Cara Mengatasi Kaki Cramp Semasa Mengandung Secara Semulajadi

/
0 Comments
Cramp @ kejang kaki semasa mengandung adalah masalah yang biasa dialami oleh ibu-ibu mengandung. Ada ke ibu-ibu nak tahu cara mengatasi kaki cramp semasa mengandung ni? Hehe. Teringat pula masa preggy anak pertama. Hampir setiap pagi terjerit sebab kaki cramp. hehe

Normal bilamana ibu-ibu mengandung mengalami masalah kaki cramp  terutamanya semasa trimister ketiga. Ianya kerap menyerang di malam hari atau pada awal pagi. Kenapa agak-agaknya? Fasa ni, berat ibu semakin bertambah dan ianya turut mempengaruhi kitaran sistem dalam badan.

Pertumbuhan baby yang semakin membesar juga turut menekan saraf dan salur darah yang membekalkan oksigen ke bahagian bawah kaki(anggota bawah)  menyebabkan cramp kaki sering terjadi.

Beberapa kaedah ini boleh anda praktikakn bagi mengurangkan rasa sakit, atau mengelak dari terkena cramp yang berpanjangan. Antaranya adalah:


  • Jangan berdiri atau duduk dengan kaki anda untuk jangka masa yang panjang.
  • Regangkan otot kaki anda pada waktu siang dan beberapa kali sebelum tidur.
  • Putar pergelangan kaki anda dan gerakkan jari kaki anda setiap kali anda duduk, makan malam atau menonton TV.
Image result for legs cramp during pregnancy


  • Berjalan setiap hari (melainkan jika doktor  kesihatan yang merawat anda menasihatkan supaya tidak bersenam).
  • Berbaring di sebelah kiri anda untuk meningkatkan peredaran darah dari kaki anda.
  • Minum air dengan kerap untuk kekal terhidrasi pada siang hari.
  • Cuba mandi air panas sebelum tidur untuk berehat otot anda.
  • Tidur dalam keadaan kaki ditinggikan sedikit.

Sesetengah penyelidikan menunjukkan bahawa mengambil suplemen magnesium sebagai tambahan kepada vitamin prenatal dapat membantu mencegah kekejangan kaki kepada beberapa wanita hamil. 

Walau bagaimanapun, kajian lain menunjukkan bahawa mengambil suplemen magnesium tidak mempunyai kesan yang signifikan ke atas kekerapan atau intensiti kekejangan kaki semasa kehamilan.

Antara kaedah lain yang anda boleh lakukan adalah dengan mengambil Set Kaki Kejang@ Cramp shaklee.

Image may contain: one or more people and textAntara supplemen yang dicadangkan adalah:

Omega Guard merupakan asid lemak omega 3 yang mempunyai khasiatnya yang tersendiri. Melalui kaedah penyulingan sebnyak 3 kali bagi memastikan ianya adalah lemak ikan yang berkualiti. Bersifat anti radang yang membantu mengurangkan rasa sakit semasa kaki kejang.

B Complex mampu merelaksan dan bersifat sebagai anti stress. Kadang kala perubahan hormon dalam badan semasa hamil boleh menyebabkan berlakunya stress. Ibu hamil sangat digalakkan mengambil B Complex with asid folic ni.


Ostematrix Terdapat kajian menunjukkan pengambilan kalsium mampu mengurangkan atau mencegah ibu hamil dari terkena cramp kaki semasa hamil.

Sebab tu, ibu hamil perlu mengambil nutrisi yang cukup semasa mengandung. Anda juga boleh mengambil set ibu hami dari shaklee bagi memastikan anda cergas sepanjang kehamilan.

No automatic alt text available.

Jika anda berminat untuk mendapatkan set kaki cramp atau set ibu mengandung shaklee, anda boleh menghubungi saya segera dengan menekan butang pink di bahagian kanan anda sahaja. Saya akan cuba membantu masalah anda.


You may also like

No comments:

Powered by Blogger.