9 Kebaikan CoQ-Trol Plus Shaklee 2018Apa itu CoQ-Trol Plus Shaklee? Produk yang baru dilancarkan Januari 2018 ini ternyata memiliki kebaikan, manfaat dan keistimewaannya sendiri untuk jantung, otak dan hati.


Coenzyme Q10 adalah komponen yang penting untuk penghasilan tenaga di dalam sel. Ia berada di dalam mitokondria, stesen janakuasa sel. Coenzyme Q10 tinggi dalam sel otak, jantung, dan hati. Ia menukarkan lemak dan gula kepada tenaga yang boleh digunakan sepanjang hari. Ia juga adalah antioksida yang berkesan, melindungi sel daripada dirosakkan oleh radikal bebas.

Walaubagaimanapun, tahap Coenzyme Q10 menurun apabila usia kita meningkat dan penggunaan statin untuk menurunkan kolesterol menyebabkan tahap Coenzyme Q10 semakin rendah di dalam tubuh.


Keistimewaan Shaklee

CoQ-Trol Plus membekalkan sebatian semulajadi dan proprietari dengan 100mg Coenzyme Q10 bersama resveratrol dan tokoferol. Wah! Resveratrol dalam vivix tu ke? Yes!

Untuk penyerapan optimum, ia dilengkapi lagi dengan sistem penghantaran minyak zaitun.

Tahukah Anda?
Kajian telah menunjukkan bahawa 100mg Coenzyme Q10 memberikan pelbagai manfaat kepada badan. Untuk mendapatkan 100mg Coenzyme Q10, anda perlu mengambil:


Kebaikan COQ10

1)Membantu Merawat Kegagalan Jantung
Kegagalan jantung sering disebabkan oleh keadaan jantung yang lain, seperti penyakit arteri koronari atau tekanan darah tinggi.

Keadaan ini boleh membawa kepada peningkatan kerosakan oksidatif dan keradangan pembuluh darah dan arteri .Kegagalan jantung berlaku apabila masalah ini memberi kesan kepada jantung sehingga tidak dapat contraction, rileks atau mengepam darah melalui tubuh.


Lebih memburukkan lagi keadaan, beberapa rawatan untuk kegagalan jantung mempunyai kesan sampingan yang tidak diingini, seperti tekanan darah rendah, sementara yang lain dapat mengurangkan tahap CoQ10.

Terdapat kajian dimana, 420 orang yang mempunyai masalah kegagalan jantung, diberikan rawatan dengan CoQ10 selama dua tahun mengurangkan gejala mereka dan mengurangkan risiko mereka mati akibat masalah jantung.


Juga, dalam satu lagi kajian dimana 641 orang yang pernah dirawat dengan CoQ10 atau plasebo selama setahun. Pada akhir kajian, mereka yang berada di dalam kumpulan CoQ10 telah dirawat di hospital dengan kerap untuk kegagalan jantung yang semakin serius dan kurang komplikasi serius.Image result for masalah jantung
2.) Membantu Masalah Kesuburan


Kesuburan wanita akan semakin berkurangan kerana faktor usia disebabkan penurunan bilangan dan kualiti telur yang ada.

CoQ10 terlibat secara langsung dalam proses ini. Seperti yang anda maklum, semakin meningkat usia, pengeluaran CoQ10 dalam tubuh menjadi lambat, menjadikan tubuh kurang berkesan untuk melindungi telur daripada kerosakan oksidatif.

Begitu juga, sperma lelaki mudah terdedah kepada kesan kerosakan oksidatif, yang boleh mengakibatkan penurunan jumlah sperma, kualiti sperma yang rendah dan ketidaksuburan berlaku.

Beberapa kajian yang dilakukan mendapati, bahawa pegambilan supplemen dengan CoQ10 dapat meningkatkan kualiti, aktiviti dan tumpuan sperma dengan meningkatkan perlindungan antioksidan.

Image result for sperma

3)Membantu Memastikan Kulit Anda Kelihatan Semakin Remaja


Kulit anda adalah organ terbesar dalam tubuh anda, dan ia secara terbuka didedahkan kepada agen yang merosakkan yang menyumbang kepada penuaan dan menyumbang kepada penuaan.

Agen penyumbang kepada penuaan ini barangkali disebabkan dari faktor dalaman atau luaran. Faktor dalaman termasuklah kerosakan pada sel, ketidakseimbangan hormon. Faktor luaran pula adalah disebabkan terdedah kepada alam sekitar seperti terkena pancaran sinar uv secara direct.

Unsur-unsur yang membahayakan boleh menyebabkan kelembapan kulit semakin berkurangan dan kulit semakin menipis.

