Cara Mengatasi Perut Masuk Angin | Gejala perut masuk angin sepatutnya tidak harus dibiarkan, ianya perlu diatasi dengan segera. Takut anda akan mengalami sakit kepala melampau sehingga muntah teruk. Perkara ini pernah terjadi kepada saya. Akibat pola makan yang tidak teratur, saya lewat makan tengah hari sehinggakan ianya berlanjutan. Migrain menyerang dan saya muntah teruk. 


Bayangkan saya sakit kepala pada jam 3pm, ianya berlanjutan sehingga jam 0830pm. Saya muntah teruk sehingga tekak terasa pahit dan masam. Segala isi perut semua terkeluar. Memang lembik habislah lepas tu.

Image result for muntah




Anda nak tahu, keadaan ini dikenali sebagai hypoglycaemia. Ianya merupakan istilah perubatan yang merujuk kepada paras gula/ glukose sangat rendah dalam darah. Ianya juga boleh menjadi pencentus kepada berlakunya gejala migrain yang kuat.


Sakit kepala atau migrain yang terjadi disebabkan perut dah masuk angin, biasanya akan disertai dengan mual yang ringan atau boleh juga sehingga ke tahap muntah teruk. Badan akan menjadi lesu dan tidak bermaya. Kepala berdenyut sakit.

Sungguhpun begitu, sakit kepala dan serangan migrain yang berlaku semasa  berpuasa tidak semestinya disebabkan oleh hipoglisemia, namun, ianya boleh disebabkan oleh hormon stress  yang dihasilkan oleh tubuh  semasa berpuasa. 

Ianya juga boleh disebabkan oleh dehidrasi(kurang pengambilan air) dan kurang tidur. Perubahan pola seharian contohnya seperti  pengambilan kafein, misalnya dengan minum teh atau kopi yang kerap, dan tabiat merokok juga boleh menyebabkan berlakunya sakit kepala.

Bahaya kurang gula dalam darah kerana ianya boleh menyebabkan stroke. Kematian mengejut!

Apakah alternatif untuk mengatasi perut masuk angin?

1. Pastikan anda makan tepat pada waktunya. Jangan sesekali anda skip waktu sarapan. Sarapan sangat penting bagi membantu tubuh mengekal kan nutrien yang penting sebelum memulakan kegiatan
seharian anda.



Image result for eat on time


2. Pastikan anda mengambil makanan yang tinggi fiber dan serat. Makan dalam jumlah yang kecil tetapi kerap. Ianya akan membantu anda kenyang lebih lama.

Related image

3. Pengambilan sarapan dengan nutrient tinggi protein seperti ESP shaklee.

Image result for esp shaklee kenyang lama

Saya tidak nafikan, semenjak mengambil ESP sebagai makanan tambahan semasa bersarapan, gastrik dan migrain saya semakin baik dan sembuh.

Cadangan Supplemen Untuk Masalah Perut Masuk Angin.


1. Peppermint Ginger Plus

Peppermint Ginger Plus ni adalah terhasil dari ekstrak halia, pudina, jintan manis dan bunga lawang. Secara tradisionalnya ia terkenal sebagai herba yang membantu dalam mengeluarkan masalah angin dari badan. Ianya sudah tentu akan melegakan badan anda.

Image result for peppermint ginger plus shaklee cara makan

Image result for peppermint ginger plus shaklee cara makan

2. Garlic

Bawang putih sememangnya terkenal sebagai herba tradisional yang memberi banyak manfaat kepada kesihatan. Keistimewaan garlic shaklee kerana kandungan 'alicin' dalamnya masih terpelihara. Berbanding dengan bawang putih yang kita masak, ianya telah hancur disebabkan terdedah dengan haba yang tinggi. Ianya sangat membantu dalam mengeluarkan angin. Tak percaya? Sebelum mengambil garlic, saya langsung tidak menyangka bagaimana shaklee effects saya. Namun, setelah menelan 2 tablet, mak eh, pu put terkeluar dari bawah. Memang rasa best sangat kalau angin dapat keluar dari badan.

