Tips Kurus Di Bulan Puasa Dengan Berkesan



Tips Kurus Di Bulan Puasa Dengan Berkesan | Berpuasa ternyata memiliki kelebihan yang banyak terutamanya untuk kesihatan. Ianya bukan sahaja menunaikan tuntutan agama, malahan ianya baik untuk sistem tubuh badan kita terutamanya untuk masalah jantung, sendi, berat badan dan sebagainya.


Kalau boleh, nak sangat kita elakkan penimbang di bulan puasa kan. Takut niat tersasar eh? Jangan takut, niat kita inshaAllah tidak akan tersasar hanya kerana kita naik atas penimbang. Sebagai umat islam, kita tahu dan faham kenapa kita berpuasa di bulan Ramadhan. Betul tak?

Namun, turun berat badan di bulan puasa juga adalah salah satu berita gembira buat kita yang gemuk dan obese dan mempunyai pelbagai masalah kesihatan yang lain. Eh, orang kuruspun ada masalah kolesterol tinggi tau. Oopps!


Hanya kita yang memahami betapa sukarnya kita menghadapi hari-hari mendatang dengan membawa badan yang gemuk. Bangun tidur tumit sakit, lutut sakit, baju tak muat. Ianya sangat stress, betul tak?

Hasil gambar untuk gemuk


Bulan puasa ini adalah bulan untuk kita meraih pahala. Namun, disamping itu kita mampu menjadikannya sebagai batu loncatan untuk kita menekan nafsu melahap tahap dewa kita di bulan lain. Bulan selain ramdahn dah puas memanjakan nafsu tapir kita. Jadi, bulan ni sebagai latihan untuk kita kurangkan makan supaya konsisten kita amalkan selepas tamatnya bulan ramadhan nanti. boleh?

Kelebihan berpuasa untuk cepat kurus:


a. Menu sahur kita mungkin hanya kurma dan sedikit makanan. Jarang nafsu makan kita tinggi pada jam 400am-0500am betul tak? Paling rajinpun kita hanya akan mengambil buah kurma dan air. Tidakpun oat. Makanan ini adalah makanan yang berkhasiat untuk tubuh kita.

b. Detoks semulajadi kepada tubuh. Detoks merupakan penyingkiran toksin dalam tubuh kita. Toksin yang banyak akan menyebabkan jerawat timbul, sembelit, kulit kusam, badan cepat letih dll. Hebatnya puasa kerana ia membantu kita menyingkirkan toksin dari dalam tubuh.




Jika anda seorang ibu yang breast feeding seperti saya, keberangkalian untuk berat badan anda turun akan lebih cepat. Jom, saya kongsikan tips kurus di bulan puasa.


1. Sahur

Saya bersahur dengan mengambil ESP, Oat, kurma dan Performance Drink. Ianya membantu rasa kenyang yang lama dan membina otot dan  PD untuk mengelakkan dehidrasi. Saya jarang makan makanan berat disebabkan tekak saya tak mampu nak terima awal pagi sangat. Alhamdulillah, hari pertama puasa masih rasa bertenaga walaupun sahur tanpa nasi. Oh ya, saya amalkan air rendaman kurma juga. Vitalea dan alfalfa. Vitalea ini membantu saya lebih bertenaga dan alfalfa bertindak sebagai agen detoks. Husband saya pula akan mengambil COQ Trol Plus.



Hasil gambar untuk esp dan performance drink di bulan puasa


Hasil gambar untuk esp dan performance drink di bulan puasa

2. Berbuka

Masa berbuka, saya makan separuh nasi yang saya suka. Tak kisahlah nasi kerabu atau lain-lain. Sebelum makan, saya perlu patikan saya minum air dahulu. Kita berpuasa ni sebenarnya haus je terlebih kan. Nasi tu tak ambil banyak sangat, masih okey. Selepas tu saya akan mengambil Lecithin untuk membakar lemak.


3. Moreh
Selepas solat isyak dan terawaih, saya akan makan DTX Complex. Ianya bagus untuk detoks hati kita. Jika anda mempunyai masalah hati berlemak, anda sangat digalakkan untuk mengambil produk ini.

4. Sebelum tidur
Sebelum tidur, saya akan mengambil ostematrix bagi melancarkan sistem penghadaman. Ianya sebagai penganti kepada herbalax disebabkan saya masih menyusukan anak saya. Selalunya bila saya mengambil ostematrix, bangun esoknya saya akan terus ke tandas untuk membuang.




5. Peppermint ginger plus
Ianya sangat elok diambil jika anda berasa pening kepala dan mual-mual. Campur di dalam teh halia. Badan rasa lebih selesa. Perut tidak sebu. Ektsrak dari pudina, jintan manis, jintan hitam dan halia ternyata menjadi pilihan anda di bulan puasa ini.



Alhamdulillah, melalui hari-hari berpuasa dengan rasa bertenaga dan tanpa lemau. Konsisten mengamalkan tips kurus di atas, anda pasti akan mendapatkan berat badan yang ideal. Percayalah. Bonus untuk anda menyambut raya tahun ini. Kesihatan semakin baik. InshaAllah.

Hasil gambar untuk testimoni set kurus shaklee



Nak tahu lebih lanjut tentang tips di atas dan bagaimana cara makan yang betul? Boleh hubungi saya. Beli dengan saya, saya akan guide anda. 

Nak dapatkan harga lebih murah dengan 15-20% diskaun?


Klik www.wasap.my/60198583575


Zarina Ismawi
Your trusted SID
019.858.3575
1244624
Pengedar Shaklee Malaysia

Labels: , , , , ,