Rawatan Alternatif Slipped Disc Tanpa Pembedahan Secara Semulajadi

Image result for slipped disc
Apa itu slipped disc? Apa pula rawatan kepada slipped disc ini? Tulang belakang kita terdiri daripada satu siri tulang (vertebra) yang disusun antara satu sama lain. Dari atas ke bawah,  termasuk tujuh tulang di tulang belakang leher(cervical), 12 di tulang belakang dada (toracic), dan lima di tulang punggung(lumbar)diikuti oleh sacrum dan coccyx di hujung sekali. Tulang ini dikelilingi oleh disc. Disks melindungi tulang dengan menyerap kejutan dari aktiviti harian seperti berjalan, mengangkat dan berpusing.


Setiap disc mempunyai dua bahagian: bahagian dalaman lembut dan gelatin dan cincin luar yang keras. Kecederaan atau kelemahan boleh menyebabkan bahagian dalaman cakera menonjol melalui cincin luar. Ini dikenali sebagai disk tergelincir, herniated, atau prolapsed. Hal ini juga boleh menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan. Sekiranya cakera tergelincir menekan salah satu saraf tulang belakang anda, anda juga mungkin mengalami rasa kebas dan sakit sepanjang saraf yang terjejas. Dalam keadaan yang teruk, anda mungkin memerlukan pembedahan untuk membuang atau membaiki vertebra disck yang tergelincir.

Image result for slipped disc

Apakah simptom slipped disc?


  • kesakitan dan rasa kebas, yang paling kerap berlaku  di sebelah  sisi badan
  • sakit yang merebak hingga ke tangan atau kaki anda
  • sakit yang bertambah buruk pada waktu malam atau dengan pergerakan tertentu
  • kesakitan yang bertambah buruk selepas berdiri atau duduk lama
  • sakit ketika berjalan biarpun pada jarak dekat
  • kelemahan otot yang tidak dapat dijelaskan
  • kesemutan, sakit, atau  rasa nyeri di kawasan yang terjejas


Punca Slipped Disc?

  • Faktor usia. Semakin meningkat usia, cecair yang melindui vertebra disc akan merosot dan berisiko menyebabkan berlakunya slipped disc
  • Pekerjaan. Mereka yang sering mengangkat benda berat juga lebih berisiko untuk terkena slipped disc
  • Lebihan berat badan. Mereka yang memiliki berat badan berlebihan juga lebih berisiko kerana berat badan berlebihan akan memberikan tekanan kepada tulang belakang menyebabkan berlakunya slipped disc
  • Lelaki lebih kerap terkena slipped disc
  • Penjagaan mekanik body yang tidak betul. 
  • Related image
Image result for body mechanics


Image result for body mechanics



Bagaimana mendiagnose slipped disc?

Doktor selalunya akan melakukan ujian fizikal terlebih dahulu. Mereka akan mencari dimana sumber kesakitan dan ketidakselesaan anda. Ini akan melibatkan pemeriksaan fungsi saraf dan otot anda, dan sama ada anda merasa sakit ketika bergerak atau menyentuh kawasan yang terjejas. Doktor anda juga akan bertanya tentang sejarah perubatan dan simptom yang berlaku pada diri anda. 

Ujian pengimejan boleh membantu doktor melihat tulang dan otot tulang belakang anda dan mengenalpasti mana-mana kawasan yang rosak. Contoh imbasan pengimejan termasuk:

Sinaran-X

Image result for slipped disc

CT Scan
Image result for slipped disc ct scan

Mri Scan
Related image

discograms
Image result for slipped disc discogram

Doktor anda akan menggabungkan semua maklumat ini untuk menentukan apa yang menyebabkan rasa sakit, kelemahan, atau ketidakselesaan anda.

Komplikasi Slipped Disc

Sekiranya ia tidak dirawat dengan segera, ianya boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, vertebra disc yang tergelincir boleh memotong impuls saraf ke saraf cauda equina di belakang dan kaki bawah anda. Jika ini berlaku, anda mungkin kehilangan kawalan usus atau pundi kencing.

Satu lagi komplikasi jangka panjang dikenali sebagai anestesia pelana. Dalam kes ini, vertebra disc tergelincir menekan saraf dan menyebabkan anda kehilangan sensasi dalam paha dalaman anda, belakang kaki anda, dan sekitar rektum anda.


