Hodgkin Lymphoma | Gejala, Punca Dan Rawatan Agar Kembali Pulih

Related image
Hodgkin Lymphoma- Apa itu Hodgkin Lymphoma? Limfoma adalah kanser yang bermula di sel darah putih yang kita panggil lymphocytes. Terdapat 2 jenis Hodgkin Limfoma iaitu Hodgkin Limfoma(HL) dan Non-Hodgkin Limfoma(NHL). Sifat, penyebaran dan tindak balasnya kepada rawatan sangat berbeza. Jadi, anda perlu tahu anda menghidap Hodgkin Limfoma yang mana.

Hodgkin Limfoma berkait rapat dengan sistem limfa kita dimana ianya sangat penting sebagai sistem imunisasi badan kita dalam membantu menjaga tubuh kita dari jangkitan dan penyakit yang lain.

Sistem Limfa terbina dari limphocytes iaitu sel darah putih. Terdapat 2 jenis Limphocytes iaitu:

a. B-lymphocytes(B cell)- B cell membina protein untuk menghasilkan antibodi bagi melindungi tubuh dari bakteria dan kuman.

b.T-lymphocytes(T-cell)- Terdapat beberapa jenis sel T. Sesetengah sel T merosakkan kuman atau sel-sel yang tidak normal di dalam badan. Sel T lain membantu meningkatkan atau melambatkan aktiviti sel-sel sistem imun yang lain.

Tisu limfa berada hampir di segenap tubuh. Jadi, hodgkin limfoma boleh start di mana-mana kawasan.
Illustration showing the lymphatic system in the bodyAntara tapak utama tisu limfa adalah:1. Nodus Limfa : Berukuran seperti kekacang, ianya pengumpulan    limfosit dan sel-sel sistem imun yang lain di seluruh badan, termasuk di dalam dada, perut, dan pelvis. Ianya disambungkan ke satu sama lain oleh sistem limfa.

Limpa: Limpa adalah organ di bawah rusuk bawah di sebelah kiri anda. Limpa membuat limfosit dan sel-sel sistem imun yang lain. Ia juga menyimpan sel darah yang sihat dan menyaring sel darah, bakteria, dan sisa sel yang rosak. 

Sumsum tulang: Sumsum tulang adalah tisu spongy di dalam tulang tertentu. Sel darah baru (termasuk beberapa limfosit) dihasilkan di sana. 

Thymus: Timus adalah organ kecil di bahagian atas tulang dada dan di hadapan hati. Ia penting untuk pembangunan limfosit T. 

Adenoids dan tonsil: Ini adalah pengumpulan tisu limfa di bahagian belakang kerongkong anda. Ianya membantu bertindak sebagai antibodi terhadap kuman yang dihirup atau ditelan. 

Saluran pencernaan: Perut, usus, dan banyak organ lain juga mempunyai tisu limfa. Walaupun limfoma Hodgkin boleh bermula hampir di mana saja, selalunya ia bermula pada nodus limfa di bahagian atas badan. Kawasan  yang paling biasa terdapat di dada, leher, atau di bawah lengan. 

Limfoma Hodgkin paling sering merebak melalui salur limfa dari nodus limfa ke nodus limfa. Jarang, terlambat dalam penyakit itu, ia boleh menyerang aliran darah dan menyebar ke bahagian lain badan, seperti hati, paru-paru, dan / atau sumsum tulang.

Image result for hodgkin lymphoma

PUNCA HODGKIN LIMFOMA

Para saintis telah menemui beberapa faktor risiko yang menyebabkan seseorang lebih cenderung mendapat penyakit Hodgkin, walaupun sebenarnya ia kurang jelas. 

Sebagai contoh, sesetengah penyelidik berpendapat bahawa jangkitan dengan virus Epstein-Barr kadang-kadang boleh menyebabkan perubahan DNA dalam limfosit B, yang membawa kepada perkembangan sel Reed-Sternberg, sel-sel kanser di limfoma Hodgkin. 

DNA adalah bahan kimia dalam sel-sel kita yang membentuk gen kita, yang mengawal fungsi sel kita. Kita kelihatan seperti ibu bapa kita kerana mereka adalah sumber DNA kita. Tetapi DNA mempengaruhi lebih daripada sekadar yang kita sangkakan. 

Sesetengah gen mengawal apabila sel tumbuh, membahagikan sel-sel baru, dan mati: 

Gen yang membantu sel tumbuh, membahagikan, dan terus hidup dipanggil onkogen. Gen yang melambatkan pembahagian sel atau menyebabkan sel mati pada masa yang tepat dipanggil tumor suppressor genes.

Kanser boleh disebabkan oleh perubahan DNA yang menghidupkan onkogen atau mematikan tumor suppressor genes. Para saintis telah menemui banyak perubahan gen dalam sel Reed-Sternberg yang membantu sel-sel berkembang dan membahagikan atau hidup lebih lama daripada yang sepatutnya. 


