Cara Merawat Kulit Mengelupas Dengan Berkesan

Kulit merupakan organ tubuh kita yang paling besar. Ianya berfungsi dalam melindungi organ dalaman kita dari terkena jangkitan dari luar, membantu regulate suhu badan, bertindak sebagai deria bagi pelbagai sensitiviti seperti rasa sakit dan lain-lain lagi. 

Anda tahu tak? Setiap hari kulit kita akan mengelupas dan berganti baru. Namun, kadangkala ianya akan menimbulkan kerisauan jika mengelupas dengan teruk sekali. Betul tak?

Image result for LAPISAN KULIT

Bahagian yang paling atas dikenali sebagai Epidermis. Ianya terdedah kepada sinar UV dan bahaya dari luar. Ianya terbina dari keratin dan akan sentiasa berganti baru. Sel kulit akan mengambil masa selama sebulan untuk berganti baru. Sel yang lebih muda dan baru akan mengantikan kulit yang telah mati dan rosak ini. Sebab itu, kita akan dapat melihat perbezaan wajah kita selepas menggunakan sesuatu produk selepas sebulan penggunaan tanpa skip.

Berapa Banyak Kulit Mengelupas Setiap Hari?

Kajian telah menunjukkan di mana dalam tempoh 24 jam, sebanyak satu juta sel akan disingkirkan. Pergh! Banyak giler kan. Dalams etahun lebih kurang 4kg sel kulit anda akan disingkirkan. wah!

Namun, disisi yang lain, kulit mengelupas mungkin disebabkan masalah psoriasis, allergik, kulit kering, kurang minum air dll.

Cara Merawat Kulit Mengelupas Secara Semulajadi

1. Gunakan air sejuk

Rendan kain/tuala bersih dengan air sejuk. Perah sedikit. Letakkan kain/tuala ini di muka selama 10 minit. Biarkan sekejap. Anda akan merasakan kulit wajah anda akan lebih segar dan bermaya.

2. Lumur dengan susu, oat dan cuka putih

Cuka putih dapat mengurangkan rasa sakit di kawasan yang mengelupas. Oles sedikit sahaja hanya di kawasan yang mengelupas.

Susu dapat melembabkan kulit. Begitu juga dengan oatmeal. Ianya mampu mengurangkan keradangan di kawasan kulit yang mengelupas.

3. Gunakan Pelembab Wajah

Kulit wajah yang kering perlu dioleskan dengan pelembab. Carilah pelembab wajah yang organik dan semulajadi. Jangan menggunakan produk sembarangan di pasaran hanya kerana nak berjimat. Berjimat yang boleh merosakkan wajah yang sudah sedia elok. Tak maulah ambil risiko!

4. Jangan dikorek dan digaru

Kalau saya ni, suka sangat menggaru jerawat, kulit mengelupas dan bekas luka. hahaha. Sebenarnya benda ni tak elok. Ianya hanya merosakkan dan mengeruhkan lagi keadaan kulit yang sedia anda. Biarkan sahaja ia bertindak secara semulajadi.

5. Amalkan supplemen yang khusus

Anda boleh berikhtiar dengan supplemen yang khusus untuk masalah kulit anda. Antaranya adalah:a. VivixProduk paling unggul keluaran shaklee ini ternyata mampu melindungi hingga ke peringkat sel. Ianya akan memperbaiki sel yang abnormal atau rosak hingga ke peringkat telomero sel. Mereka yang mengamalkan vivix ni akan kelihatan lebih muda dari usianya. Kulit wajah akan dilindungi dari radikal bebas.

b. ESP Shaklee
Esp shaklee adalah produk berasaskan soya yang mengandungi tinggi protein. Protein sangat diperlukan bagi menghasilkan sel yang baru, sihat dan cantik. Sel kulit yang dah mati dan disingkirkan dari tubuh akan digantikan dengan elok selepas anda consume ESP shaklee. Kulit akan kelihatan lembab, moist dan cerah. Tona tidak sekata juga akan turut berkurang.


c. Vitamin E


Vitamin E shaklee turut membantu masalah kulit kering dan menggelupas. Ianya mudah diserap oleh tubuh dan disertakan dengan selenium yang membantu meningkatkan fungsinya secara optimum. Antara bahan nya adalah ekstark biji anggur yang memastikan kulit dilindungi dari radikal bebas yang menyebabkan kulit mudah rosak dan cedera.

d. GLA


Didapati dari minyak borage, dan bunga matahari bagi memberikan fungsi yang optimum untuk kesihatan dalaman dan luaran wanita. Mereka yang mengambil GLA ni, kulit wajahnya akan kelihatan lembab dan moist sentiasa.


6. Gunakan produk penjagaan wajah yang semulajadi, selamat dari bahan kimia bahaya.Skincare Youth adalah skincare terbaru yang shaklee keluarkan. Ianya adalah 100% berasaskan tumbuhan, diuji oleh pakar dermatologi dan pakar mata. Bebas 1500 bahan kimia yang tersemar yang merosakkan kulit. Bahkan ianya telah diuji secara klinikal. [5 bahan utama youth]


TESTIMONI SHAKLEE UNTUK MASALAH KULIT MENGELUPAS


Image result for VIVIX AWET MUDAImage result for VIVIX AWET MUDA


Image result for TESTIMONI ESP UNTUK KULITImage result for TESTIMONI ESP UNTUK KULITImage result for TESTIMONI ESP UNTUK KULIT

Wahhhh! Terlopong mulut anda melihat testimoni di atas ye. Jangan risau, andapun akan mampu memiliki kulit cantik yang mulus tanpa pengelupasan. Cumanya kena melabur sedikit. Sebab apa tau? wajah ni aset kita. Kalau beg mahal, tuudng dan baju silih berganti, apa salahnya untuk melabur demi kesihatan dan kecantikan sendiri kan. Berminat untuk mendapatkan produk di atas? Anda boleh menghubungi saya di 019.858.3575.

                            >>>Mesti Baca! Sebab Mengapa Shaklee Selamat Untuk Diambil

Saya bersedia memberikan konsultasi yang terbaik untuk anda. Ingat! kecantikan dan wanita berpisah tiada. Mengapa memilih yang meragukan jika yang sedia ada lebih selamat dan semulajadi?

Labels: , , , , , , , , , , , ,