Cara Atasi Slipped Disc Seawal 2 Minggu | Kisah Benar

/
0 Comments
" Saya terkena slipped disk selepas bangun tidur, dan dalam masa yang sama saya tengah menyusukan baby saya. Memang rasa sakit sangat. Bantu saya Puan untuk atasi masalah slipped disc saya.."



Related image

Apa Itu Slipped Disc Sebenarnya? Slipped Disc juga dikenali sebagai PID (prolapsed interverterbral disc). Slipped disc merupakan pengalihan nucleus pulposes dari lokasi normal yang duduk di pertengahan disk. Ini boleh menyebabkan anggota badan menjadi kebas/ lemah.
Image result for slip disc

Slipped disc pada tulang belakang adalah salah satu diagnos utama di kalangan pesakit sakit tulang belakang. Terdapat banyak jenis Slipped disc. Ada yg terkena kat leher, ada kat bahu dan yang paling normal sekali pada tulang lumbar L4/L5.

Image result for LUMBAR


Perhatian Untuk Wanita!!
Kena berhati-hati menarik atau mengangkat barang yang berat kerana urat saraf wanita lebih lemah berbanding lelaki!

Sebenarnya tidak ada penyebab Slipped Disk terjadi, tetapi antara faktor yang mungkin adalah disebabkan faktor berikut:

#1 faktor usia, kerana apabila usia semakin meningkat,disc tulang belakang akan mengalami kekurangan air dan ini membuatkan tulang kurang fleksibel.


#2postur tidur yang salah,dengan meletakkan bantal yang agak tinggi di bawah kepala, sambil meyusukan anak dan berwasap❌❌

#3postur duduk yang salah

#4 cara mengambil barang yang jatuh yang salah

#5 memandu atau berada di dalam kenderaan dalam tempoh yang agak lama.

Gejala-Gejala Slipped Dics Sakit Belakang*

😯sindrom sciatica (rasa sakit, lemah dan kebas pada bahagian belakang anggota bawah)
😯Cauda equina syndrome ( kegagalan mengawal air besar atau air kencing)

Ikuti Kisah Benar Pesakit Slipped Disc ini 
[ Puan Nurhidayah ]


" Saya terkena dislocated disk selepas saya bangun tidur dan dalam masa yang sama saya menyusukan anak perempuan saya,Aira."

Selepas itu,bermulalah episod duka saya. Ya Allah..nikmat sangat tengok orang lain boleh berjalan dengan elok..sedangakan saya nak melangkah pun sakit..

Pukul 11 malam ke rumah tukang urut sebab ingatkan ada urat yang tersepit..tapi still lagi sakit..nak tidur memang tak boleh mengiring..hanya mampu terbaring sahaja..kalau batuk dan bersin memang sakit.

Tapi masa ni tak ke hospital lagi sebab rasa macam x logik kena slipped disk sebab saya tak jatuh dan jugak still boleh berjalan lagi..kalau p shopping on je..buat2 x sakit depan husband. Selang sehari, lepas keluar bilik air,langsung tak boleh berjalan..mak dan suami yang papahkan saya ke bilik.Panggil sekali lagi tukang urut..lepas urut boleh berjalan semula. Sampailah 3,4 hari macam tu..

Pergi mengurut lagi sebab rasa sakit dan tak selesa..sampai lebam tukang urut urut di sesetengah tempat.


Dan dalam masa yang sama sempat pergi ke kelas ( masa ni student baru masuk).Naik tangga, nasib baik tingkat 1 semua ok..walaupun still terasa sakitnya. Esoknya tu..dah tak boleh nak berjalan balik semula.


Husband terus ajak ke hospital. Kat hospital,jumpa doc pakar saraf. Dato' Doc Zakaria di KPJ Ipoh. Doc check dan terus suruh buat Magnetic Resonance Image ( MRI) untuk memastikan apa sebenarnya sakit yang saya hadapi sepanjang seminggu ini.

Keputusan MRI menunjukkan tulang L5/S1 dan L4/ L5 saya dislocated/prolapsed


L5 end plate degenerative change with L5/S1 disk prolapsed.


