Skincare Untuk Psoriasis Yang Selamat Dan Semulajadi

/
0 Comments


Psoriasis* | Psoriasis adalah merupakan masalah keradangan pada kulit dan ianya dikatakan berkaitan dengan gangguan sistem autoimun. Kira-kira 2 hingga 3 peratus penduduk di Malaysia mengalami masalah psoriasis. Ini termasuk kanak-kanak dan orang dewasa.

Kulit akan menjadi seakan-akan bersisik dan berkerak tebal dikebanyakkan bahagian tubuh badan terutamanya di bahagian kaki, bawah punggung, lutut, siku, tangan serta kulit kepala.





*Punca Berlakunya Penyakit Psoriasis*

Tidak dapat diketahui punca utama secara spesifik setakat ini mengapa penyakit psoriasis boleh berlaku. Banyak kajian yang mengatakan punca kepada penyakit psoriasis ini adalah daripada faktor genetik. Ini bermakna jika kita mempunyai penyakit ini, anak atau cucu cicit kita juga kemungkinan besar akan menghidapinya. Hanya yang membezakannya adalah keadaannya antara teruk atau tidak sahaja

Kajian yang terbaru menunjukkan bahawa pesakit Psoriasis ini memiliki risiko yang lebih tinggi untuk menghidapi penyakit kronik seperti penyakit jantung, diabetis, dan penyakit darah tinggi atau hipertensi.




*Cara Mengawal Penyakit Psoriasis Dari rumah*

Walaupun masih belum ada cara yang dijamin berkesan untuk menyembuhkan penyakit psoriasis, tapi terdapat cara untuk mengawal simptom-simptom ringan psoriasis yang boleh di buat hanya dari rumah. Seperti :

1. Pengambilan Supplement Untuk Meningkatkan Tahap Kesihatan

Amalkan pengambilan supplement bagi mengurangkan simptom psoriasis secara nutrisi dari dalam.

Menurut National Psoriasis Foundation antara yang dikenalpasti boleh meredakan simptom ringan penyakit psoriasis adalah Minyak ikan omega-3, vitamin D, milk thistle (tumbuhan herba), aloe vera, anggur oregon dan EPO.

Ianya boleh didapati secara terus daripada makanan seharian kita atau dalam bentuk supplement. Namun ianya memerlukan nasihat dan saranan pakar dermatologi sebelum pengambilan. Ini untuk mengelakkan kesan awal psoriasis daripada menjadi lebih buruk. Ianya bergantung kepada tindakbalas dan penerimaan seseorang individu.

2. Mengelakkan kulit daripada menjadi kering

Gunakan perkakasan pelembab udara (humidifier) di dalam rumah. Ianya boleh mengawal kelembapan udara persekitaran yang menyebabkan kulit kering.
Penggunaan krim pelembab bagi kulit sensitif atau moisturizer juga adalah digalakkan untuk mengekalkan kelembapan kulit. Ianya boleh mengelakkan atau melambatkan pembentukan plak iaitu kulit tebal, bersisik atau berkuping.
Disamping kaya dengan vitamin E yang mesra untuk melembabkan kulit. Minyak zaitun dan minyak kelapa juga bagus untuk kulit. Ianya boleh dijadikan sapuan untuk mengekalkan kelembapan kulit lebih lama.

3. Mengelakkan bahan pewangi

Kebanyakkan sabun wangi dan minyak wangi adalah mengandungi bahan kimia yang mana boleh menyebabkan iritasi pada kulit. Memang ianya digunakan untuk mewangikan tetapi dalam masa yang sama ianya  menyebabkan keadaan psoriasis menjadi lebih teruk.

Jangan cuba-cuba hendak menggunakan produk sembarangan atau anda boleh memilih produk yang sesuai untuk kulit sensitif. Elakkan daripada menggunakannya pada kawasan kulit yang terdedah kepada psoriasis.

4. Menjaga pemakanan

Setiap individu akan mempunyai karakter psoriasis yang mungkin tidak sama berkaitan dengan alahan makanan tertentu. Fahami keadaan alahan kulit anda sendiri. Elakkan makan daging merah dan snek berlemak atau apa sahaja makanan yang boleh mencetus  psoriasis.
Pilih makanan yang sesuai dan sihat seperti buah-buahan dan sayuran, ikan (yang tidak mendatangkan alahan), biji-bijian, kekacang yang kaya dengan omega-3 untuk mmengurangkan keradangan pada kulit.

5. Mandi dengan air suam

Mandian hangat air suam bercampur garam epsom, minyak zaitun, herba dan sebagainya juga boleh membantu meredakan kegatalan dan melegakan kulit. Gunakan pelembab kulit selepas mandi kerana ianya boleh menambahkan kesan baik pada kulit terjejas.

6. Cuba Kawal stress dengan baik

Simptom psoriasis kadangkala ringan dan kadangkala tiba-tiba ianya boleh menjadi berat apabila sampai masa yang tertentu. Jadi menahan diri daripada kegatalan serta tidak menggaru kulit terjejas psoriasis sering meningkatkan tahap stress.

Pada tahap ini, kesedaran dan kesabaran serta bijak mengawal situasi mungkin boleh menyelamatkan keadaan dan meredakan gangguan emosi. Berkongsilah masalah dan maklumat dengan rakan-rakan psoriasis lain dalam Persatuan Psoriasis Malaysia. Ianya mungkin boleh membantu.

7. Berhenti merokok segera

Merokok sememangnya memberikan lebih banyak kesan negatif kepada perokok derta orang disekelilngnya. Merokok juga boleh menyebabkan ubat atau nutrisi pemakanan yang baik untuk mengawal psoriasis tidak dapat diserap dengan sempurna. Ianya boleh menyebabkan kulit menjadi mudah kering kerana mengurangkan keberkesanan vitamin C dalam badan.

