8 Cara Menghilangkan Sakit Belakang Ketika Mengandung Dengan Mudah

/
0 Comments

Sakit belakang adalah salah satu perkara biasa yang dialami oleh ibu-ibu ketika mengandung. Sebaiknya kita kena tahu sebab supaya mudah mencari cara menghilangkan sakit belakang ketika mengandung dengan mudah.

Antara penyebab berlakunya sakit belakang adalah:

 • Peningkatan hormon - Hormon yang dilepaskan semasa hamil menyebabkan ligamen dan sendi di kawasan pinggul menjadi longgar  sebagai persiapan untuk proses kelahiran; pergeseran pada sendi boleh menjejaskan sokongan yang biasanya anda alami.
 • Pusat graviti - Pusat graviti tubuh anda secara beransur-ansur akan bergerak ke depan semasa rahim dan bayi anda berkembang, yang menyebabkan postur anda turut berubah.
 • Berat bertambah - Kehamilan dan bayi anda yang semakin membesarmenyebabkan  berat bertambah supaya punggung anda diberikan sokongan.

 • Postur atau kedudukan - Poster yang lemah, berdiri terlalu lama, dan lenturan boleh mencetuskan atau mengatasi rasa sakit yang anda alami di belakang anda.

 • Tekanan - Tekanan biasanya berkumpul di kawasan yang lemah di dalam badan, dan kerana perubahan pada kawasan pelvik anda, anda mungkin mengalami peningkatan dalam sakit belakang sepanjang tempoh tekanan kehamilan anda.

Bagaimanakah anda boleh mencegah atau meminimumkan sakit belakang semasa kehamilan?
Kesakitan belakang mungkin tidak dapat dihalang sepenuhnya, tetapi ada perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan keterukan atau kekerapan.

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk membantu mengurangkan sakit belakang yang anda alami:

 1. Praktiskan senaman yang dinasihatkan oleh doktor kesihatan anda bagi menyokong dan membantu menguatkan bahagian belakang dan perut.
 2. Lakukan Squat jika mengambil sesuatu bukannya membongkok.
 3. Elakkan memakai sakit tumit tinggi dan kasut lain yang tidak memberikan sokongan yang mencukupi.
 4. Elakkan tidur secara terlentang.
 5. Pakai tali pinggang sokongan di bahagian bawah abdomen anda.
 6. Seimbangkan agar punggung anda diselaraskan oleh chiropractor.
 7. Dapatkan  rehat yang mencukupi. 
 8. Menaikkan sedikit kaki anda juga bagus untuk belakang anda.
Alternatif Lain Yang Boleh Anda Ambil:

Anda boleh mengambil supplemen shaklee iaitu:

Ostematrix adalah sumber kalsium yang membantu menguatkan tulang. Tulang kita perlukan kalsium untuk memastikan ianya kekal kuat dan tidak mudah rapuh, Keperluan kalsium ibu hamil lagilah melebihi kebiasaan. Ostematrix shaklee disertai dengan magnesium dan vitamin D bagi memaksimumkan penyerapan kalsium oleh tubuh.

B Complex sekali bertindak sebagai anti stress dan mampu memberikan kelegaan kepada ibu mengandung.
Vitalea Iron Formula disadur dengan spirulina. Ianya ekstrak dari buah dan sayur dan mampu membekalkan tenaga kepada ibu hamil.


Jom, dapatkan set sakit belakang shaklee anda sekarang juga. Tinggal klik butang pink di bahagian kanan anda sahaja lagi.You may also like

No comments:

Powered by Blogger.