Set Berpantang dan Menyusu Untuk Ibu Yang Ada Baby G6PD" Susahnya nak mencari Set Berpantang dan Set Menyusu untuk baby yang ada G6PD. Jamu-jamu tak boleh." 
Puan Izzah, Sarikei. 

Image result for g6pd deficiency
Saya rasa, ramai ibu-ibu yang mengalami dilema seperti Puan Izzah kita. Puan Izzah ni, menghubungi saya beberapa hari yang lepas selepas bersalin babynya selama 2 minggu. Risau sangat nak mencari set berpantang dan menyusu. Sebelum kita bantu masalah Puan Izzah dan ramai ibu di luar sana, jom kita share sedikit tentang masalah G6PD ni ye.

Kekurangan G6PD adalah penyakit diwarisi/ inherited  di mana badan tidak mempunyai cukup enzim glukosa-6-fosfat dehidrogenase, atau G6PD, yang membantu fungsi sel darah merah (RBCs) secara normal. Kekurangan ini boleh menyebabkan anemia hemolitik, biasanya selepas terdedah kepada ubat-ubatan, makanan, atau jangkitan tertentu.

Kekurangan G6PD

G6PD adalah salah satu daripada pelbagai enzim yang membantu proses karbohidrat badan dan menukarkannya kepada tenaga. G6PD juga melindungi sel darah merah daripada produk sampingan yang berbahaya yang boleh berkumpul apabila seseorang mengambil ubat-ubatan tertentu atau apabila badan kita sedang memerangi jangkitan.

Bagi mereka yang mengalami kekurangan G6PD, RBC atau sel darah merah tidak mampu menghasilkan G6PD yang mencukupi atau jika dihasilkanpun, ianya tidak mampu berfungsi dengan baik. Tanpa G6PD yang cukup untuk melindungi RBC, RBC boleh rosak atau musnah. Anemia hemolitik berlaku apabila sumsum tulang (bahagian lembut tulang yang menghasilkan sel darah baru) tidak dapat mengimbangi kemusnahan ini dengan meningkatkan pengeluaran RBC.

Kita sedia maklum, baby yang ada masalah G6PD ini allergik dengan kacang terutamanya kacang parang, bau spray nyamuk seperti ridsect dan sebagainya. Jadi, ibu-ibu perlu berhati-hati ye dengan pengambilan semua ni.

Jadi, apakah set berpantang terbaik, yang selamat untuk ibu ini ambil?

Anda boleh mengambil set berpantang dan menyusu shaklee.


Image may contain: 1 person, smiling, text


No automatic alt text available.


#VivixVIVIX merupakan formulasi TERUNGGUL dari Shaklee yang membantu kesihatan dengan 4 mekanisme tindakan. Ia juga memperbaiki sel seawal peringkat DNA lagi. Ianya sangat membantu memperbaiki sel yang abnormal. Sangat digalakkan diambil oleh ibu dalam tempoh berpantang. Khasiatnya akan dinikmati oleh baby yang kita susukan.

#ESP - Produk berasaskan soya non GMO ini sangat sesuai untuk membantu memberikan tenaga kepada ibu yang sedang berpantang dan menyusu. Betul ke produk soya tak boleh diambil ke oleh ibu yang ada baby  g6pd? Kita sedia maklum, produk soya shaklee bukanlah seperti produk lain di luar sana. Ianya adalah dari soya organik yang melalui kajian farmaseutikal yang ketat. Antara kebaikan lain ESP ni adalah membantu memekatkan air susu. Bonus untuk ibu berpantang dan menyusu jika mengambil ESP ni adalah, kulit muka akan menjadi lebih anjal, kulit lebih cerah, strecthmark di perut akan hilang, berat badan turun, kenyang lebih lama dan banyak lagi kebaikan yang lain.

#Vitalea iron formula - Vitalea ini adalah multivitamin yang disadur dengan spirulina. Ianya ekstrak dari sayur dan buah. Memberikan tenaga kepada ibu yang berpantang dan menyusukan. Kita sedia maklum, bila menyusukan baby ni, kita akan cepat berasa letih. Jadi, perlunya pengambilan vitamin bagi top up kembali energy yang hilang.

#B Complex - Ianya vitamin yang ada sekali dengan asid folik. Ianya turut membekalkan tenaga kepada ibu yang tengah berpantang dan menyusu serta membantu mengurangkan stress bagi mengelak meroyan atau bipolar disorders dalam pantang.

#Ostematrix -  Sumber kalsium yang penting untuk kesihatan tulang, otot dan ligament. Istimewanya Ostematrix dari Shaklee ini kerana lengkap dengan magnesium dan Vitamin D. Magnesium membantu penyerapan kalsium dan membantu menguatkan tulang. Vitamin D merangsang penyerapan kalsium dengan optimum. Ianya juga melancarkan sistem pembuangan. Mengelak berlakunya sembelit yang menjurus kepada buasir semasa berpantang.

#Vitamin C Sustained Release - Vitamin C shaklee ini diformulasi dengan sistem pelepasan 100mg setiap 1 jam. Ekstrak dari jagung menyebabkan ianya sesuai untuk ambil semasa perut kosong. Ianya membantu meningkatkan sistem imun badan ibu semasa berpantang. Mempercepatkan luka sembuh serta membantu meningkatkan penyerapan vitamin oleh tubuh.
Image may contain: 5 people, people smilingNo automatic alt text available.No automatic alt text available.


Image may contain: 2 people

Berminat untuk mendapatkan set berpantang shaklee ini? Anda boleh menghubungi saya terus, dengan hanya menekan butang pink di bahagian kanan anda. Atau anda ingin mendapatkan vitamin ini dengan harga murah?


Jom! daftar sebagai ahli shaklee sekarang juga bagi mendapatkan penjimatan untuk selama-lamanya.

Labels: , ,