Tips Berpuasa Untuk Anak Kekal Cergas Di Bulan Puasa

Hasil gambar untuk puasa kanak

Eh! dah bulan ramadhan. Alhamdulillah. Ibu dan ayah dah mula mencari tips berpuasa untuk anak kekal cergas ye. Ingat! mengajar tentang solat itu yang paling utama dari puasa.

Yang berpuasa belum tentu solatnya cukup. Tapi, yang solat cukup 5 waktu pasti akan berpuasa. InshaAllah.

Mengimbau zaman kanak-kanak kita, bestkan bila time puasa. Ada orang tolong masakkan di rumah. Maklah paling best. Bagitau je nak makan apa, mak akan masak. Saya duduk di kampung, tak pernah melihat bazar yang sangat banyak di kota. Di kampung hanya jual kuih muih dan cendol sahaja. Tapi, bihun goreng dan air teh mak juga yang paling sedap.hehe

Tips Berpuasa Untuk Anak

Hasil gambar untuk puasa kanak

#Beritahu anak tentang kelebihan puasa
Walaupun mereka masih kecil. Jika kita kerap bercerita tentang puasa, InshaAllah mereka akan tahu apa itu puasa. Dan mengapa kita perlu berpuasa. Cuma terpulang bagimana cara ibu dan bapa menerangkan kepada mereka dengan santai.

#Puji
Fitrah anak kecil. Suka dipuji. Bahkan kita dewasa juga suka dipuji dan dihargai. Jika mereka mampu berpuasa hari itu, walaupun tidak mencapai target, tetaplah puji mereka atas usaha yang mereka lakukan.

#Lambat sahur dan cepatkan berbuka
Ajak mereka untuk lambatkan bersahur agar mereka masih menahan kenyang yang lama. Nabi Muhammad juga mengajar kita untuk lewatkan sahur dan cepatkan berbuka.

#Bekalkan air yang mencukupi
Kebanyakan anak-anak tidak mampu menahan godaan kehausan di bulan puasa. Lebih-lebih lagi jika melihat iklan makanan di tv. Bertabahlah jika selang setengah jam mereka akan menyuruh anda masak dan membeli makanan yang mereka lihat tv. Eleh, macam kita dulu2. hehe. Pastikan mereka minum air dengan banyak.

# Jauhi penampakan makanan di rumah.
Hahaha. Bunyinya sangat lucu namun ianya sangat perlu. Elakkan gambar makanan dan bekas-bekas biskut kelihatan di atas meja atau di rak. Ianya akan merangsang nafsu anak-anak untuk berbuka puasa. hehe. Kalau nampak bekas aiskrim lagilah kan.

#Bersahur dengan makanan tinggi fiber
Makanan seperti oat, kurma, minuman berfiber sangat penting dan elok untuk diambil. Ianya mampu memberikan rasa kenyang yang lama.

#Pengambilan Supplemen Tenaga Shaklee

Mealshake- Menjalani Puasa dengan lebih mudah! 
Sumber yang baik untuk serat, protein, kalsium dan zink untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat. 
Membantu mengekalkan rasa kenyang yang lebih lama.
Sempurna untuk kanak-kanak dan remaja yang aktif. 
Rasa yang sedap apabila ditambah ke dalam shakes, sup berkrim dan ais krim! 
Ibu dan ayah juga akan menyukainya


Performance Drink - Minuman tanpa gas berperisa oren ini dan minima gula ternyata menjadi pilihan bagi mereka yang ingin mengelakkan dehidrasi. Ianya akan menjadi minuman kegemaran anak-anak kerana ianya berperisa oren. Ianya menyokong penghidratan optimum.


Hasil gambar untuk testimoni anak berpuasa dengan shaklee



Hasil gambar untuk testimoni anak berpuasa dengan shaklee



Jom, dapatkan set ini untuk anak kesayangan anda. Biar mereka kekal bertenaga sepanjang hari. Mealshake dan Performance Drink ini adalah terbaik pilihan ibu bapa untuk anak mereka.


Zarina Ismawi
ID 1244624
019.858.3575
Pengedar Shaklee Malaysia



Labels: , , , , , , , , ,