Image result for garlic shaklee
Jom! dapatkan vitamin untuk mengatasi masalah angin masuk dalam perut anda sekarang juga. Jangan dibiarkan ianya berlanjutan kerana ianya boleh menyebabkan anda mengalami sakit kepala melampau dan gastrik teruk. Saya dah serik. Cukuplah sekali saya terbaring mengerang sakit kepala dan muntah sehingga lunyai.

Beli online disini

Atau anda ingin menghubungi saya terus di :


Zarina Ismawi
0198583575
Saya akan cuba memberikan konsultasi yang terbaik untuk masalah anda.

Atau anda ingin walk in sendiri di cawangan shaklee berhampiran?
Hanya perlu gunakan ID shaklee saya:
1244624

Anda layak mendapatkan harga yang lebih murah. Nasihat saya, lebih baik anda mendaftar sebagai ahli shaklee terlebih dahulu, hanya letakkan ID dan nama saya sebagai upline anda. Anda sudah layak mendapat penjimatan sehingga 15-20%.
Mudah bukan?!

Menyertai Bisnes Shaklee secara tidak langsung menyebabkan saya mengakui akan Kelebihan Bisnes Shaklee terutamanya Ilmu Tembus Benua. Ilmu tembus benua = blogging. Diawal penyertaan dalam bisnes shaklee, saya langsung tidak mempunyai blog. Saya tidak memiliki insta. Kiranya ilmu tentang bisnes adalah zero.

Antara inquiry yang saya dapat dari blog. Kebanyakannya dari semenanjung.

#1


#2



 #3

 #4

Saya bersyukur sangat kerana bernaung di bawah Team Bisnes yang hebat CVG(Celik Vitamin Grup). Terdapat ramai Leader dalam grup ni yang banyak membantu saya dalam menghasilkan website saya www.ommasihat.com.

Image may contain: 16 people, people smiling

Leader hebat ini berasal dari seluruh Malaysia. Merekalah yang banyak membantu saya tentang bisnes. Dari zero knowledge, mereka ajar saya menjadi HERO. Bahkan sale saya semakin hari semakin meningkat. Setiap hari, ada sahaja wassap yang masuk. Sehinggakan ke satu tahap rasa tak menang tangan.

Blog ni merupakan kebun yang perlu dibaja setiap hari. Ianya perlukan semangat yang tinggi untuk update setiap hari. Nanti akan datang, kita akan menuai sahaja lagi. Percayalah, best berblogging ni. Jika saya seorang ibu bekerjaya yang ada sistem oncall, pelajar PJJ di semenanjung, anak kecil yang masih BF boleh hasilkan website, mengapa tidak anda?

Teringin untuk belajar Ilmu Tembus Benua? Saya lagilah sudi untuk mengajar anda jika anda menunjukkan kesungguhan. Saya tersangatlah excited jika anda teringin menjadi sebahagian dari Team Hebat Ommasihat saya. Khusus untuk mereka yang nak berbisnes shaklee sahaja ye. Untuk mereka yang menjual produk lain, saya tidak mampu mengajar anda.



Jika saya berminat, apa yang perlu saya lakukan?

Anda hanya perlu mendaftar sebagai ahli shaklee. Bayaran untuk Sabah/Sarawak RM90(termasuk postage), Semenanjung RM80(termasuk postage).

Antara kelebihan lain lagi yang anda akan dapat adalah:
✔Diskaun 15-20% pembelian setiap produk
✔Berpeluang mendapat bonus bulanan
✔Trip percuma ke luar negara
✔Car Bonus achiever

 Semua ilmu bisnes akan diajar kepada anda secara percuma. Tanpa bayaran. Cuma anda perlu komited dan berusaha untuk mengikut semua yang upline anda ajar, iaitu saya. 

