Kebaikan Susu Ibu Dan Tips Penyusuan Berjaya Ibu Bekerja

/
0 Comments

Tip penyusuan berjaya - Susu ibu mempunyai banyak kebaikan. Sebab itu semua ibu perlu ada usaha untuk mencari tips penyusuan yang berjaya. Untuk menjayakan sesi penyusuan genap 2 tahun, kunci utamanya adalah Mesti bermula dgn Niat. Mesti ada ilmu, Komitmen yang tinggi dan Sokongan dari orang terdekat (suami,ibu bapa,mertua,adikberadik,rakan sekerja). Disamping itu kena tanam keyakinan yang tinggi agar sesi penyusuan ini akan berjaya dan jangan lupa gali ilmu tentang kebaikan penyusuan serta teknik2 yg btol.


Penyusuan bayi adalah satu seni yg perlu dipelajari diiringi dgn secebis ilmu sains dan sentuhan kesabaran. Mindset kena sentiasa positive, barulah air susu akan keluar dengan semulajadi.

 Sokongan keluarga amat penting spy ibu mendapat semangat utk menyusukan baby. Mental dan fizikal perlu kuat kalau nak breastfeed anak, sebab? bila anak menangis masa pantang mak kata tak cukup susu suh bagi susu formula.hehe. Kalau ada ilmu penyusuan takkan ada ayat *"susu aku tak banyak"* ramai sangat orang mcm ni, betul tak?

Kedua, semasa  di hospital lagi kena mulakan dari awal selepas kelahiran terus bg susu kat baby iaitu penyusuan eksklusif. Dan yang ketiga semasa berpantang dan selepasnya.Perlu melakukan penyusuan yang betul dan kerap. Konsisten kita kata. Direct feeding. Cuba atasi masalah yang timbul semasa penyusuan dengan segera. Proses semulajadi, tapi kalau salah konsep, telanlah milkbosster sepeti pun tiada hasilnya juga.


 Tempoh penyusuan awal ini ada faktor pelindung iaitu Sel Darah Putih Dipggil Immunoglobulins iaitu protein melawan jangkitan(6bulan pertama). Ada Vitamin dan Mineral-nutrien berbiovalti. Perasan tak, baby tak ikutpun kelas menyusu dalam perut ibu, tapi bila lahir, pandai pulak dia mencari puting ibu, kenapa? Sbb Allah dh atur ms mula2 bayi lahir tu dia dah mncari2 di mn tempat yg dia nk hisap susu means puting susu ibu..bkn puting getah ye..

Kebaikan Susu Ibu

Ia mngandungi LEMAK sbyk 56%. Colustrum, foremik, hindmilk
DHA, ARA(klo tak silap), asid omega 3. Lemak lebih baik senang dihadam olekh enzim lipase. Ada Protein juga iaitu bhn merangsang tumbesaran.

 Guru yg trbaik utk menyusu adalah BAYI itu sendiri. Imunisasi pertama IgA dlm kolustrum salut dinding usus utk elak kuman dan alergen. Imunisasi pasif drpd antibodi ibu yg sdg sakit.

Rahim mudah mengecut
Kurang pendarahan slps kelahiran
Kuatkan kasih sayang antara ank dn ibu
Kurang meroyan
Lebih tenang
Lebih mudah turun berat badan
Perangcang keluatga semulajadi
Immunoglobulins ni sgt penting/crucial bagi baby dapatnya selepas saja lahir...
Ini lah yg akan mencetus sistem imun baby utk melindung dia dari berbagai penyakit.

Nak tahu juga, baby yang menyusu ibu ni:


Bayi lebih cerdik
Penglihatan lebih baik
Imuniti lebih tinggi
Kurang jngkitan telunga
Gigi tumbuh lebih baik
Jantung sihat
Kyrang jangkitan paru2
Sistem penghadaman yg baik
Jurang jgkitan usus
Kurang @ xde sembelit
Prtumbuhan otot

Masalah Bengkak Susu Pada Ibu


Ianya berlaku disebabkan  bayi kurang minum susu (tido lama, jaundis). Kolustrum pekat tak dikeluarkn sepenuhnya, pelekapan semasa menyusu  tak betul dan sebagainya.

 Cara mengatasi

Tuam panas dan urut (sblm menyusu)
Tuam sejuk dan rehat (slps menyusu)

Tanda bayi Lapar-bayi akan mengeliat, bila sangat lapar bayi akan gelisah, bila Super lapar, bayi mula menangis dan kluar perkataan 'Neh' .Muka pon dah merah sbb marah ibu lmbat bg susu..😅Betul tak mommy?


 Tanda2 bayi nak susu ada 3

 Tanda pada ibu yg  pula ibu cepat rasa haus dan payudara penuh
 Tanda bayi cukup susu bayi lebih ceria,sihat dan berat badan naik

Kebaikan Breast Feed Pada Ibu
Kurang osteoporosis
Kurang risiko kanser payudara,rahim dan ovari
Jimat masa dan duit


Cabaran2 penyusuan dan cara mengatasi
 Saluran susu trsumbat
 Seterusnya persepsi..bekalan susu rendah
Btol ke kurang susu badan?
: Puting luka
Simptonnya sakit @ pedih masa penyusuan.puting berdarah
 Biasanya hanya persepsi ibu itu sendiri.
Bengkak susu dibiarkan
Keliru puting jd hisapan tak efektif utk rangsangan payudara
Penggunaan nipple shield lama
Bayi tidur lama

Menghentikan penyusuan sblm bayi puas/kenyang.

Silap persepsi tentang kurang bekalan susu antaranya

Bayi saya minum kerap sangat!
Bayi saya asyik menangis
Baju sy dah tak basah(air susu melimpah)
Susu sy sikit lps pam
Payudara sy x bengkak lg
Penyebabnya salah cara pelekapan,bayi suka gigit,salah cara lepaskan puting dari mulut bayi,penggunaan corong pam salah saiz
Dan tongue-tie atau lidah bayi pendek.


 Penyebab kurang bekalan

Kerap bg susu formula jd kurang rangsangan ke payudara,kurang la penghasilan susu.

 Penyelesaiannya
Btolkan cara pelekapan
Pakai corong pam yg sesuai dgn puting ibu
Frenotomy utk bayi :yg ada tongue-tie(mcm gunting sikit)

Tip tingkatkn susu

Fahami konsep bekalan lawan keperluan
Kerapkan penyusuan setiap masa
Habiskan masa bersama bayi
Pam sambil menyusu
Elak guna botol
Rehat dan byk minum air

Pum-pumping

Kesimpulannya,Kejayaan penyusuan ibu brgantung kpd sokongan daripada suami,ibu bapa,keluarga mertua,rakan sekerja,adik beradik. Semoga kita semua berjaya melaksanakannya..
Sekian terima kasih..


You may also like

No comments:

Powered by Blogger.