Cara Merawat Batuk Berkahak Semasa Puasa Tanpa Ubat

Bulan puasa ni, Allah uji pula dengan masalah batuk berkahak. Dah banyak cara saya lakukan untuk merawatnya. Sehinggalah saya bertekad melakukan sesuatu!


Tak selesa rasanya jika di bulan puasa ini kita mengalami batuk. Nak tidur susah, nak baca quran susah. Alahai tekak asyik rasa gatal. Sebenarnya, bagaimana masalah batuk ini terjadi?

Batuk berkahak ini terjadi disebabkan:

# Berlakunya iritasi pada saluran pernafasan. Ianya mungkin disebabkan previous flu dan fever yang pernah kita alami.

#Tidur di kawasan berhawa dingin. Tidur terlalu lama dalam kawasan berhawa dingin boleh menyebabkan berlakunya masalah batuk.

# Kurang pengambilan air kosong. Air boleh membantu kita menstabilkan suhu badan justeru mengurangkan pengeluaran mukus yang berlebihan.

#Petanda awal kepada masalah asma.


Berdasarkan pengalaman saya sendiri, saya pasti akan mengalami masalah batuk jika saya kurang pengambilan air. Saya tidak akan mengambil makanan dan minuman berasaskan produk tenusu kerana ianya akan menyumbang kepada kahak.

Apa yang saya lakukan adalah:

1. Minum air panas dan suam. Terasa nikmat saat air tersebut mengalir ke kerongkong.

2. Pengambilan vitamin C dalam menu seharian. Vitamin C shaklee ni mempunyai keistimewaan kerana ianya akan dilepaskan sebanyak 100g secara berperingkat setiap satu jam. Jadi, badan kita akan mendapat bekalan vitamin c secara berterusan. Ianya akan meningkatkan sistem imun kita.
3. Pengambilan garlic. Garlic shaklee adalah terpelihara alicinnya berbanding bawang putih kita di rumah. Ianya bertindak sebagai antibiotik yang membantu kita meningkatkan sistem imun.


Alhamdulillah. Pengambilan dua produk ini mampu mengurangkan rasa batuk saya dengan cepat. Kepada anda yang mempunyai masalah seperti saya, jom! dapatkan produk ini sekarang juga dari saya. Jangan biarkan masalah batuk mengganggu tidur lena anda dan ibadah anda seharian.


Zarina Ismawi
Pengedar Shaklee Bertauliah
ID 1244624
019.858.3575

Labels: , , , , , , ,