Tips Atasi Bursitis Lutut Agar Cepat SembuhApa itu Bursitis? | Baru-baru ni, rakan sekerja mengadu di diagnose bursitis knee. Kesian dia, tak dapat berjalan dengan baik. Sakit lutut katanya. Sayapun googlelah, nak tau pasal penyakit ni kan. Kot-kot boleh share dengan dia tips atasi bursitis lutut agar cepat sembuh.

Bursitis lutut adalah keradangan pada kantung(bursae) yang dipenuhi bendalir kecil yang terletak berhampiran sendi lutut kita. Bursae ini bertujuan untuk mengurangkan tekanan geseran dan tekanan kusyen antara tulang dan tendon, otot dan kulit berhampiran sendi anda.

Kat bahagian manapun bursa di lutut anda boleh menjadi radang, tetapi  bursitis lutut biasanya berlaku di atas lutut atau di bahagian dalam lutut anda di bawah sendi.

Bursitis lutut menyebabkan kesakitan dan boleh mengehadkan pergerakan kita. 

Simptom awal bursitis lutut

Selalunya kita akan merasa sakit di bahagian lutut semasa berjalan, lutut menjadi kembang dan terasa panas semasa berjalan.Bursitis Lutut boleh disebabkan oleh:


Tekanan yang kerap dan berterusan, seperti  berlutut, terutama pada permukaan keras

Berlebihan atau aktiviti berat
Pukulan langsung ke lutut anda
Jangkitan bakteria bursa
Komplikasi dari osteoartritis, arthritis rheumatoid atau gout di lutut andaSiapa Yang Berisiko?

#Pekerjaan yang kerap memaksa kita berlutut.

#Penyertaan dalam sukan tertentu. Sukan yang mengakibatkan pukulan langsung atau jatuh ke atas lutut - seperti gusti, bola sepak dan bola tampar - boleh meningkatkan risiko bursitis lutut. 


#Pelari boleh mengalami kesakitan dan keradangan di pes anserine, terletak di bahagian dalam lutut anda di bawah sendi.


#Obesiti dan osteoarthritis. Pes anserine bursitis, yang menjejaskan bahagian dalaman lutut anda di bawah sendi, sering berlaku pada wanita gemuk dengan osteoarthritis.RAWATAN BURSITIS LUTUT DENGAN SHAKLEE


Vivix. Diperkayakan dengan polifenol yang membantu memperbaiki hingga ke peringkat selular. Ianya juga mengandungi lobak ungu dan khasiat elderberry yang bertindak sebagai anti radang dan anti inflamasi untuk mengurangkan rasa sakit.

Collagen Powder. Collagen powder mampu membekalkan kolagen untuk membantu kawasan sendi dan otot yang terlibat di kawasan yang mengalami keradangan. Kolagen sangat penting untuk memastikan setiap sendi dan otot kita mampu berfungsi dengan baik.

Omega Guard. Bertindak sebagai anti radang. Mengurangkan kesakitan di kawasan lutut.

Ostematrix. Sumber kalsium yang membantu dalam tumbesaran tulang, menguatkan tulang. Tulang yang kuat mampu menampung berat badan kita. Jika tulang yang rapuh, ianya mudah patah.

Coq Trol Plus. Mampu boost energy di stesen janakuasa mitokondria. Ianya membantu mengurangkan tenaga otot yang digunakan justeru mengurangkan rasa sakit semasa pergerakan.

Berminat untuk mendapatkan set bursitis lutut ni? Untuk masalah sendi, otot atau ligamen terkoyakpun boleh. Jom! hubung saya sekarang juga.

Labels: , , , , , , , ,