Cara Merawat Penyakit Kusta @ Hansen's Disease Dengan Berkesan.

Apa itu penyakit kusta? Bagaimana Cara Merawat Penyakit Kusta @ Hansen's Disease ?Sebenarnya penyakit ni juga dikenali sebagai Hansen, ianya penyakit berjangkit kronik yang disebabkan oleh bakteria Mycobacterium Leprae yang menyerang kulit, membran mukosa dan saraf periferal. Serangan itu boleh mengakibatkan pesakit mengalami kecacatan kulit, mata, tangan dan kaki jika tidak dirawat. Tempoh inkubasi kusta berbeza dari beberapa bulan hingga 30 tahun.

Bagaimana cara jangkitan penyakit kusta?
Kebiasaannya, bakteria ML menjangkiti mereka yang berada hampir dengan pesakit melalui titisan cecair yang tersebar di udara dengan pesakit yang belum dirawat semasa mereka batuk atau bersin.


Apakah Gejala dan Tanda Kusta?

Tompok-tompok putih atau kemerahan di kulit yang kurang sentuhan rasa, tidak gatal dan tidak berpeluh.

1. Jenis Paucibacillary(beban jangkitan yang rendah)- Terdapat beberapa(tidak melebihi 5) tompok kemerahan atau putih yang kurang sentuhan rasa dan tidak berpeluh.
2. Jenis Multibacillary(beban jangkitan bakteria yang tinggi) -Terdapat tompok-tompok putih kemerahan yang kelihatan lebih banyak(melebihi 5) dan merebak di seluruh badan dan lama kelamaan menyebabkan kekurangan atau hilang sentuhan rasa dan berasa kebas. Jangkitan ini lama kelamaan akan menyebabkan penebalan cuping telinga dan kulit muka serta keguguran bulu kening.
3. Saraf periferal tertentu seperti saraf ulnar dan perineal menebal. Fungsi sentuhan rasa dan pergerakan saraf tersebut akan terganggu menyebabkan rasa kebebasan, kesemutan, pengurangan rasa dan kelemahan otot-otot di tangan dan kaki.

Bagaimana Kusta Didiagnose?

Pesakit disyaki menghidapi kusta jika ada mempunyai sebarang gejala dan tanda klinikal tersebut dan disahkan kehadiran bakteria kusta melalui ujian makmal iaitu:

a)Calitan torehan kulit

Ujian calitan kulit penting dalam emmbuat diagnose dan klaifikai penyakit kusta. Ia dapat membantu untuk menentukan tahap jangkitan seseorang pesakit dan juga untuk menilai keberkesanan rawatan.

Ia memberikan dua indeks bacaan iaitu indeks bakteriology(BI) dan indeks morfologi(MI) . Ujian SSS diperlukan sebelum rawatan boleh dimulakan. Jika seseorang disyaki kusta berdasarkan manifestasi klinikal yang jelas tetapi ujian SSS sebaliknya negatif, maka kes perlu ditentukan samada ia kusta jenis Paucibacillary atau bukan kusta berdasarkan hasil ujian histopatologi biopsi kulit atau keputusan pakar kulit.

b) Biopsi Kulit

Indikasi biopsi kulit:

-Kes baru yang disyaki menghidap kusta(biopsi kulit dilakukan untuk ujian histopatologo bagi mengesan kuman kusta)

- Kes dalam rawatan yang tidak menunjukkan perubahan baik kepada rawatan yang diberikan selepas beberapa bulan menerima rawatan(biopsi kulit untuk ujian sensitiviti kepada ubat kusta melalui Mouse Foot Pad Tachnique.

-Kes yang telah sembuh tetapi penyakit disyaki berulang atau kembali aktif(biopsi kulit untuk ujian sensitiviti kepada ubat kusta melalui MFPT.

c)Polymerase Chain Reaction(PCR)

PCR dilakukan ke atas sampel biposi kulit di Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan, SG BULOH.

PCR digunakan untuk:

#Membuat diagnosa kusta pada pesakit jika terdapat kesukaran membuat diagnose

# Mengesan kepekaan antibiotik M.Leprae untuk Rifampicin, Dapsone dan Ofloxacin.

Bagaimana Mengelakkan Jangkitan Kepada Orang Lain?