Saya sudah berjaya menggenggam 4 angka, anda tidak teringin menjadi seperti saya? Zaman sekarang banyak memerlukan duit, kos sara hidup yang langsung tidak kesian dengan kita. Jangan menganggap bekerja goverment kita sudah selesa, ramai yang saya lihat terpaksa berhutang dengan ah long. Kenapa menyusahkan diri dan keluarga sedangkan kita boleh berusaha melakukan bisnes tanpa modal?

Tugas saya cuma ingin membantu anda bebas dari belenggu hutang. Bebas dari masalah duit gaji masih tidak mencukupi. Jadi, apa tunggu lagi? anda boleh menghubungi saya sekarang juga. Tinggal klik butang pink di kanan anda sahaja.


"Puan, anak saya dah menjalan 4 kali operasi pembedahan disebabkan masalah usus dia dulu. Saya tak sangka dia ada adhesion colic sekarang. Kesian anak saya asyik mengadu sakit perut"

Seorang ibu mengadu anaknya yang masih bersekolah rendah asyik mengerang kesakitan di sebabkan adanya masalah adhesion colic. Jadi, apa sebenarnya adhesion colic ni?

Image result for adhesion colic

Adhesion Colic  adalah satu keadaan di mana tisu fibrous telah berparut yang terbentuk dalam beberapa organ dalam kaviti abdomen. Ianya akan menyebabkan usus melekat antara satu sama lain pada dinding abdomen. Selalunya pesakit akan merasa sakit di bahagian abdomen (like abdomen cramp-pain), sakit ari-ari yang berterusan, kembung perut, muntah, sukar membuang air besar dan sebagainya.

Image result for abdomen pain


Ada juga sampai ke tahap najis keluar dari mulut, usus tersumbat, dan usus pecah (perforation). Jika dibiarkan, ianya boleh membawa maut!


Salah satu faktor yang menyumbang berlakunya gejala ini adalah pesakit ada history melakukan pelbagai pembedahan. Selalunya, mereka yang pernah melakukan pembedahan/surgery memang berisiko untuk mengalami gejala ini. Contohnya seperti pembedahan bersalin czer, laparotomy, apendictomy, pembuangan batu karang, batu hempedu dan sebagainya.

Selain itu, pengambilan awal pati haruan dan gamat dikatakan mampu menjejas fungsi organ semasa tempoh healing selepas pembedahan.



Perkara pertama yang perlu anda lakukan sekiranya mengalami kesakitan sehingga mencecah 12 jam adalah terus berjumpa doktor. Selalunya doktor akan mencadangkan anda untuk melakukan abdominal x-ray terlebih dahulu. Kemudian anda akan diberikan ubat tahan sakit. Adeshion Colic masih belum tiada penawarnya. Tidak banyak yang mampu doktor lakukan untuk gejala ini.



Adakah Cara Lain Yang Boleh Mengurangkan Rasa Sakit?

Ada.

Dengan Pengambilan Suppelemen Shaklee.


Herblax
Peppermint Ginger Plus.

1. Vivix
Produk terbaik keluaran shaklee yang kaya dengan Resveratrol dan Polifenol. Tinggi anti-oksidan dan bersifat anti-radang dan anti-inflamasi. Ianya mampu memperbaiki hingga ke peringkat yang paling dalam iaitu sel kita.
Image result for vivix


2. Herblax

Ramuan pelbagai herba yang membantu dalam pelicinan proses pembuangan najis. Jadi, najis yang tertinggal dan berkerak di dalam usus mampu disingkirkan dengan mudah tanpa berlakunya proses pemaksaan keluar najis dari saluran dubur.

Image result for herblax


3. Peppermint Ginger Plus

Ramuan herba terpilih yang ditabletkan untuk digunakan bagi melgakan senak perut serta membuang angin berlebihan dari dalam badan. Selalunya mereka yang mempunyai masalah adhesion colic ini akan kerap mengalami sembelit bahkan hingga ke tahap buasir. Angin juga tidak mampu dikeluarkan melalui sistem kolon dengan baik. 

