Tips Atasi Sembelit Ketika Berpantang Agar Ibu Lebih Ceria

 Tips Atasi Sembelit Ketika Berpantang

Saya antara ramai ibu-ibu yang terpilih  mengalami sembelit yang teruk ketika berpantang. Nak tahu, lepas bersalin, saya tidak membuang air besar hampir seminggu. Stressnya sehingga saya rasa nak gila. Bila tiba time nak membuang, sampai berjam saya di toilet. Stress sebab menahan sakit lepas czer satu, nak meneran takut jahitan terbuka lagi satu. Apa yang saya buat? saya mengorek sisa buangan menggunakan jari. huhu. Sampai berdarah-darah keluar. Sakitnya, ya Allah, rasa nak nangis kuat-kuat. 

Husband saya belikan ubat julap di farmasi. Hasilnya tetap sama. Masih tidak dapat mengeluarkan sisa buangan sepenuhnya dari dalam usus.

Apa yang saya buat sehingga tak sembelit lagi? Akhir ni nanti saya kongsikan ye.

Sebelum bersalin lagi sepatutnya ibu-ibu preggy kena banyakkan pembacaan tentang perubahan fizikal semasa hamil dan selepas bersalin. Time mengandung, risiko untuk terkena sembelit memang tinggi. Tahu tak sebab apa? Semasa kita mengandung, saiz baby dalam rahim kita akan semakin membesar, ianya akan menolak sedikit demi sedikit organ yang berada di sekitarnya dari tempat asal.

Image result for anatomy colon and uterus baby
Cuba lihat gambar kat atas, nampak tak bagaimana saiz baby kita akan menekan organ seperti kolon, pundi kencing dan vein di bahagian bawah pelvic? Disamping itu, perubahan hormon semasa mnegandung akan turut berlanjutan selepas bersalin. Ianya tidaklah pulih serta merta sebaik sahaja baby berjaya dikeluarkan. Ianya mungkin mengambil masa.

Sebab itulah, semasa mengandung dan selepas bersalin kita akan mengalami sembelit. Mommy boleh mengambil sayuran dan buah-buahan yang turut membantu dalam proses pelawasan dan penghadaman semasa tempoh berpantang seperti sayur sawi, bayam, tauge dll. Buah-buahan seperti betikpun sangat bagus untuk membantu ibu yang mengalami masalah sembelit ni.




Pastikan pengambilan air suam yang cukup dan banyak. Air membantu melancarkan juga sistem penghadaman kita yang mungkin terganggu akibat perubahan hormon semasa mengandung.





Satu lagi tips, jangan sesekali menangguh perasaan menunaikan hajat anda. Jika dah ada rasa nak membuang, cepat-cepatlah ke tandas ye mommy, kalau ditangguh-tangguh, anda akan menunggu tempoh yang lama untuk ada keinginan menunaikan hajat seterusnya. Percayalah!


ADA LAGI?

Tonton video ni dulu ye.





OSTEMATRIXLAH YANG MEMBANTU MASALAH SUKAR MEMBUANG SAYA.



Ambil ni 4 biji sebelum tidur, esoknya memang senang sangat membuang. Anda tidak perlu meneran sehingga keluar peluh tau mommy.



Kebanyakan kalsium di pasaran tidak digabung sekali Magnesium dengan Vitamin D. Kita perlu membelinya secara berasingan. Kenapa Vitamin D penting untuk digabungkan dengan magnesium? Kerana ianya membantu meningkatkan penyerapan kalsium secara optimum. Dengan ostematrix, anda sudah mendapatkannya dalam satu botol sahaja. Hebat kan?





Ramai dah yang melalui fasa azab sembelit masa berpantang. Jangan sampai terkena buasir pulak jika tak dirawat. huhu.



Image result for ostematrix SAKIT GIGI










Jika anda berminat untuk mendapatkan ostematrix ni, jangans egan untuk menghubungi saya di 0198583575. Call/ wassap sangat dialukan. Biarlah berpantang ceria ye mommy.



Ikhlas,
Puan Zarina
0198583575.

Labels: , , , , ,