Cara Mengatasi Perut Masuk Angin Agar Tidak Terkena Migrain


Cara Mengatasi Perut Masuk Angin | Gejala perut masuk angin sepatutnya tidak harus dibiarkan, ianya perlu diatasi dengan segera. Takut anda akan mengalami sakit kepala melampau sehingga muntah teruk. Perkara ini pernah terjadi kepada saya. Akibat pola makan yang tidak teratur, saya lewat makan tengah hari sehinggakan ianya berlanjutan. Migrain menyerang dan saya muntah teruk. 


Bayangkan saya sakit kepala pada jam 3pm, ianya berlanjutan sehingga jam 0830pm. Saya muntah teruk sehingga tekak terasa pahit dan masam. Segala isi perut semua terkeluar. Memang lembik habislah lepas tu.

Image result for muntah
Anda nak tahu, keadaan ini dikenali sebagai hypoglycaemia. Ianya merupakan istilah perubatan yang merujuk kepada paras gula/ glukose sangat rendah dalam darah. Ianya juga boleh menjadi pencentus kepada berlakunya gejala migrain yang kuat.


Sakit kepala atau migrain yang terjadi disebabkan perut dah masuk angin, biasanya akan disertai dengan mual yang ringan atau boleh juga sehingga ke tahap muntah teruk. Badan akan menjadi lesu dan tidak bermaya. Kepala berdenyut sakit.

Sungguhpun begitu, sakit kepala dan serangan migrain yang berlaku semasa  berpuasa tidak semestinya disebabkan oleh hipoglisemia, namun, ianya boleh disebabkan oleh hormon stress  yang dihasilkan oleh tubuh  semasa berpuasa. 

Ianya juga boleh disebabkan oleh dehidrasi(kurang pengambilan air) dan kurang tidur. Perubahan pola seharian contohnya seperti  pengambilan kafein, misalnya dengan minum teh atau kopi yang kerap, dan tabiat merokok juga boleh menyebabkan berlakunya sakit kepala.

Bahaya kurang gula dalam darah kerana ianya boleh menyebabkan stroke. Kematian mengejut!

Apakah alternatif untuk mengatasi perut masuk angin?

1. Pastikan anda makan tepat pada waktunya. Jangan sesekali anda skip waktu sarapan. Sarapan sangat penting bagi membantu tubuh mengekal kan nutrien yang penting sebelum memulakan kegiatan
seharian anda.Image result for eat on time


2. Pastikan anda mengambil makanan yang tinggi fiber dan serat. Makan dalam jumlah yang kecil tetapi kerap. Ianya akan membantu anda kenyang lebih lama.

Related image

3. Pengambilan sarapan dengan nutrient tinggi protein seperti ESP shaklee.

Image result for esp shaklee kenyang lama

Saya tidak nafikan, semenjak mengambil ESP sebagai makanan tambahan semasa bersarapan, gastrik dan migrain saya semakin baik dan sembuh.

Cadangan Supplemen Untuk Masalah Perut Masuk Angin.


1. Peppermint Ginger Plus

Peppermint Ginger Plus ni adalah terhasil dari ekstrak halia, pudina, jintan manis dan bunga lawang. Secara tradisionalnya ia terkenal sebagai herba yang membantu dalam mengeluarkan masalah angin dari badan. Ianya sudah tentu akan melegakan badan anda.

Image result for peppermint ginger plus shaklee cara makan

Image result for peppermint ginger plus shaklee cara makan

2. Garlic

Bawang putih sememangnya terkenal sebagai herba tradisional yang memberi banyak manfaat kepada kesihatan. Keistimewaan garlic shaklee kerana kandungan 'alicin' dalamnya masih terpelihara. Berbanding dengan bawang putih yang kita masak, ianya telah hancur disebabkan terdedah dengan haba yang tinggi. Ianya sangat membantu dalam mengeluarkan angin. Tak percaya? Sebelum mengambil garlic, saya langsung tidak menyangka bagaimana shaklee effects saya. Namun, setelah menelan 2 tablet, mak eh, pu put terkeluar dari bawah. Memang rasa best sangat kalau angin dapat keluar dari badan.

Image result for garlic shaklee
Jom! dapatkan vitamin untuk mengatasi masalah angin masuk dalam perut anda sekarang juga. Jangan dibiarkan ianya berlanjutan kerana ianya boleh menyebabkan anda mengalami sakit kepala melampau dan gastrik teruk. Saya dah serik. Cukuplah sekali saya terbaring mengerang sakit kepala dan muntah sehingga lunyai.

Beli online disini

Atau anda ingin menghubungi saya terus di :


Zarina Ismawi
0198583575
Saya akan cuba memberikan konsultasi yang terbaik untuk masalah anda.

Atau anda ingin walk in sendiri di cawangan shaklee berhampiran?
Hanya perlu gunakan ID shaklee saya:
1244624

Anda layak mendapatkan harga yang lebih murah. Nasihat saya, lebih baik anda mendaftar sebagai ahli shaklee terlebih dahulu, hanya letakkan ID dan nama saya sebagai upline anda. Anda sudah layak mendapat penjimatan sehingga 15-20%.
Mudah bukan?!

Labels: , , , , ,