Walaupun simptom cvertebra disc tergelincir boleh bertambah baik, ianya juga boleh bertambah buruk. Sekiranya anda tidak boleh melakukan aktiviti rutin anda, anda perlu berjumpa dengan doktor anda.

Rawatan Awal Slipped Disc

Ianya bergantung kepada tahap kesakitan yang dialami. Jika terlalu kronik, doktor anda mungkin mencadangkan anda untuk melakukan pembedahan. Jika anda masih di tahap kesakitan yang sederhana, doktor mungkin akan memberikan anda ubat tahan sakit sahaja.

Adakah terdapat rawatan lain untuk masalah slipped disc saya?

Ada.

Ikhtiar dengan supplemen shaklee.

Jom baca testimoni ni:

Testimoni 1:




SAKIT DAN LENGUH-LENGUH BADAN HILANG SELEPAS AMALKAN VIVIX]
.

Assalamualaikum.

Saya Wan Zainab Bt. Wan Muhammad berusia 29 tahun. Mempunyai 2 orang cahaya mata lelaki. Saya suri rumahtangga yang bekerja dari rumah. Saya merupakan ibu yang aktif dan sibuk dengan aktiviti luar.
.

Selepas melahirkan anak kedua, saya mengalami masalah sakit pinggang, lenguh-lenguh, sakit belakang dan kerap letih. Situasi ini saya sedar sewaktu anak kedua berusia 7 bulan. Anak sulung pula jenis yang aktif. Tambahan pula sekarang anak kedua dah berusia 1 tahun. Adik dan abang sama-sama aktif.
.

Saya rasa hari-hari ingin diurut belakang badan. Memang rasa tak selesa bahagian belakang. Waktu tidur, saya alaskan bantal pada bahagian belakang. Selain sakit belakang, kaki juga sering sakit terutamanya pada bahagian buku lali. Suamilah yang selalu jadi tukang urut tak berbayar.
.

Sehinggakan saya rasa ingin jumpa doktor, risau jugak kalau bahagian belakang bermasalah.Takut slip disc atau lain-lain masalah. Tapi saya batalkan hasrat kerana ingin mencuba Vivix.
.

Jun 2016, promosi Vivix. Saya ambil peluang ini untuk consume Vivix. Alhamdulillah, 3 minggu amalkan Vivix, rasa sakit badan dah beransur hilang. Bangun pagi pun mudah je dan badan rasa lebih ringan daripada biasa. Sakit kaki dan tumit dah tiada.
.

September lepas, saya join marathon. Walaupun 3 KM, saya rasa bertenaga dan masa larian, saya tak rasa sakit perut (senak perut). Kebiasaannya kalau larian, sakit perut memang akan terasa. Sangat pelik! Saya tak mudah penat. Jatuh cinta pada Vivix!!

Testimoni 2:


[ TESTIMONIAL PENGHIDAP MINOR SLIP DISC ]

Jom baca perkongsian beliau...

Saya sedang membongkok memandikan anak time tu. Bila berdiri tegak aduii sakit pinggang menyucuk. Baring pun sakit terpaksa meniarap. Berjalan senget ke kiri sebab effect kaki kiri juga.

Rasanya saya tidak pernah buat aktiviti lasak sebelum ni cuma tolong parents buat kerja kampung.

Selepas jumpa doktor, doktor tanya pernah jatuhkah? Baru saya teringat semasa tingkatan 3 pernah jatuh terhempas di batu semasa mandi sungai.

Doktor tu cakap ini kesan jangka panjang akibat terjatuh.. tulang belakang di L4 dan L3 effected. 😭😭😭

Doktor tidak bagi ubat apa-apa pun kecuali painkiller. Saya cuma diberikan appointment fisioterapi dua kali seminggu.

Selepas buat fisioterapi ada juga berkurangan tetapi esoknya akan sakit balik seperti biasa.

Dalam hati tak boleh jadi ni. Sebab cuti rehat dah nak habis tak kan mahu ambil cuti tanpa gaji. Kena cuba alternatif lain. Kebetulan saya memang ahli Shaklee. Tanya dalam group PRO masa tu. Ramai yang suggest ambil vivix dan vitamin untuk tulang.