Saya admit hospital selama 4 hari 3 malam.Memandangkan saya masih menyusu Aira,memang saya asyik teringatkan dia dan dia pun ingtkan saya..mencari2 saya di semua bilik.

Sebenarnya faktor terkena dislocated disk,kita tak tahu punca..nak kata jatuh,tak jatuh.Angkat berat pun taklah jugak..tapi kadang2 kita wanita ni mungkin tak perasan kita ada melakukan kerja berat.

*Berikut adalah beberapa rawatan yang saya buat sepanjang di hospital dan di rumah*

- Makan ubat ( Neurobion Tab,Arcoxia,Ultracet,Neurontin ) ada salah satu ubat yang menyebabkan saya gastrik sehingga nurse drip ubat tahan muntah.

-rehat dan relax ( baring di atas tilam yang agak keras dan bukan yang tenggelam dan tidak berada dalam satu2 posisi dalam masa yang lama,memakai body support ( sekarang masa kerja pun pakai)
-minimumkan pergerakan naik tangga
-rawatan fisioterapi ( dijalankan oleh pihak KPJ dengan meletakkan hot pad,ultrasound,urutan tangan di sekitar tempat terkena slipped disk).Lepas ni, 5 kali lagi saya harus ke KPJ untuk sesi fisioterapi.
- Senaman ringan dan tidak digalakkan bawak kereta ke tempat yg agak jauh.



Bagi wanita, jangan suka-suka nak angkat berat ye, mop lantai juga sebenarnya keja berat.


Saya juga menjalankan rawatan fisio di hospital 10 kali..

Saya MC 2 minggu sahaja..pastu ada pula officemate cakap..eh..kejap je mc ek..kakak tu kena slipped disc MC sampai sebulan..ye lah..u kan makan Shaklee..huhu..sendiri tanya sendiri jawab...biasa la..org kan..😅😅😅


*Tujuan Rawatan Fisioterapi*

1. Untuk mengurangkan sakit
2. Untuk menguatkan otot belakang dan abdominal
3. Untuk mengekalkan julat pergerakan badan
4. Untuk meningkatkan julat pergerakkan badan
5. Untuk membantu pesakit melakukan aktiviti seharian secara maksimum tanpa rasa sakit.


*Supplemen Shaklee untuk masalah Slipped Disc adalah*


1. OSTEMATRIX - Sumber kalsium yang penting untuk kesihatan tulang, otot dan ligament istimewanya Ostematrix dari Shaklee ini kerana lengkap dengan magnesium dan Vitamin D. Magnesium membantu penyerapan kalsium dan membantu menguatkan tulang. Vitamin D merangsang penyerapan kalsium dengan optimum.



2. OMEGA GUARD - Mengurangkan inflamasi atau radang akibat sakit sendi. Bertindak sebagai pelincir pada sendi.



3. VIVIX™ -Merupakan agen anti penuaan di mana menjaga keanjalan struktur cakera tulang belakang dan mengurangkan risiko Slipped Disc. Menyokong kesihatan sendi dan menyokong kesihatan menyeluruh. VIVIX merupakan formulasi TERUNGGUL dari Shaklee yang membantu kesihatan dengan 4 mekanisme tindakan. Ia juga memperbaiki sel seawal peringkat DNA lagi.


 

Image result for testimoni set belakang shaklee

Slipped Disc ni tak boleh dibiarkan melarat. Ianya boleh menyebabkan lumpuh. Saraf tunjang kat belakang tu penting sangat untuk mengawal  pergerakan dan sistem yang ada dalam badan. Sebelum melarat,  perlu berikhtiar sebaik yang mungkin. Nak buat oeperation, 5-10 ribu jugak tau. Berminat mendapatkan set slipped disc diatas? Hubungi saya segere dengan klik butang pink di kanan anda atau



Jangan lupa add saya di
Facebook: Zarina Ismawi Ommasihat



You may also like

No comments:

Powered by Blogger.