5 Cara Mudah Mengurangkan Power Mata Bagi Rabun Jauh Secara Semulajadi
Adakah anda mengalami masalah rabun jauh dan memiliki power mata yang tinggi? Nak tahu cara mudah mengurangkan power mata dengan cepat? Berikut merupakan cara yang boleh anda aplikasikan.

1. Melihat Alam Semulajadi

Image result for green nature
Melihat permandangan yang hijau mampu membantu merelakskan mata anda. Lepaskan cermin mata anda dan berjalanlah ke kawasan hijau yang luas terbentang. Pastikan anda ditemani rakan. Takut pula sekiranya anda syok sakan berjalan, kang terjatuh pula sebab tak pakai cermin mata. Anda akan mengalami pengalaman yang sangat menyegarkan. Mata anda akan mampu relaks tanpa tekanan akibat kerap memakai cermin mata.

2. Tanggalkan cermin mata anda bagi merehatkan mata

Image result for eyes
Kadangkala, kerap memakai cermin mata menyebabkan otot dan saraf di sekitar mata mengalami tekanan demi tekanan setiap hari. Ianya menyebabkan tekanan di dalam mata semakin tinggi menyebabkan power mata semakin meningkat. Elakkan membaca di bawah pencahayaan yang malap. Pastikan cahaya lampu yang anda guna adalah terang dan mencukupi, Jangan biarkan mata anda semakin hari semakin teruk.

3. Lakukan Senaman Mata

Related image
Jika pekerjaan anda kerap merenung skrin komputer atau laptop, anda boleh mencuba melakukan senaman mata. Anda boleh mengikuti step di atas. Cara ini hanya memerlukan 30-60 saat. Ianya mampu merelakskan otot mata anda dengan baik dan berkesan. Pastikan anda menanggalkan cermin mata semasa melakukan senaman ini.

4. Lakukan senaman melonggarkan tekanan di bahu dan kepala
Image result for shoulder exercise

Tekanan di bahagian mata seringkali ada kaitannya dengan anggota lain seperti bahu, pipi, rahang, leher, kepala dan lain-lain. Anda perlu melakukan senaman dengan menggoyangkan bahu ke atas dan ke bawah. Pusingkan kepala ke kiri dan kenan. Jangan lupa untuk menanggalkan cermin mata anda semasa melakukan aktiviti ini. Ianya mampu mengurangkan stress otot dan saraf di sekitar kawasan mata anda.

5. Pengambilan buah-buahan dan sayur sayuran yang baik untuk mata

Image result for foods for eyes

Makanan yang kaya dengan Vitamin A mampu memberikan nutrisi yang baik untuk kesihatan mata anda. Tomato, lobak, brokoli, ceri, tuna dan banyak lagi makanan yang mampu memberikan nutrisi yang terbaik untuk mata anda.

Rawatan Alternatif Dengan Suppelemen Semulajadi

Antara supplemen yang baik untuk mengurangkan power mata anda adalah dengan mengambil vivix dan carotomax.

1. Vivix

Vivix kaya dengan sumber antioksidan. Ianya mampu melindungi sel kita daripada radikal bebas. Sel kita terdedah kepada kerosakan akibat sumber radikal bebas seperti asap rokok, radiasi, stress, tekanan dan lain-lain lagi. 4 bahan utama di dalamnya mampu memperbaiki hingga ke peringkat sel.
Image result for bahan-bahan vivix


2. Carotomax
Ianya merupakan sumber vitamin A dan memiliki tinggi anti oksidan yang melindusngi sel dari rosak. Vitamin A sangat baik untuk kesihatan mata. Namun, carotomax berlainan disebabkan ianya kaya dengan karetonoid. Ianya merupakan sumber nutrien yang lebih baik dari Vitamin A.

Image result for vivix untuk katarak

Testimoni

Image may contain: 2 people, textImage may contain: 6 people, people smiling


Image may contain: 1 person

Jom, dapatkan suplemen untuk mengurangkan power mata bagi masalah rabun anda sekarang juga. Hanya klik butang pink di bahagian kanan anda sekarang juga.

Labels: , , ,