Tips Berpuasa Bagi Ibu Mengandung Agar Sentiasa Cergas


Tips Berpuasa Bagi Ibu Mengandung | Bulan Ramadhan tidak lama lagi akan menjelang. Ramai  terasa teruja ingin menyambut bulan puasa. Betul tak? Tapi, bagi wanita mengandung, ada yang bersedih kerana hati sedang berbelah bagi. Nak berpuasa namun teringat bayi dalam kandungan.

Kita perlu tahu akan rukhsah atau keringanan yang kita boleh ambil semasa mengandung atau sedang menyusukan anak.

Terdapat dua pandangan Ulama:

1. Wanita hamil dan menyusu yang risau akan dirinya

Perlu qada' dan membayar fidyah

2. Wanita hamil dan menyusu yang risau akan dirinya dan kandungannya

Perlu qada' puasa sahaja.

Anda boleh merujuk kepada yang lebih arif berkaitan isu ini. Cuma hari ini, saya nak share mengenai tips saya berpuasa semasa mengandung. Ini sekadar pengalaman saya ye. Anda boleh merujuk kepada doktor yang merawat anda serta memantau kondisi tubuh anda sendiri. Perlu kita ingat, ketika hamil, kita diberikan ruksah untuk tidak berpuasa. Jangan berasa rendah diri jika anda tidak berpuasa. Utamaan tidak berpuasa demi kandungan anda.

Alhamdulillah, Allah rezekikan saya berpuasa penuh saat mengandungkan anak sulung saya ketika usia kandungan 6 bulan. 

Tips Berpuasa Bagi Ibu Hamil:

A. Sebelum Ramadhan menjelma, saya sudah siap-siap banyakkan  berdoa moga Allah permudahkan saya untuk berpuasa. Ialah kan, kita ini manusia lemah, kudratnya terbatas, apapun usaha kita, pada hujungnya kita perlu memohon pertolongan Allah untuk memberikan kita kekuatan.



B. Mengamalkan Air Nabeez/ Air Naba'
Air Nabeez/Naba' adalah air rendaman kurma yang dalam bilangan ganjil. Kita sedia maklum, kurma memiliki kalori yang tinggi dan membantu kita kekal bertenaga sepanjang hari. Saya amalkannya setiap hari. Sebelum tidur, saya akan pastikan 3 biji kurma seudah direndam untuk diminum keesokkkan harinya. Alhamdulillah, badan saya tidak lemah sebaliknya sentiasa cergas di bulan puasa.


C. Pengambilan Suppelemen Untuk Ibu Hamil


Saya tidak nafikan, suppelemen sangat membantu kita untuk tampil cergas setiap hari. Shaklee menawarkan set ibu hamil yang mempunyai nutrisi yang sangat membantu ibu hamil. Set ini terdiri daripada:

ESP/Mealshake- Sumber protein dari Non-GMO soya yang membantu membina sel serta memberikan rasa kenyang yang lama. 

Vitalea- Multivitamin saduran spirulina yang diekstrak dari buah dan sayur serta sangan membantu memberikan tenaga dan iron untuk kita ibu hamil.

Ostermatrix- Sumber kalsium bagi memberikan kekuatan tulang semasa hamil. Ianya juga membantu mencergaskan tubuh badan kita selepas bangun tidur.

Omega Guard- Minyak ikan omega 3 ini baik untuk perkembangan otak bayi dalam kandungan. 



Performance Drink - Minuman yang minima gula dan tidak bergas ini ternyata sangat membantu kita mengambalikan elektrolit badan yang hilang semasa berpuasa. No wonder para atlet antarabangsa sangat percaya dengan shaklee bagi membantu mereka.

                 Mesti Baca>>>Tips kekal bertenaga di bulan puasa untuk seisi keluarga

Berdasarkan pengalaman saya sendiri, alhamdulillah, shaklee sangat membantu saya untuk menjalani ibadah puasa dengan sebaiknya. Even berpuasa sunatpun dalam keadaan saya menyusukan anak, ianya sangat membantu.



Kepada wanita di luar sana yang risau tentang berpuasa semasa hamil dan sedang menyusukan anak, jangan risau, kita ada solusinya untuk anda. Jika saya boleh, anda pasti juga boleh! Malaysia boleh bah. hehe

                                Mesti Baca>>> Tips Banyakkan Air Susu Bagi Ibu Bekerja


Tak lama lagi Ramadhan, Jom dapatkan set cergas di bulan puasa ni dengan saya. Konsultasi percuma untuk anda khusus sebagai customer kesayangan saya. Bulan Ramadhan ni sekali je setahun, jom melabur untuk mendapatkan kesihatan yang baik di bulan puasa. Siapa tak nak puasa dengan cergas tubuh badan eh..hehe


Contact saya:

Zarina Ismawi
0198583575
Your Trusted SID

No comments:

Powered by Blogger.