Menggunakan COQ10 secara terus  ke permukaan  kulit boleh mengurangkan kerosakan terhadap agen dalaman dan luaran dengan meningkatkan pengeluaran tenaga dalam sel kulit dan meningatkan  perlindungan antioksidan. Ianya turut mengurangkan kedutan di wajah.

Related image


4)Membantu Mengurangkan Sakit Kepala
Fungsi mitokondria yang tidak normal boleh menyebabkan pengambilan kalsium meningkat oleh sel-sel, pengeluaran radikal bebas yang berlebihan dan perlindungan antioksidan yang berkurangan. Ini boleh menyebabkan tenaga yang rendah dalam sel-sel otak dan juga migrain akan mengakibatkan gejala migrain.

DisebabkanCoQ10 terhasil terutamanya di mitokondria sel, ia telah terbukti mampu  meningkatkan fungsi mitokondria dan membantu mengurangkan keradangan yang mungkin berlaku semasa migrain.

Malah, kajian menunjukkan bahawa penambahan  CoQ10 dalam nutrisi  adalah tiga kali ganda lebih tinggi daripada plasebo untuk mengurangkan masalah migrain kepada 42 orang. Terdapat juga kajian yang menunjukkan bahawa CoQ10 bukan sahaja membantu merawat migrain, bahkan mampu mencegahnya.

5) . Meningkatkan Prestasi Senaman
Tekanan oksidatif boleh menjejaskan fungsi otot, dan dengan itu, prestasi latihan turut sama terjejas.

Begitu juga, disebabkan fungsi mitokondria yang tidak normal dapat mengurangkan tenaga otot, sehingga sukar untuk otot kontraksi dengan cekap dan mengekalkan performance latihan.

CoQ10 boleh membantu prestasi senaman dengan mengurangkan tekanan oksidatif dalam sel dan meningkatkan fungsi mitokondria.

Selain itu, dengan menambah CoQ10 dalam supplemen harian, dapat membantu meningkatkan daya persembahan semasa senaman dan mengurangkan keletihan.

6)  Membantu pesakit  diabetes

Tekanan oksidatif boleh menyebabkan kerosakan sel. Ini boleh mengakibatkan penyakit metabolik seperti diabetes.

Fungsi mitokondria yang tidak normal juga dikaitkan dengan berlakunya rintangan insulin. CoQ10 telah dikenalpasti untuk meningkatkan sensitiviti insulin dan mengawal paras gula darah.


7. Membantu Pencegahan Kanser

Tekanan oksidatif diketahui menyebabkan kerosakan sel dan mempengaruhi fungsi yang ada. Sekiranya tubuh anda tidak mampu untuk berkesan melawan kerosakan oksidatif, struktur sel anda boleh menjadi rosak, mungkin meningkatkan risiko kanser. CoQ10 boleh melindungi sel daripada tekanan oksidatif dan mempromosikan pengeluaran tenaga selular, mempromosikan kesihatan dan kelangsungan hidup mereka. Terdapat juga kajian yang dilakukan, dimana CoQ10 membantu berlakunya pengulangan berlakunya kanser.

8) Baik Untuk Kesihatan Otak


Mitokondria adalah penjana tenaga utama sel-sel otak. Fungsi mitokondria akan menurun dengan usia. Jumlah disfungsi mitokondria boleh mengakibatkan kematian sel-sel otak dan penyakit seperti Alzheimer dan Parkinson.

Malangnya, otak sangat mudah terdedah kepada kerosakan oksidatif kerana kandungan asid lemak tinggi dan permintaan tinggi untuk bekalan oksigennya.

Kerosakan oksidatif ini meningkatkan pengeluaran sebatian berbahaya yang boleh menjejaskan memori, kognisi dan fungsi fizikal.CoQ10 boleh mengurangkan sebatian berbahaya ini, mungkin melambatkan perkembangan penyakit Alzheimer dan Parkinson.


9) CoQ10 Boleh Melindungi Paru-paru


Daripada semua organ dalam tubuh yang ada, paru-paru anda mempunyai hubungan dengan oksigen yang paling tinggi. Ini menjadikan mereka sangat mudah terdedah kepada kerosakan oksidatif.

Kerosakan oksidatif yang meningkat di dalam paru-paru dan perlindungan antioksida yang lemah, termasuk tahap rendah CoQ10, boleh mengakibatkan penyakit paru-paru kronik seperti COPD.

Tambahan pula, kajian menunjukkan  bahawa mereka yang mempunyai masalah paru-paru ini, mempunyai tahap  CoQ10 yang rendah. Terdapat juga kajian menunjukkan bahawa tambahan dengan CoQ10 mengurangkan keradangan pada individu yang mempunyai asma, serta mengurangkan keperluan mereka untuk ubat steroid bagi mencegah asma.Jom! Dapatkan supplemen CoQ-Trol Plus anda sekarang juga!

Labels: ,