Image result for peppermint ginger plus

Jadi, produk ini sangatlah penting untuk diambil bagi mengelak ianya semakin melarat. Adakah anda ingin mendapatkan produk ini? Jom hubungi saya sekarang juga! Tinggal klik butang kanan yang bewarna pink untuk wassap saya.

Saya ingin membantu anda agar masalah anda dapat dikurangkan.

Shaklee bukan sahaja menawarkan supplemen untuk kesihatan kita, namun ianya juga menawarkan peluang perniagaan yang tidak pernah terjangkau oleh minda kita. Pernah dengar tak tentang bisnes yang shaklee tawarkan?

Hari ni saya nak share tentang bisnes shaklee. Sebenarnya, saya sendiri langsung tidak pernah terfikir untuk terjebak dengan bisnes shaklee. Starting dari mengguna akhirnya saya menjadi Pengedar Shaklee Malaysia yang bergaya. Eh! hehe.

Apa yang akan kita dapat dengan shaklee?

#1 Penjimatan produk dengan diskaun 15-20%  belia dari harga runcit

Bayangkan jika mereka yang bukan ahli membeli produk X dengan harga RM170 dan anda pula membeli hanya dengan harga RM137. Berapakah penjimatan yang anda perolehi? Berapa pula jumlah keuntungan yang akan anda perolehi?

RM33. Bayangkan anda berjaya menjual 10 produk X? Anda akan berjaya mendapat untung runcit sebanyak RM330 dalam masa sehari. Ini baru satu produk. Jika produk yang lain? wow! manyak untung kan!

#2 Bonus bulanan dari shaklee yang akan dikreaditkan ke dalam akaun anda setiap 15 haribulan

Jika di atas tadi kita menerangkan tentang keuntungan runcit. Tapi kini, bonus pula. Bagaimanakah caranya anda layak mendapat bonus bulanan? Anda hanya perlu mengumpul mata sebanyak 150uv setiap bulan, dan anda akan layak menerima bonus. Kenapa perlu target bonus yang rendah kan, jika kita mampu mencapai bonus 4 angka ke atas. Bayangkan anda mendapat bonus 5, 6 ke 7 angka. wow!







# Tawaran Shaklee

Shaklee menawarkan 3K. Kewangan, kereta dan konvension. Kewangan based on untung runcit dan bonus bulanan. Once point anda sudah semakin meletup, anda akan layak menerima bonus kereta setiap bulan. Tak kisahlah anda nak beli baru atau sambung loan kereta. Best kan kalau dapat memiliki kereta idaman. Yang ketiga, adalah konvension. Konvension ni akan mengumpulkan kesemua leader di Malaysia. Best tau kalau berpeluang berjumpa dengan leader ni. Vibration positive. Kita perlukan support system yang kukuh untuk terus sustained. Berdiri sama tinggi di sebelah Jutawan Shaklee. Tak teringin?

Shaklee juga menawarkan percutian percuma ke luar negara. Tak senang duduk tau mendengar kisah mereka bercuti ke Jepun, Korea, Bangkok dan banyak lagi. Free semuanya ye. Bawak duit poket je uoollss.




#Kesihatan yang optima

Memiliki kesihatan yang optima adalah nikmat kebahagiaan yang tak terkata dan terjangkau oleh minda. Berapalah sangat melabur untuk supplemen bagi mendapatkan kesihatan yang baik. Jika ikhtiar hospital sudah dilakukan, berikhtiar pula dengan supplemen shaklee. Anda pasti akan berpuas hati. Tak kenal maka tak cinta kan? Jika telah mengguna, hati pasti makin yakin untuk berkongsi dengan semua.







#Sistem online sendiri

Adanya sistem online ini sangat memudahkan kita. Customer dari semenanjung nak order? Kita hanya klik sahaja. Shaklee home office akan post terus barang tersebut sehingga ke pintu rumah custmer kita. Best ke tak best? Mudah kan? Anda tidak perlu menempah tiket kapal terbang untuk COD produk shaklee di semenanjung. Naya tu bang oiii..hehe



Adakah anda semakin berminat untuk bersama-sama menyertai peluang perniagaan bersama shaklee? Of kos soalan pertama anda:


Bagaimana memulakan bisnes shaklee?