Jadi saya tutup mata saja pergi beli Vivix, B-Complex, Omega Guard, Vitalea dan Ostematrix. Dua minggu konsisten makan vitamin ini ternyata berkesan. Saya suda boleh baring telentang. Duduk dah boleh tahan lama sikit. Dulu duduk 5minit pun pinggang rasa mencucuk-cucuk.

3 bulan selepas tu semuanya kembali normal. Driving dengan riang boleh belari suda.. boleh dukung anak suda. Masa on fisioterapi anak pun tak boleh dukung. Handbag juga tidak boleh bawa. 😭😭

Doktor kata itu baru minor slip disc belum lagi yang tekeluar semua tu disc. Kalau yang betul-betul tak tahu nak cakap.

Syukurlah boleh berikhtiar dengan produk Shaklee. Sekarang kehidupan saya kembali normal dan doakan agar saya sentiasa sihat tanpa perlu menanggung sakit belakang lagi.


No automatic alt text available.



Set Slipped Disc Shaklee

1. Vivix
No automatic alt text available.

Vivix shaklee kaya dengan polifenol yang membantu melindungi sel dari rosak serta memperbaiki sel yang abnormal.

2. Omega Guard



Spektrum lengkap asid lemak perlu omega-3 dengan ketulenan tinggi adalah nutrien yang anda perlukan untuk badan yang kuat dan sihat.

Antara pelbagai lemak yang ada, terdapat satu yang anda tidak boleh kurangkan – asid lemak penting omega-3, dimana tubuh anda tidak mampu hasilkan sendiri. Dua jenis utama adalah EPA dan DHA, penting untuk kesihatan manusia.*




Keistimewaan Shaklee



Minyak Ikan Berpekatan Tinggi
OmegaGuard™ membekalkan spektrum lengkap tujuh jenis asid lemak perlu Omega-3 tulen, yang biasanya ditemui secara semula jadi dalam ikan kecil di habitat lautan dalaman air sejuk. Setiap hidangan mengandungi kepekatan 999mg Omega-3 (546mg EPA yang bermanfaat untuk kesihatan anda dan 360mg DHA yang penting untuk perkembangan dan fungsi normal tubuh).

Penyulingan Molekul Berganda
Untuk memastikan ketulenan dan kepekatan, minyak ikan di dalam OmegaGuard™ menjalani proses moden Penyulingan Molekul Tiga Peringkat yang memekatkan asid lemak Omega-3 dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti raksa, plumbum, kadmium, arsenik dioksin, PBC dan lain-lain bahan cemar. Mengurangkan bau dan rasa kesan hanyir.

Sahabat Laut
Diiktiraf oleh Friend of the Sea® untuk membantu memastikan bekalan berterusan minyak ikan berkualiti tinggi yang stabil untuk produk Shaklee tanpa menjejaskan alam sekitar.
Ianya membantu mengurangkan keradangan yang berlaku pada vertebra disc.

3. Ostematrix



Tulang yang kuat untuk tubuh yang kuat. Bina dan pastikan tulang anda kuat dengan nutrien pembinatulang untuk memastikan ia kekal sihat sepanjang masa.

Tulang merupakan sistem sokongan tubuh anda, kerana itulah amat penting untuk anda memastikan ia kekal kuat dan sihat. Tubuh anda membina tulang baharu dengan pantas, tetapi apabila umur anda meningkat, kehilangan tulang adalah lebih banyak berbanding tulang yang dibina. Hakikat inilah menjadikannya penting untuk anda membekalkan tulang anda dengan nutrien pembina-tulang yang berkualiti.*

Anda Memerlukan Lebih Daripada Kalsium untuk Tulang Yang Kuat

Kalsium - Bahan asas untuk membina tulang

Magnesium - Membantu menghantar kalsium kepada tulang

Boron - Membantu metabolisme tulang
Vitamin D - Merangsang penyerapan kalsium
Kuprum, Zink and Mangan - Mengaktifkan enzim yang membantu meningkatkan kepadatan tulang

4. B Complex

Vitamin B memainkan peranan penting untuk fungsi tubuh kerana ia membantu menukar makanan kepada tenaga untuk sel-sel anda. Ianya juga berfungsi sebagai anti-stress.






Image result for testimoni set belakang shaklee

Jom! dapatkan set slipped disc anda sekarang juga dari saya. Hanya tinggal klik butang pink di kanan anda untuk wassap saya segera.

No comments:

Powered by Blogger.