Tips Kekal Bertenaga Di Bulan Puasa Untuk Seisi Keluarga

Wah! Tak lama lagi bulan Ramadhan akan menjelma. Dah simpan tips kekal bertenaga di bulan puasa untuk seisi keluarga?Jika belum, jom baca!



Ramai orang eksited apabila tibanya bulan puasa kerana adanya bazar ramadhan. Eh! Mana taknya, pelbagai jenis kuih muih tersedia. Pelbagai makanan kering dan basah yang sangat banyak dan beraneka pilihan.

>>>Malaslah nak masak. Badan lemah dan tidak bertenaga, beli sajalah di bazar.

Seringkali kita begini kan? Tak kiralah yang dah berumah tangga. Apatah lagi yang masih bujang. hehe. Anak-anak kecilpun sangat suka jika dibawa ke bazar. 


Hasil gambar untuk bazar ramadhan




 Hari ni, kita tidak akan berkongsi tentang jenis-jenis makanan. Tapi, saya ingin berkongsi tentang tips kekal bertenaga di bulan puasa. Sebelum tu, adakah anda sudah bersedia mental dan fizikal untuk berpuasa?

Saya sudah! InshaAllah.

SEDIKIT INFO

Kita sedia maklum komposisi tubuh kita terdiri dari 75-80% adalah air. Bahkan, kebanyakan sistem dalaman tubuh kita berfungsi memerlukan cecair. Namun, di bulan puasa, kita mungkin berisiko untuk mengalami dehidrasi atau kekurangan bendalir dalam tubuh.


Purata orang dewasa kehilangan lebih daripada 2.5 liter air setiap hari. Kita boleh kehilangan kira-kira 0.5 liter dari pernafasan, 0.5 liter apabila berpeluh dalam persekitaran yang sederhana (ini meningkat secara dramatik dalam cuaca panas, bilik yang dipanaskan atau semasa bersenam) dan di mana sahaja dari 1-1.5 liter melalui air kencing. 

Penurunan hanya 2% air tubuh kita boleh menyebabkan masalah berikut: 

  • Sakit kepala 
  • Kehilangan ingatan jangka pendek
  • Kehilangan tumpuan
  •  Lethargy 
  • Kulit kering 
  • Kecacatan kognitif 
  • Masalah pencernaan (sembelit) 

Hasil gambar untuk kulit kering









Petanda awal kita mengalami dehidrasi ringan adalah haus.

Gejala-gejala umum dan tanda-tanda dehidrasi termasuk:

Jika dehidrasi ringan tidak dirawat, badan mula akan shut down. 

  • Kejutan, koma dan kematian boleh berlaku jika penambahan cecair tidak berlaku. 
  • Mulut kering 
  • Mengurangkan kencing / air kencing berwarna gelap 
  • Mata cerah Flushing Mata tebal, 
  • kulit berkedut 
  • Kelemahan 
  • Tekanan darah rendah

Hasil gambar untuk koma


Tips kekal bertenaga di bulan puasa cara kami sekeluarga

1. Pengambilan 3 GERMS

Pengambilan 3 supplemen ini sangat membantu kita di bulan puasa untuk kekal bertenaga. Ianya terdiri daripada ESP, Mealshake dan Performance Drink.


1. Esp

Esp dari kacang soya non GMO ini mengandungi protein yang membantu kita untuk memberikan rasa kenyang yang lama. Nilai GI ESP juga sangat rendah dan sesuai untuk kita semasa berpuasa.



Indeks Glisemik (GI) menunjukkan kesan makanan ke atas gula darah. Karbohidrat yang terurai dengan cepat menyebabkan paras gula darah anda naik mendadak dan kemudiannya menurun dengan pantas, menjadikan anda letih, mudah rasa terganggu dan lapar. Makanan Protein Soya Segera juga mempunyai tindak balas “turun-naik” manakala untuk Makanan protein soya segera dengan indeks glisemik rendah, paras gula darah kekal stabil,membantu mengekalkan tenaga, mengekalkan rasa kenyang yang lebih lama dan bermanfaat untuk mengurangkan berat dan mengekalkan kesihatan jangka panjang.

Jika anda mengalami masalah gastrik dan sebagainya, anda sangat sesuai untuk mengambil ESP!

                                           Baca juga>>>6 Sebab ESP viral di pasaran


2. Mealshake

Menjalani Puasa dengan lebih mudah! 
√ Sumber yang baik untuk serat, protein, kalsium dan zink untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat. 
√ Membantu mengekalkan rasa kenyang yang lebih lama.
 √ Sempurna untuk kanak-kanak dan remaja yang aktif. 
√ Rasa yang sedap apabila ditambah ke dalam shakes, sup berkrim dan ais krim! 
√ Ibu dan ayah juga akan menyukainya.

3. Performance Drink


Dengan proprietari OPTI-Lyte™ campuran elektrolit ditambah campuran unik karbohidrat untuk memberikan tenaga segera dan berterusan disamping menyokong penghidratan optimum.

Gabungan 3 minuman ini mampu mengekalkan tenaga kepada kita secara berterusan. InshaAllah, bulan puasapun kelihatan cergas! 

Jom, dapatkan gabungan tiga supplemen ini bagi memastikan anda kelihatan bertenaga ketika menjalani ibadah puasa, Dapatkan semua ini dari saya sekarang juga. Konsultasi khusus untuk anda sahaja sebagai customer saya.


Zarina Ismawi
Pengedar Shaklee Sibu
0198583575
ID 1244624

No comments:

Powered by Blogger.