Anda hanya perlu mendaftar diri sebagai ahli shaklee terlebih dahulu. Jika ke cawangan shaklee, anda boleh menggunakan ID shaklee saya iaitu 1244624(Zarina Ismawi). Hal ini disebabkan, untuk mendaftar sebagai ahli shaklee, anda perlu mempunyai upline.

Selepas itu, anda boleh menghubungi saya terus di talian 0198583575. Boleh add saya di facebook Zarina Ismawi Ommasihat.

Untuk semenanjung, hanya perlu melakukan bayaran sebanyak RM80 manakala Sabah/Sarawak adalah RM90. Jumlah ini termasuklah pembelian starter kit dan postage.

Image may contain: 1 person, smiling

Starter kit ini berupa info tentang produk yang perlu kita tahu. Apa itu shaklee, apakah kelebihannya berbanding produk yang lain.


#Grup wassap dan facebook khas

Selepas anda mendaftar sebagai ahli shaklee. Anda layak untuk di train sebagai pengedar shaklee yang serba boleh. Anda akan di add ke dalam grup bisnes. Anda akan didedahkan dengan fungsi produk, konsultasi cara makan yang betul berdasarkan suggestion pakar nutrisi, teknik marketing bisness dan lain-lain lagi. Banyak teknik yang akan anda pelajari. Termasuklah ilmu penghasilan website, insta, vlog dan sebagainya. Rugi tau kalau tak ikut serta. Semuanya percuma tau.


Image may contain: 1 person

Image may contain: 1 person, smiling


Image may contain: 2 people

Sebab tu, saya nak sangat anda sertai team #CVG ni. Semua leader-leadernya hebat tau. hehe. Betul. Jom tonton video ni.


Bisnes Shaklee Penipu? Isk3. Tak Percaya? Tengok Ni from iReach HD on Vimeo.

Best kan?

Anda tak mampu tidur lena? Jom contact saya untuk menggemukkan akaun bank anda. Dunia serba serbi mahal zaman kini sangat menuntut kita untuk mencari ekstra income yang betul2 flexible dengan masa kita.

Shakleelah jawapan kepada bisnes yang akan anda jalankan. Saya sudah melalui pengalaman setahun dalam bisnes ini, saya dapat katakan ianya sungguh mengujakan! Sape tak happy weh, tengok bonus bulanan lebih kurang sama dengan gaji bersih.

Jangan tunggu lagi! Hubungi saya segera. Hanya klik butang pink di kanan anda sekarang juga.

Apa itu Vitiligo atau penyakit sopak? Apakah pula rawatan alternatif vitiligo? | Vitiligo  adalah gangguan di mana kulit putih muncul di bahagian-bahagian tubuh yang berlainan. Ini berlaku disebabkan sel-sel yang menghasilkan pigmen (warna) dalam kulit dimusnahkan. Sel-sel ini dipanggil melanocytes (ma-LAN-o-sites). Vitiligo juga boleh menjejaskan membran mukus (seperti tisu di dalam mulut dan hidung) dan mata.

Apa yang menyebabkan vitiligo? 

Penyebabnya tidak diketahui. Vitiligo boleh menjadi penyakit autoimun. Penyakit ini berlaku apabila sistem imun anda tersilap dengan menyerang sebahagian daripada sel tubuh anda sendiri. 

Mereka yang mempunyai vitiligo,selalunya sistem imun mereka boleh memusnahkan melanosit dalam kulit. Ia juga mungkin disebabkan oleh satu atau lebih gen boleh membuat seseorang lebih cenderung untuk mendapatkan gangguan itu.

