Kenali 5 Jenis Keputihan Dan Apakah Kaitannya Dengan Kesihatan Rahim Anda


Image result for candidiasis vagina

Kenali 5 Jenis Keputihan Dan Apakah Maksud Di Sebaliknya | Berikut merupakan 5 jenis vaginal discharge yang perlu kita ambil tahu:

1. Tebal, dan berwarna putihSekiranya tebal, berwarna putih dan terjadi bersama-sama dengan gejala lain, seperti gatal-gatal, rasa terbakar dan pedih, ianya mungkin disebabkan jangkitan yis. Jika tidak, ia adalah keputihan yang biasa.2. Kuning

Keputihan berwarna kuning adalah tidak normal, kerana ianya adalah tanda jangkitan bakteria atau jangkitan seksual.

3.  Coklat

Keputihan berwarna coklat mungkin disebabkan oleh kitaran jangka masa haid yang tidak teratur. Jika ianya berterusan, anda perlu berjumpa dengan doktor bagi mendapatkan pemeriksaan lebih lanjut. Hal ini barangkali mungin menunjukkan gejala awal  kanser rahim atau serviks. Selain itu, semasa menopaus, seorang wanita tidak sepatutnya mempunyai apa-apa jenis pendarahan faraj, ini juga merupakan tanda kanser rahim.

4. Hijau

Keputihan berwarna hijau adalah tidak normal. Ini adalah tanda jangkitan bakteria atau jangkitan seksual. Sesiapa yang memiliki gejala seperti ini seharusnya berjumpa dengan doktor dengan segera.


5. Keputihan yang Ada Masalah Bakteria

Keputihan yang ada bakteria disebabkan oleh pertumbuhan kulat pada faraj. Gejala jangkitan jangkitan bakteria termasuk pelepasan seperti keju tebal, putih, kuning, bersama-sama dengan gatal-gatal, kemerahan, kerengsaan dan pembakaran. 

Sekiranya anda memiliki gejala seperti di atas, anda perlu mendapatkan rawatan doktor dengan sesegera yang mungkin bagi mengelak ianya menjadi lebih teruk.Labels: , ,