Petua Baby Tidur Lena Waktu Malam Agar Ibu Berpantang Tidak Stress

"Baby asyik terjaga waktu malam dan asyik menangis. Stress saya kak, tolonglah bagitau apa petua baby tidur lena waktu malam"
-Liza, Selangor -

Melahirkan anak pertama dengan zero knowledge tentang bayi tidak dapat dinafikan agak menimbulkan rasa stress kepada seorang ibu. Segala buku bacaan selama ini tentang alam baby dan rumah tangga seolah tidak mampu diaplikasi di alam realiti. 

Kita boleh bertanya kepada mereka yang berpengalaman seperti ibu kita, kenapa bayi asyik terjaga dan kerap menangis kuat. Umar saya dulupun begitu, kalau terlambat sedikit sahaja melekapkan puting ke mulutnya, mulalah dia merajuk dan menangis kuat. Memang nyaring tau. 

SEBAB BABY KERAP MENANGIS DI WAKTU MALAM

1. BABY ANDA LAPAR. Kita perlu tahu, susu ibu ni mudah sangat dihadam oleh bayi kita. Tidak seperti susu formula yang lambat diserap oleh tubuh menyebabkan baby tidur lena. Walaupun memberikan susu formula agak menyenangkan ibu-ibu, namun tiada siapa dapat menafikan susu ibu adalah terbaik sekali. Ianya mudah diserap oleh badan bayi dengan baik. Sebab itu, jangan hairan jika bayi anda kerap terjaga dan merengek minta puting susu gantung anda. hehe. Enjoylah momen ni ye mama. Nanti bila mereka dah besar, kita akan sentiasa ingat saat-saat begini. Percayalah.
Baca: [Kebaikan Susu Ibu Dan Tips Penyusuan Berjaya]

Image result for bayi nak makan

2. BAYI ANDA KENCING DAN BERAK. Bayi ni tidak sukakan keadaan yang terlalu panas dan tidak juga terlalu sejuk. Even kita sendiripun, kalau seluar basahpun dah rasa sangat tak selesa kan. Bayi macam tu jugalah. Dia nak juga ditukar on the spot. 

Image result for bayi nak berak


3. BAYI INGIN DIPELUK SENTIASA. Masa dalam perut, ritma jantung ibulah yang kerap bayi kita dengar. Dia sudah biasa dengan bunyi tersebut. Jika dia tidak mendengar bunyi ini, dia merasakan tidak selamat dan meraung minta perhatian. Jadi, rapatkanlah tubuh anda ke tubuh bayi comel anda itu.

Image result for bayi dipeluk


4. SUHU BILIK YANG TIDAK MENENTU. Bayi ni tidak begitu sukakan keadaan yang terlalu panas dan sejuk. Bayi saya sampai tumbuh ruam di pipi sebab terlalu panas. Tambahan masa saya melahirkan dia asyik panas je cuaca. Saya sendiri kemain berpeluh. Nak pasang kipas dengan mode sederhanapun boleh jika badan kita dapat menerimanya.

5. ANDA TIDAK MELAKUKAN URUTAN SELEPAS MANDI. Anda boleh belajar teknik yang betul untuk melakukan urutan badan bayi anda selepas dia mandi. Contohnya seperti dalam gambar di bawah.

Image result for URUTAN BABY









Image result for URUTAN BABY

6. PERUT BAYI MASUK ANGIN. Kembung perut kadang kala menyebabkan bayi anda kerap menangis dan terjaga malam. Sebab itu kita perlu jaga makan semasa dalam tempoh berpantang ni.

7. ANDA PERLU BERTUKAR KEPADA SET SHAKLEE BABY ORGANIK MULAI SEKARANG.



Produk mandian bayi dari shaklee. Meh kenali satu-satu produk ni,

1. Shakleebaby Gentle Wash



Mengandungi minyak chamomile, lavender dan based alovera untuk melembabkan kulit. 99% semulajadi dan 76% bahan-bahannya adalah organik. Formula yang tidak memedihkan air mata(hypoallergenic), pH seimbang untuk kulit baby, sensitiviti diuji secara klinikal dan sangat lembut pada kulit baby. Ianya bersifat anti-iritasi yang menenangkan dan melegakan pada kulit baby.

Image result for chamomile

Sesiapa yang arif tentang produk kecantikan of kos akan tahu kebaikan minyak chamomile untuk kesihatan. Antaranya adalah:

✔Pelembab yang sangat berkesan dan bersifat anti-penuaan.

✔ Memiliki sifat anti-inflamasi, jadi sesuai sangat untuk baby yang memiliki kulit sensitif mahupun ekzema.


✔ Mencerahkan kulit sehingga nampak sihat dan bercahaya.





Levendar pula terkenal sebagai minyak yang berbau sangat wangi dan bersifat mampu mengurangkan stress dan rasa gelisah, mengurangkan insomnia bagi mendapatkan tidur yang lena, mencegah rambut botak dan sebagainya.


Image result for minyak lavender


Aloevera dikenali disebabkan ianya tumbuhan yang mengandungi kuantiti air yang banyak. Sesuai untuk kulit kering.


Image result for aloevera 


2. Shakleebaby Soothing Lotion


Losyen semulajadi lembut ini diformulasikan dengan biji bunga matahari organik dan minyak biji jojoba, ditambah dengan mentega shea. Lavender, chamomile, rosemary, dan minyak vanila yang disemai untuk kesan menenangkan. Losyen ini adalah 99% asli dengan 87% bahan organik. Ia adalah satu botol yang penuh dengan alasan yang lebih banyak untuk memeluk bayi comel anda. hehe.


3. Shakleebaby Massage Oil




Minyak urut yang sangat lembut ini diperbuat daripada minyak bunga matahari organik, lavender, dan chamomile untuk melembap dan menenangkan. Ianya 100% semulajadi dan 73% bahan organik.

Bestkan produk ni? Ianya kajian pakar sainstis yang diformulasi khas untuk bayi saya dan anda. Jom mommy, daddy! Hadiahkan 3 produk terbaik ini untuk permata hati anda. Hubungi saya segera untuk dapatkan produk yang selamat, semulajadi dan berkesan untuk si manja anda! Hubungi saya di:



Zarina Ismawi
ID 1244624
FB Zarina Ismawi Ommasihat
Tel/Wassap:0198583575

atau anda ingin mendaftar ahli untuk mendapatkan penjimatan
15-20%? Klik gmbar di bawah.
 


Atau anda berminat juga untuk membaca:

1.Petua Hilangkan Bengkak Susu
2.Tips Banyakkan Susu Ibu
3. Pengalaman Pertama Menyusukan Anak

Labels: , , , , , , ,