Tips Banyakkan Air Susu Ibu Di Bulan Puasa


Bulan Ramadhan kian menjelang. Tinggal beberapa hari. Ramai dari kita tidak sabar menunggu ketibaannya. Namun, sebagai seorang ibu yang menyusukan anak, ianya sedikit merisaukan kita. Mulalah memikirkan cara atau tips untuk banyakkan air susu ibu di bulan puasa nanti. Betul tak mommy..?

Mommy jangan risau. Kita mempunyai permasalahan yang sama. Namun kita perlu sentiasa berfikiran positive. Usaha sehabis daya, dan jika tidak mampu, ambillah rukhsah supaya berbuka. Allah tidak mencela kita duhai mommy. Ok..?


Hasil gambar untuk food as milk booster

Saya juga seorang ibu yang berkerja di sebuah hospital di kota. Pekerjaan saya kadang kala ada oncall atau adanya sistem shift yang memerlukan saya pam susu di tempat kerja. Walaupun kadangkala waktu itu terlajak dari waktu yang seharusnya saya perlu pam disebabkan pesakit yang datang ke jabatan sangat ramai. Itulah antara perjuangan kita sebagai ibu yang support breast feeding even kita ibu yang bekerjaya. Tahniah mommy!

Hasil gambar untuk ibu bekerja

Di bawah ini, saya sertakan sedikit perkongsian saya mengenai cara atau tips yang saya lakukan bagi memastikan stok susu saya sentiasa ada untuk anak saya. Antaranya ialah:

1. Think Positive
Perkara pertama yang perlu kita lakukan adalah dengan berfikir secara positive. Bila kita stress, tidak gembira, pengeluaran hormon dalam badan kita akan terjejas. Ianya akan mempengaruhi pengeluaran air susu. Happy-happykan diri, air susu pasti meriah!

Hasil gambar untuk positive


2. Pam Secara Konsisten
Kenapa kita perlu pam susu secara konsisten? Anda pernah dengar tentang supply and demand? Semakin tinggi demand, semakin tinggi supply. Maksudnya, semakin kerap air susu di keluarkan, semakin banyak air susu akan dihasilkan. Payudara yang kosong akan memberikan signal kepada otak untuk menghasilkan air susu lebih banyak. Jadi, semakin konsisten anda mengepam, semakin banyak stok untuk si manja anda. Hebat bukan?

Hasil gambar untuk pam susu

3. Pilih pam yang sesuai dengan anda

Kita juga perlu bijak memilih pam yang sesuai untuk kegunaan kita. Ada kalanya saiz breast yang besar tidak sesuai menggunakan corong yang kecil. Ianya akan menyakitkan anda menyebabkan anda berasa trauma untuk menngepam susu. Sedangkan proses mengepam susu itu adalah proses yang sangat santai. Dalam erti kata lain, keep calm and enjoy your breast feeding.hehe. Saya sangat menyarankan anda menggunakan pam jenis double auto dimana kedua belah susu akan menghasilkan air susu sekaligus. Ianya sangat membazir jika anda hanya mengepam sebelah sahaja.

Hasil gambar untuk pam susu auto
[gambar sekadar hiasan]

4. Cari dan Bina support sistem yang kukuh
Kita sangat perlukan support sistem yang kuat dalam usaha untuk berjuang breast feeding selama 2 tahun. Lebih-lebih jika anda seorang wanita bekerjaya seperti saya. Ianya bukan mudah dan bukan juga mustahil. Jika suami tidak memahami, bantu suami untuk menyokong. Sertalah grup dan mintalah nasihat rakan-rakan seperjuangan anda. Jangan hidup di lingkaran yang negatif. Jauhi dan abaikan. 
Hasil gambar untuk we support breast feeding

5. Amalkan pemakanan yang membantu anda memperbanyakkan air susu
Jika anda seorang ibu bekerjaya yang menyusukan anak, anda memerlukan tenaga yang extra. Hal ini disebabkan, breasfeeding akan membakar kalori dengan cepat. Sebab itu anda perlu memilih makanan yang akan membantu anda. Jangan jadikan alasan breastfeeding untuk anda menjadi gemuk. hehe. Kena bijak memilih makanan jenis yang mana adalah berkhasiat. Ok mommy?