Sesetengah penyelidik berpendapat bahawa melanosit memusnahkan sel mereka sendiri. Destroy themselves! Kebanyakan orang pula berpendapat ianya disebabkan masalah  sunburn atau kecelaruan emosi. Sungguhpun begitu, belum terdapat kajian yang menyokong pendapat ini.

Siapakah yang berisiko?
Penyakit ini menyerang sesiapa sahaja tidak kira usia. Namun, ia lebih sinonim kepada mereka yang berusia 20-an dan mereka yang berkulit gelap.

Mereka yang mempunyai masalah autoimun seperti hyperthyroidisme juga sering dikaitkan dengan masalah ini. Walau bagaimanapun, kebanyakan mereka yang ada vitiligo tidak mempunyai masalah autoimun.

Image result for vitiligo
Apakah tanda-tanda vitiligo?

Tompok putih pada kulit adalah tanda utama vitiligo. Tompok-tompok ini lebih kerap terjadi pada kawasan di mana kulit terdedah kepada matahari. Kerap juga terjadi di bahagian kening, mata,  tangan, kaki, lengan, muka, dan bibir. 

  • Kawasan biasa lain untuk tompok putih adalah: 

  • Ketiak dan pangkal paha. 

  • Sekitar mulut Mata Hidung 

  • Pusat Genitals 

  • Kawasan rektum. 

Mereka yang menghidap vitiligo sering  mengalami petanda awal iaitu  rambut yang bertukar menjadi kelabu. Mereka yang mempunyai kulit gelap mungkin kehilangan warna di dalam mulut mereka.

Image result for vitiligo




Bagaimana vitiligo didiagnosis? 

Doktor akan menggunakan sejarah keluarga dan perubatan, ujian fizikal, dan ujian untuk mendiagnosis vitiligo. Doktor akan menanyakan anda  soalan seperti: 

Adakah anda mempunyai ahli keluarga dengan vitiligo? 

Adakah anda atau ahli keluarga mempunyai penyakit autoimmune?

 Adakah anda mengalami masalah ruam, selaran matahari atau masalah kulit sebelum patch putih muncul? 

Adakah anda mempunyai beberapa jenis tekanan atau penyakit fizikal? 

Adakah rambut anda menjadi kelabu sebelum umur 35 tahun? 

Adakah anda sensitif terhadap matahari?

 Doktor akan melakukan ujian fizikal untuk investigate  masalah perubatan yang lain. 

Ujian mungkin termasuk: 

#Mengambil contoh spesimen (biopsi) kulit yang terjejas untuk diperiksa 
#Ujian darah 
#Peperiksaan mata

RAWATAN ALTERNATIF MASALAH VITILIGO ATAU SOPAK.

Image result for MASALAH SOPAK

#VIVIX


Minuman botani lazat yang mengandungi campuran botani khas Shaklee termasuk ekstrak Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Eldeberi Eropah dan Lobak Ungu.*

Keistimewaan Shaklee

Campuran proprietari saintifik termaju  berasaskan anggur muscadine – salah satu buah-buahan semula jadi paling sukar diperolehi dan paling berkuasa. Anggur muscadine mengandungi rangkaian lengkap polifenol yang ditemui dalam anggur lain. Tidak seperti anggur lain, muscadine mengandungi pekatan luar biasa asid elagik dan elagitanin yang apabila digabungkan dengan polifenol lain, menghasilkan kuasa antioksidan yang sangat hebat.

Di Shaklee, keberkesanan anggur muscadine dimanfaatkan ke dalam setiap botol Vivix menggunakan proses pengekstrakan berpaten untuk mendapatkan kepekatan yang tinggi dan mengekalkan bioaktif polifenol.

Ianya membantu memperbaiki hingga ke peringkat selular.

Image result for vivix

Image result for TESTIMONI MASALAH SOPAK


#ESP


KeISTIMEWAAN Shaklee

ESP Shaklee menggunakan protein soya yang tidak-diubahsuai secara genetik (Bukan-GMO) di bawah Program Pengekalan Identiti (IPP).