Sel-sel Reed-Sternberg juga membuat bahan-bahan yang disebut sitokin, yang menarik banyak sel lain ke dalam nodus limfa, membesarkannya. Sebaliknya, sel-sel bukan kanser ini melepaskan bahan-bahan yang seterusnya membantu sel-sel Reed-Sternberg berkembang. Walaupun kemajuan ini, saintis masih belum mengetahui apa yang membezakan proses ini. Reaksi yang tidak normal terhadap jangkitan dengan EBV atau kepada jangkitan lain mungkin menjadi pencetus dalam beberapa kes. Tetapi lebih banyak kajian diperlukan untuk memahami apa yang menyebabkan limfoma Hodgkin.


SIAPA YANG BERISIKO?


Epstein-Barr virus jangkitan / mononucleosis Orang yang mempunyai mononukleosis berjangkit (kadang kala dipanggil mono for short), jangkitan yang disebabkan oleh virus Epstein-Barr (EBV), mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada limfoma Hodgkin. Walaupun risiko lebih tinggi daripada orang yang tidak mempunyai mono, risiko keseluruhan masih sangat kecil. Peranan sebenar EBV dalam pembangunan limfoma Hodgkin tidak jelas. Ramai orang dijangkiti dengan EBV, tetapi sangat sedikit menyebabkan limfoma Hodgkin. Sebahagian daripada virus yang ditemui dalam sel Reed-Sternberg dalam kira-kira 1 daripada 3 orang dengan limfoma Hodgkin. Tetapi kebanyakan orang dengan limfoma Hodgkin tidak mempunyai tanda EBV dalam sel-sel kanser mereka. Semua peringkat umur boleh menghidapi penyakit ini. Namun, umur kebiasaannya adalah (terutamanya dalam 20-an orang) dan pada akhir dewasa (selepas umur 55 tahun). 

Jantina : Lelaki lebih berisiko.

Faktor Geografi : Limonoma Hodgkin adalah yang paling biasa di Amerika Syarikat, Kanada, dan Eropah, dan paling jarang di negara-negara Afrika dan Asia. 


Family Hystory: Saudara-saudara lelaki muda dengan penyakit ini mempunyai risiko lebih tinggi untuk limfoma Hodgkin. Risiko sangat tinggi untuk kembar identik seseorang dengan limfoma Hodgkin. Tetapi hubungan keluarga masih tidak biasa - kebanyakan orang dengan limfoma Hodgkin tidak mempunyai sejarah keluarga. Tidak jelas mengapa sejarah keluarga mungkin meningkatkan risiko. Ini mungkin kerana ahli keluarga mempunyai pendedahan zaman kanak-kanak yang sama terhadap jangkitan tertentu (seperti virus Epstein-Barr), kerana mereka berkongsi perubahan gen yang diwarisi yang menjadikan mereka lebih berisiko terkena limfoma Hodgkin, atau beberapa gabungan faktor-faktor ini. 

Status sosioekonomi Risiko penyakit Hodgkin lebih besar pada orang yang mempunyai latar belakang sosioekonomi yang lebih tinggi. Alasannya tidak jelas. Satu teori adalah bahawa kanak-kanak daripada keluarga yang lebih mewah mungkin terdedah kepada beberapa jenis jangkitan (seperti virus Epstein-Barr) kemudian dalam kehidupan daripada kanak-kanak dari keluarga kurang mewah, yang mungkin meningkatkan risiko mereka. 

Jangkitan HIV Risiko penyakit Hodgkin meningkat pada orang yang dijangkiti HIV, virus yang menyebabkan AIDS.


RAWATAN HODGKIN LIMFOMA


Bergantung pada jenis dan peringkat limfoma dan faktor-faktor lain, pilihan rawatan untuk orang dengan limfoma Hodgkin termasukLAH: 


Kemoterapi 
Radiotheraphy 
Imunoterapi (termasuk antibodi monoklonal) 
Kemoterapi dos tinggi dan pemindahan sel stem 

Rawatan utama untuk limfoma Hodgkin adalah kemoterapi dan radiotheraphy. Bergantung pada keadaan, satu atau kedua-dua rawatan ini mungkin digunakan.


PENCEGAHAN AWAL HODGKIN LIMFOMA
Anda dinasihatkan untuk mendengar nasihat doktor. Dalam masa yang sama, anda bolehlah berikhtiar dengan supplemen yang selamat dan semulajadi. Dikaji oleh para sainstis dan ada landamark study! seperti shaklee. Vivix merupakan produk terbaik keluaran shaklee yang ada polifenol untuk memperbaiki dan melindungi sel anda dari sebarang kerosakan,


No automatic alt text available.


Image result for VIVIX DAN KANSERImage result for VIVIX DAN KANSER


Image result for VIVIX DAN KANSER


Image result for VIVIX DAN KANSERImage result for VIVIX DAN KANSER

Berminat Untuk mendapatkan Vivix bagi membantu anda seiring dengan rawatan dari doktor bertauliah? Hubungi saya sekarang dengan klik butang wassap di bahagian kanan anda sekarang juga.

Labels: , , ,