PENTING! : Anggota keluarga dan sesiapa yang mempunyai hubungan rapat dengan pesakit hendaklah menjalani pemeriksaan bagi mengesan sebarang penyakit kulit agar kusta dapat dikesan awal. Ini dapat mengawal penyakit ini dari terus merebak.


Ambil ubat yang telah doktor berikan secara konsisten, Contoh ubat yang selalu diberikan adalah Rifampicin, Dapsone, Clofazimine.

RAWATAN PENYAKIT KUSTA SECARA SEMULAJADI

Disamping mendapatkan nasihat dan rawatan doktor, anda juga boleh berikhtiar dengan supplemen dari bahan semulajadi ini.

Vivix: Vivix supplemen kaya anti oksidan. Ianya membantu melindungi sel kita dari sebarang kerosakan oleh radikal bebas. Ianya juga membantu bertindak sebagai anti-radang dan anti inflamasi.

Vivix kaya dengan polifenol yang memperbaiki sel kita yang rosak. Minuman botani lazat yang mengandungi campuran botani khas Shaklee termasuk ekstrak Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Eldeberi Eropah dan Lobak Ungu.Nutriferon: adalah sebatian proprietari eksklusif ekstrak empat tumbuhan yang diperolehi daripada biji labu, bunga Safflower, biji plantago dan bunga Japanese Honeysuckle. NutriFeronĀ® dicipta oleh ahli sains yang menemui interferon, pakar imunologi terkemuka dunia Dr Yasuhiko Kojima, yang menjalankan penyelidikan selama 40 tahun untuk mencari sebatian semula jadi.

Formula eksklusif berpaten ini dicipta untuk meningkatkan tahap interferon secara semula jadi, memberikan sokongan pertahanan dari peringkat sel. Ianya melindungi tubuh kita dari sebarang jangkitan.


Vitamin C Sustained Release. Diformulasi dengan sistem release dimana akan melepaskan 100mg setiap 1jam. Jadi, badan kita akan konsisten menerima vitamin C selama 5 jam secara berterusan. Vitamin C membantu meningkatkan sistem imun badan kita.

Omega Guard adalah minyak ikan terbaik yang bertindak sebagai antiradang dan anti inflamasi. Ia turut membantu mengeringkan kawasan luka yang terkena kusta jika diambil secara konsisten.

Garlic terkenal sebagai herba yang bertindak sebagai antibiotik. Ianya membantu meningkatkan sistem imun juga. 
Herbal BlendĀ® Multi-Purpose Cream. Krim yang melegakan dan diuji secara klinikal ini berkesan untuk melembutkan kulit anda, termasuk kulit yang kasar dan keras pada lutut, siku dan kaki. Dengan kesejukan mentol dan tidak melekit. Dirumus daripada ekstrak tulen herba semula jadi yang sungguh menyegarkan termasuk sej, horse chestnut, yarrow dan rosemary.

Set kusta ni adalah supplemen yang anda perlukan bagi membantu anda mengurangkankan derita penyakit kusta. Sudah tiba masanya anda menikmati gaya hidup yang sihat dengan bebas dari penyakit ini. Kita berusaha dengan terbaik, selebihnya, kita serah kepada Allah. Untuk kesihatan anda, nasihat saya, cubalah berikhtiar sehabis daya. Kalau bab pakaian dan kasut dan selipar kita sanggup nak beli yang mahal-mahal, kenapa tidak kita ingin melabur untuk kesihatan tubuh badan kita kan?


Mana tau lepas ni, orang yang pernah hina anda dulu akan terbeliak biji mata melihat anda dah sihat. Hehe. Berminat untuk mendapatkan supplemen di atas dan mendapatkan konsultasi percuma jika membeli dari saya? Apa tunggu lagi, hubungi saya sekarang juga!

Zarina Ismawi Ommasihat
ID: 1244624
Tel/Wassap: 0198583575
Email: zarinaimaging87@gmail.com
www.wasap.my/6019858357

atau anda boleh membeli secara online:


Image result for beli di sini


atau anda inginkan harga yang lebih murah?


Contact saya segera!

Labels: , , , ,