Setiap hidangan membekalkan 14 gram protein berasaskan tumbuhan. 
Protein soya membantu menurunkan paras kolesterol*.

Mempunyai skor PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) 1.0 – penarafan yang tertinggi dan bersamaan dengan skor yang diberikan pada protein haiwan.
Membekalkan 9 asid amino.

Tinggi dengan kalsium yang membantu perkembangan tulang dan gigi yang kuat.

Ianya sumber protein yang membantu menghasilkan sel yang baru dan sihat. Sel kita terdiri dari protein. Jadi, sangat digalakkan anda yang mempunyai masalah vitiligo atau sopak ini mengambil produk yang kaya sumber protein.

Jangan biarkan masalah anda menyebabkan anda merasa inferior dan tidak mahu berhadapan dengan masyarakat. Tugas saya untuk membantu anda. Jika anda menghubungi saya sekarang, anda layak mendapat konsultasi cara pengambilan produk ini dengan betul. Moga-moga, masalah anda dapat diatasi untuk selama-lamanya. 

Saya sedia membantu anda. Jom! hubungi saya segera dengan menekan butang pink di bahagian kanan anda sekarang juga. Jika anda teringin untuk mendapatkan produk ini dengan harga yang lebih jimat? Sila klik gambar di bawah untuk mendaftar sebagai ahli.


atau anda lebih suka menghubungi saya terus? 

Zarina Binti Ismawi
ID 1244624
Tel/Wassap : 0198583575

Saya berbesar hati jika anda menghubungi saya untuk mendapatkan konsultasi pertanyaan produk yang betul.



Halitosis| Punca Mulut Berbau |Masalah mulut berbau ini sebenarnya dialami oleh sesiapa sahaja. Cuba anda testing masa bangun awal pagi. Confirm mulut berbau. Masalah pernafasan yang mengeluarkan bau dikenali sebagai Halitosis.[tips hilangkan mulut berbau]

Image result for gigi rosak

Jika ianya sudah tiba ke tahap yang terlalu busuk, semakin ramai orang akan menjauhi kita. Tugas kita, perlu bertanya kepada mereka yang terdekat samada mulut kita berbau atau tidak. Jangan sebab mulut berbau ni, rakan-rakanpun menjauh, suami pulak lari dari rumah. haha. Naya! Nak ciumpun tak sudi. Geli weh! Mana tak suami lari.

Kita sebagai isteri ni, kenalah jaga kebersihan diri. Suamipun sama. Jangan asyik complaint mulut isteri, entah-entah mulut sendiri berbau bangkai. Adeh! Guane tuh!

Punca Nafas Berbau

Kebanyakan masalah nafas berbau ini disebabkan banyak faktor. Namun, hampir 80% adalah berpunca dari bahagian mulut itu sendiri. Samada disebabkan jangkitan dalam mulut, merokok, mengambil makanan berbau seperti bawang putih, petai dll,  pengambilan alkohol dan sebagainya.

Terdapat kuman yang akan hidup dengan banyaknya di dalam kawasan yang kurang beroksigen. Ianya dikenali sebagai anerobic bacteria. Ia semakin aktif di tempat yang kurang bekalan oksigen. Mereka akan memakan sisa makanan yang tinggal di celah gigi dan menghasilkan bahan kumuh yang kita panggil sulfur. Ianya akan mengeluarkan bau seperti bau bangkai, bau mayat ataupun bau stokin hapak.

Selain itu,keadaan perubatan seperti mulut kering (atau dipanggil xerostomia) juga boleh menyebabkan nafas berbau. Air liur diperlukan untuk melembabkan mulut, meneutralkan asid yang dihasilkan oleh plak, dan mencuci sel mati yang terkumpul di lidah, gusi, dan pipi. Jika tidak dikeluarkan, sel-sel ini akan terurai dan boleh menyebabkan nafas berbau. Mulut kering boleh terjadi akibat kesan sampingan dari pelbagai ubat, masalah kelenjar saliva, atau pernafasan berterusan melalui mulut.