Hasil gambar untuk milk booster food

6. Kerapkan direct feeding
Direct feeding ini adalah proses semulajadi yang Allah ciptakan. Semasa baby suckling the milk from our nipple, signal akan dihantar ke otak untuk menghasilkan air susu dengan lebih banyak lagi. Ianya berbeza jika kita mengepam dengan pam susu. 
Hasil gambar untuk direct feeding baby
7. Amalkan supplemen ini untuk membantu anda!

Shaklee terkenal sebagai supplemen yang semulajadi dan selamat untuk diconsume walaupun selama 20 tahun. Kajian landmark studynya ternyata mampu menempatkan shaklee adalah syarikat supplemen yang paling unggul.

                                       Mesti Baca>>> Apa itu Shaklee??

a. ESP


ESP adalah terhasil dari kacang soya non GMO yang kaya dengan 9 asid amino. Ianya dihasilkan dengan suhu yang rendah bagi memastikan kualitinya. Ianya memberikan sumber tenaga kepada kita dan justeru membantu memekatkan air susu.

b. Alfalfa


Alfalfa bermaksud “raja segala makanan” dan ada sebab gelaran tersebut diberikan – ia sangat berkhasiat. Alfalfa mempunyai sistem akar tunjang yang boleh mencecah sedalam 6 meter ke bawah, membolehkan ia menyerap lebih banyak nutrien dari tanah. Tumbuhan ini membekalkan lebih 300 nutrien dan mineral termasuk kalsium, fosforus, zat besi, magnesium, klorofil, bioflavonoid, mineral surih dan vitamin.

Alfalfa adalah tumbuhan yang terkenal sejak dari zaman dahulu sebagai milk booster terbaik kita. Ianya juga membantu masalah kencing kotor, mengecutkan rahim serta membetulkan urat selepas bersalin. Ianya terbaik juga untuk masalah menyingkirkan toksin.

c. Vitalea


Vitalea ini adalah multivitamin pertama yang wujud di dunia. Fuh! Bukan sembarangan tau. Selepas bersalin, jika kita seorang ibu yang masih breast feeding, pengambilan iron adalah sangat perlu. Saya share pengalaman saya sendiri di mana, sejak mengamalkan vitalea, masalah pening kepala saya dah hilang. Mungkin disebabkan saya oncall dan syik tidak cukup tidur, badan saya sering tidak mendapat rehat yang cukup. Alhamdulillah, multivitamin ini sangat membantu saya.

d. Ostematrix

Ostematrix ini adalah sumber kalsium. Ibu yang breast feeding akan berisiko mendapat tulang rapuh kerana kalsium yang tidak cukup dalam badan. Untuk menghasilkan tulang yang kuat dan tidak mudah patah, anda perlu meningkatkan pengambilan kalsium yang tinggi. Breast feeding adalah suatu perjalanan yang sangat indah. Once kita tinggalkan ia, pasti kita akan merindu saat2 itu. Jom mommy, kita tunaikan tanggungjawab kita pada khalifah cilik ini. Kita cuba sedaya upaya, dan hasilnya kita serahkan kepada Allah.

Jika benda lain kita sanggup struggle, why not untuk anak kita kan. Kita tidak akan tahu kemampun kita jika kita tidak mencuba terlebih dahulu. Jadi, apa tunggu lagi?

Jom, klik butang wassap di sebelah kanan anda sekarang dan hubungi saya sekarang juga untuk mendapat supplemen ini. Atau anda boleh call/wassap saya di 019.858.3575.


Zarina Ismawi
Your Trusted Sid
1244624
0198583575

Labels: , , , , , , , , , ,