8. Berjumpalah dengan pakar dan minta nasihatnya.

Sukar untuk memilih cara yang sesuai untuk menangani masalah psoriasis bagi setiap orang. Mungkin ya, untuk orang tertentu tetapi mungkin langsung tidak memberi kesan kepada orang lain.



Rujuk dan berbincang dengan doktor pakar dermatologi terlebih dahulu. Ianya adalah lebih baik. Biar mereka mendiagnosis masalah dengan lebih teliti sebelum anda bertindak untuk menanganinya sendiri di rumah.

SKINCARE UNTUK PSORIASIS

Sebelum kita share tentang skincare ni, kita baca testimoni ni dulu ye :


SAYA DAH LAMA TAK GUNA SKINCARE, SEBAB PSORIASIS AKAN KELUAR BALIK

Hari tu saya pernah refer 1 kes psoriasis (masalah kulit yang kronik) kepada pakar kulit.

Saya cakap la orang tu tahan sebab dia ok kejap, then tumbuh balik. Walaupun memang on regular steroid.

First thing dermatologist cakap,


Memang gitulah sifat psoriasis. Dia ok kejap, nanti balik lagi. Walaupun dah on ubat.
Dalam hati aku dah doakan yang baik2 kat mak cik tu sebab dia menangis-nangis, merayu nak jumpa pakar kulit.
Orang yang ada psoriasis tahulah macammana deritanya kan?
Gatalnya..
Merenyam nya..
Aku tak pernah rasa, dengar orang cakapla.
Dan dorang ni jugak nak pilih sabun mandi ke, syampu ke, skincare kena pilih yang takde bahan kimia.
Kalau tak, mungkin boleh breakout psoriasis tu.
Sampai ada sorang isteri ni dia nak test skincare tu selamat ke tak, ada bahan kimia bahaya ke tak dia suruh suami dia yang ada psoriasis pakai dulu.
So banyak skincare yang dia try, dari yang murah hingga yang mahal. Local ka, import ka tapi 1 pun x sesuai dengan kulit suami dia. Mesti keluar psoriasis tu.
Kalau dah keluar psoriasis dia, skincare tu mungkin ada bahan kimia la.
Aduiiii.. bertuah punya bini..🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
Baru2 ni lepas YOUTH keluar, macam biasa la sesi uji suami dulu.
Amazingly, tak keluar breakout psoriasis dia. Kulit lagi lembut adalah..
So, dorang suami isteri pun gunalah set YOUTH dengan gembira.
So, kalau uolss ada masalah kulit, sensitif dengan bahan kimia, YOUTH adalah harapan terbaru korang.
Dah lama tak cuci muka, inilah jawapannya.

SKINCARE YOUTH SHAKLEE ADALAH HARAPAN KEPADA ANDA YANG ADA PSORIASIS.


No automatic alt text available.

Ada Apa Dengan Produk Youth Ni? Meh nak share dulu apa bahan utamanya. Bahan-bahan dalam ni 100% semulajadi tau. Tak de bahan kimia yang merosakkan lagi kulit anda.

Bebas 2500 bahan kimia, diuji oleh pakar kulit dan mata, diuji keberkesannya. Clinically proven kata omputeh. hehe

No automatic alt text available.

MUSCADINE GRAPE
Polifenol Muscadine Grape yang dalam proses patent melindungi dan memperbaiki sel DNA dalam masa yang sama menghalang kerosakan kolagen dan elastin.


LOTUS JAPONICUS
Youth Complex yang dalam proses patent, digabungkan dengan Lotus Japonicus, mengaktifkan protein youth yang penting untuk penjanaan semula sel bagi mengasilkan lebih kolagen, elastin dan fibrilin. Youth Complex dihasilkan bersama dengan Lotus Japonicus dan Schisandra Chinese Fruit Extract, yang membekalkan lebih banyak nutrien dan tenaga kepada kulit anda secara berstruktur.



APPLE STEM CELL EXTRACT
Kajian menunjukkan bahawa Apple Stem Cell Extract mengaktifkan dan mempercepatkan pembaharuan sel kulit untuk kulit kelihatan lebih muda. Ia juga mengekalkan serta memperbaiki tisu kulit supaya kulit anda kelihatan lebih berseri dan lembut dan lebih lama.



SCHISANDRA CHINENSIS FRUIT EXTRACT
Secara tradisionalnya, herba ini digunakan di China, Jepun dan Korea untuk melegakan dan menangkan keradangan dan kegatalan kulit. Sesuai untuk semua jenis kulit, Schisandra Chinensis Fruit Extract menyokong struktur kulit muda dengan menyuburkan kulit dengan vitamin semulajadi dan antioksidan.


VITAL REPAIR COMPLEX
Vital Repair Complex yang mempunyai pelbagai paten memberikan nutrien anti-oksidan dan vitamin-vitamin penting untuk menghalang radikal bebas yang merosakkan kulit dan menggalakkan tumbesaran sel sihat.

Amacam? best ke tak best bahan-bahan Youth Shaklee ni?Semuanya dari bahan semulajadi. Jangan ragu-ragu dan takut nak guna. Jangan biar lama-lama wajah anda yang tidak dicuci dengan pencuci muka itu. Entah-entah bertahun dak?

Nak tahu setiap produk ni ada apa?

Klik di sini: Produk Youth Shaklee
                              Harga Dan Review Youth Shaklee

Berminat Untuk mendapatkan set ini hari ini juga? Klik gambar di bawah sekarang juga. Pastikan Youth ini akan menjadi milik anda!

Beli Online Disini



You may also like

No comments:

Powered by Blogger.