Banyak penyakit  boleh dikaitkan dengan nafas berbau. Berikut adalah beberapa  penyakit yang perlu diberi perhatian: jangkitan saluran pernafasan seperti pneumonia atau bronkitis, jangkitan sinus kronik, titisan postnasal, diabetes, refluks asid kronik, dan masalah hati atau buah pinggang.


Seram kan?


Apa yang Boleh Saya Lakukan untuk Mencegah Nafas Berbau?


Ianya boleh dicegah dengan:


#Mengamalkan kebersihan mulut yang baik. Berus dua kali sehari dengan ubat gigi fluorida untuk menghilangkan serpihan makanan dan plak. Berus gigi selepas anda makan (terus berus gigi di tempat kerja atau sekolah berus selepas makan tengahari). 


Jangan lupa untuk menyikat lidah juga. Gantikan berus gigi anda setiap 2 hingga 3 bulan atau selepas sakit. 


#Gunakan flos atau pembersih interdental untuk mengeluarkan zarah makanan dan plak antara gigi sekali sehari. Bilas dengan cecair antibakteria dua kali sehari. 


#Gigi palsu harus dikeluarkan pada waktu malam dan dibersihkan dengan teliti sebelum dimasukkan ke dalam mulut anda keesokan harinya.


#Berjumpa dengan doktor pergigian anda dengan kerap - sekurang-kurangnya dua kali setahun. Dia akan menjalankan ujian oral dan pembersihan gigi profesional dan akan dapat mengesan dan merawat penyakit periodontal, mulut kering, atau masalah lain yang mungkin menjadi penyebab bau mulut yang berbau.


#Berhenti merokok dan mengunyah produk berasaskan tembakau. Tanya doktor gigi anda untuk mendapatkan tips bagaimana anda boleh berhenti merokok.


#Minum banyak air. Ini akan mengekalkan kelembapan semulajadi bau mulut anda. Gula-gula getah (lebih baik tanpa gula) atau menghisap gula-gula (lebih baik tanpa gula) juga merangsang penghasilan air liur, yang membantu membasuh zarah makanan dan bakteria. Gusi dan mint yang mengandungi xylitol adalah yang terbaik.


#Sesetengah ubat-ubatan, mungkin menjadi penyebab berlakunya bau mulut. Anda boleh bertanya lanjut kepada doktor gigi anda.


Rawatan Lain Untuk Masalah Mulut Berbau


Supplemen yang dicadangkan adalah:


Vivix

Alfalfa
Garlic

Vivix. Produk terunggul keluaran shaklee ini telah dipatenkan dengan 4 bahan utamanya yang terbaik iaitu anggur muscadine, lobak ungu, elderberry dan poliganum. Ianya mampu bertindak hingga ke peringkat selular. Memperbaiki sistem yang abnormal. Bertindak sebagai antioksidan yang melindungi sel dari radikal bebas. Juga bertindak sebagai anti keradangan dan anti inflamasi.




Alfalfa. Alfalfa merupakan tumbuhan herba yang memiliki akar yang jauh mencengkam bumi. Ianya bertindak sebagai agent detoks yang menyingkirkan toksin dalam darah dan usus. Nafas berbau barangkali juga disebabkan oleh toksin yang berlebihan dalam tubuh. Ianya perlu disingkirkan bersama sistem perkumuhan.





Garlic. Kebanyakan bawang putih meninggalkan bau yang kurang menyenangkan. Namun khasiat bawang putih yang telah ditabletkan ini bertindak sebagai antibiotik semulajadi. Ianya mampu membunuh bakteria yang jahat di dalam mulut.




Jangan biarkan masalah bau mulut anda semakin melarat. Nanti husband atau isteripun tak berani nak dekat. Asyik nak termuntah! hehe. Jom! hubungi saya segera untuk mendapatkan set mulut berbau anda sekarang juga. Hanya klik butang pink di bahagian kanan anda!


Powered by Blogger.