuk mengajak anak mereka melakukan investigation awal.

Punca Kitaran Haid Tidak Teratur

1. Hormon Tidak Stabil

Ketidakstabilan hormon estrogen dan progesteron ternyata sangat mempengaruhi kitaran haid kita. Sebab itu, terda[at juga mereka yang kitaran haidnya melangkaui tempoh yang normal iaitu 28-35 hari. Perembesan hormon ini juga dikawal oleh Kelenjar Pituitari.
Image result for progesteron

2. Kehilangan Berat Badan

Terdapat kajian yang menunjukkan kehilangan berat badan akan menyebabkan berlakunya gangguan kepada pola kitaran haid. Kehilangan peratusan lemak dalam tubuh akan menyebabkan berlakunya masalah ini.

Related image

3. Amenorrhea

Amenorrhea atau ketiadaan langsung datang haid menjadi salah satu punca berlakunya kitaran haid tidak teratur. Ianya mungkin disebabkan beberapa faktor seperti lifestyle, pemakanan, genetik, masalah hormon dll.

4. Lifestyle

Lifestyle yang tidak sihat selalunya akan mempengaruhi kitaran haid juga. Contohnya stress. Semasa stress, banyak hormon kortisol akan dirembeskan. Ianya akan mempengaruhi kitaran haid kita.

5. Obesiti

Kegemukan akan menyebabkan perubahan berlaku pada sistem endokrin, sistem reproduktif juga akan tidak ketinggalan. Ianya akan mempengaruhi pola kitaran haid.

Image result for obesity and menses

6. PCOS
Polycystic ovaryan Syndrom (PCOS), salah satu petanda awalnya adalah kitaran haid yang tidak teratur. Saya masih ingat lagi teman sekolej saya sering mengalami kitaran haid tidak teratur. After 8 years, investigate, rupanya dia ada PCOS sebanyak 15 biji dengan saiz 3mm. Ngeri kan dengar. Ada juga rakan saya yang selalu mengalami heavy menses, bila check, rupa rupanya ada ovarian cyst. 

Image result for pcos

7. Senaman Berlebihan
Terdapat kajian yang dilakukan bahawa golongan yang aktif bersukan seperti atlet sering mengalami gangguan masalah haid.

8. Kurang Nutrisi
Poor nutrition intake memang menjadi salah satu faktor utama disebabkan hari ini sayur dan buah kini ditanam dengan menggunakan baja kimia. Belum lagi disembur dengan bahan kimia. Ianya menyebabkan tubuh kita tidak menerima nutrisi yang penuh.

ATASI MASALAH KITARAN HAID DENGAN LANGKAH BERIKUT:

Turunkan berat badan
Amalkan gaya hidup yang sihat. Kawal kuantiti makanan seharian. Makan makanan berkhasiat.

Hindari Stress
Cuba hindari stress dengan tahu dan faham cara mengawalnya. Kita adalah remote control kepada tubuh kita. Stress hanya akan membuatkan tubuh kita lebih berisiko untuk sakit.

                              Mesti Baca..!!!>>> Cara Menstabilkan Hormon Tanpa Ubat Hospital

Amalkan pengambilan supplemen berikut :

Vivix- Tinggi Polifenol yang kaya dengan anti oksidan semulajadi yang membantu memperbaiki sel yang abnormal. Ianya sirap anggur yang enak dan membantu kitara haid kembali teratur.

GLA- Mengandungi Vita E, borage seed oil,minyak biji matahari yang mengandungi tinggi anti oksidan. Ianya turut berperanan dalam membantu menstabilkan hormon.

B Complex - Bertindak sebagai anti stress yang membantu mengamal perembesan hormon stress dari menjejaskan hormon yang lain dalam tubuh.

Image result for vivix kitaran haid


Image result for vivix kitaran haidImage result for b complex shaklee stress


Dapatkan supplemen ini dari saya sekarang juga bagi membantu masalah anda. Jangan dibiarkan haid yang tidak teratur ini mengundang stress kepada anda. Fikirkan ye. Dapatkan harga lebih jimat dengan diskaun 15-20% dari saya sekarang juga.

Jangan ragu-ragu, saya sedia membantu.

Puan Zarina Ismawi
Tel/Wassap:0198583575
Facebook: Zarina Ismawi Ommasihat
Page: Ommasihat
Website: ommasihat.com


Labels: , , , , , ,