Rawatan Alternatif Batuk Kering Atau Tibi Agar Cepat Sembuh

Image result for pulmonary tuberculosis

Apa itu batuk kering atau TB atau Pulmonary Tuberculosis?Apakah rawatan alternatif batuk kering atau PTB?. PTB  merupakan jangkitan bakteria Mycobacterium tuberculosis (M tuberculosis) pada peparu dan merupakan penyakit berjangkit. Ianya mudah merebak melalui udara terutamanya jika anda terdedah bersama mereka yang ada penyakit TB di kawasan yang berudara dingin(aircond), melalui batuk dan bersin.

Related image

Ramai pesakit boleh sembuh dari penyakit TB jika penyakit mereka dapat dikesan awal dan segera mengambil ubat yang telah doktor nasihatkan.

Namun, ianya boleh kembali active jika seseorang itu memiliki sistem imun yang lemah. Penyakit TB ini lebih berisiko terjadi kepada mereka yang ada:

Sebab itu, sangat penting untuk kita mengetahui simptom awal penyakit batuk kering ini. Antara simptom awal penyakit TB adalah?Di samping itu, kita perlu peka dan berhati-hati ketika berada di ruang yang terbuka. Elakkan diri dari terdedah kepada mereka yang batuk, bersin secara dekat. Awasi anak-anak anda. Saya pernah melakukan x-ray ke atas seorang kanak-kanak berusia 3 tahun, di mana ayahnya ada penyakit TB, namun ayahnya langsung tidak mahu memakai topeng muka saat bersama anaknya. Alangkah sedihnya jika anak kita turut sama menghidapi penyakit akibat kecuaian kita.


Anda akan lebih berisiko jika tinggal di kawasan yang kurang bersin, mereka yang ada sejarah penyakit TB, kurang pengambilan nutrisi yang mencukupi.

Selain itu, antara pemeriksaan fizikal yang dilakukan bagi menentukan anda menghidap penyakit TB atau tidak adalah dengan kewujudan benjolan atau lymp node di kawasan leher anda. TB bukan sekadar menyerang paru-paru, namun ianya boleh menjadi TB tulang, TB hati dan banyak lagi.

Bahaya ke penyakit TB?

Jika tidak dirawat awal, peparu anda akan rosak. Sebahagian peparu akan tidak berfungsi dengan baik dan boleh menyebabkan pelbagai risiko penyakit yang lain seperti colappse lung, paru-paru berair dan banyak lagi.

Bagaimana penyakit TB dapat dikesan?

Anda boleh melakukan pemeriksaan chest x-ray di klinik atau hospital berdekatan.
Related image

Anda juga boleh melakukan ujian makmal untuk mendapatkan sample kahak anda.
Image result for lab test for TB

Selain itu, ujian mantoux test juga perlu dilakukan.

Image result for lab test for TB

Anda perlu berjumpa dengan doktor bagi mendapatkan konsultasi yang betul dan terbaik. Selain itu, anda boleh mengambil supplemen shaklee bagi meningkatkan sistem imun anda. Hal ini disebabkan pesakit TB mempunyai sistem imun badan yang rendah.

Antara supplemen yang perlu anda ambil adalah:

1. Vivix:

No automatic alt text available.

Vivix kaya dengan anti-oksidan semulajadi. Gabungan 4 bahan utamanya turut membantu meningkatkan sistem imun bagi melindungi tubuh dari jangkitan bakteria dan virus. Ianya juga dikenali sebagai anti-virus dan anti-bakteria. Polifenol semulajadi di dalam bahan semulajadi ini mampu memperbaiki hingga ke peringkat sel.

2. Nutriferon


Memastikan sistem pertahanan tubuh anda berfungsi dengan baik, selamat dan semula jadi.


NutriFeron® adalah sebatian proprietari eksklusif ekstrak empat tumbuhan yang diperolehi daripada biji labu, bunga Safflower, biji plantago dan bunga Japanese Honeysuckle.

Tahukah Anda? 
Ahli sains dan pakar perubatan telah mengenal pasti interferon sebagai komponen utama yang memastikan fungsi sistem imun yang kuat.

The Shaklee Difference

NutriFeron® dicipta oleh ahli sains yang menemui interferon, pakar imunologi terkemuka dunia Dr Yasuhiko Kojima, yang menjalankan penyelidikan selama 40 tahun untuk mencari sebatian semula jadi.

Formula eksklusif berpaten ini dicipta untuk meningkatkan tahap interferon secara semula jadi, memberikan sokongan pertahanan dari peringkat sel.

3. Omega Guard


Spektrum lengkap asid lemak perlu omega-3 dengan ketulenan tinggi adalah nutrien yang anda perlukan untuk badan yang kuat dan sihat.

Antara pelbagai lemak yang ada, terdapat satu yang anda tidak boleh kurangkan – asid lemak penting omega-3, dimana tubuh anda tidak mampu hasilkan sendiri. Dua jenis utama adalah EPA dan DHA, penting untuk kesihatan manusia.*

Keistimewaan Shaklee
Minyak Ikan Berpekatan Tinggi
OmegaGuard™ membekalkan spektrum lengkap tujuh jenis asid lemak perlu Omega-3 tulen, yang biasanya ditemui secara semula jadi dalam ikan kecil di habitat lautan dalaman air sejuk. Setiap hidangan mengandungi kepekatan 999mg Omega-3 (546mg EPA yang bermanfaat untuk kesihatan anda dan 360mg DHA yang penting untuk perkembangan dan fungsi normal tubuh).

Penyulingan Molekul Berganda
Untuk memastikan ketulenan dan kepekatan, minyak ikan di dalam OmegaGuard™ menjalani proses moden Penyulingan Molekul Tiga Peringkat yang memekatkan asid lemak Omega-3 dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti raksa, plumbum, kadmium, arsenik dioksin, PBC dan lain-lain bahan cemar. Mengurangkan bau dan rasa kesan hanyir.

Sahabat Laut
Diiktiraf oleh Friend of the Sea® untuk membantu memastikan bekalan berterusan minyak ikan berkualiti tinggi yang stabil untuk produk Shaklee tanpa menjejaskan alam sekitar.


Ianya juga bertindak sebagai anti radang dan juga anti inflamasi.

Testimoni Set Batuk Kering Shaklee


No automatic alt text available.
Jika anda berminat untuk mendapatkan set batuk kering shaklee, jom! hubungi saya segera. Hanya tinggal klik butang pink di bahagian kanan anda untuk wassap saya sekarang juga.


Labels: , , , ,