Cara Merawat Vertigo Melalui Fisioterapi dan SenamanApakah Vertigo?Vertigo adalah sensasi palsu di mana diri sendiri, persekitaran, atau kedua-duanya bergerak atau berpusing, biasanya disertai dengan loya dan hilang keseimbangan.Cara Merawat Vertigo Melalui Fisioterapi dan Senaman 

Vertigo boleh berlaku akibat dari satu keadaan yang menjejaskan telinga dalam atau sebahagian daripada otak manusia yang melibatkan keseimbangan badan.

Apakah punca-punca vertigo?

Ia boleh berpunca daripada punca periferal atau central atau gabungan kedua-duanya sekali.

Punca Periperal:

Vertigo disebabkan oleh gangguan telinga dalam atau sistem vestibular.

Sistem vestibular terdiri daripada semicircular canals, vestibule (Utricle dan saccule) dan saraf vestiburlar.

Punca utama gangguan vestibular periferal adalah disebabkan oleh keadaan Benign paroxysmal positional vertigo (BPPV), yang melibatkan 32% daripada semua vertigo periferal. Sebab-sebab lain termasuk penyakit Meniere, Labryrinthitis, neuronitis.

Punca central:

Vertigo disebabkan kecederaan pada brainstem atau cerebellum. Punca utama gangguan Vestibular central adalah transience ischaemic attack, vestibular schwannoma / cerebellar tumours, cervical spine disorder, migraine headaches, multiple sclerosis ,disfungsi otak dan sakit kepala atau lebih dikenali sebagai migraine.

Siapakah berisiko terkena Vertigo?

Vertigo semakin kerap berlaku seiring  dengan peningkatan umur dan wanita lebih berisiko dari lelaki.


Apakah tanda dan gejala Vertigo?

Apakah diagnose vertigo yang biasa dirawat oleh Ahli fisioterapi?

Diagnosis vestibular tidak jelas (post traumatic vertigo, multifactorial disequilibrium of the elderly)

Bagaimana Ahli fisioterapi boleh membantu pesakit Vertigo?

Ahli fisioterapi memainkan peranan yang penting untuk mempercepat pemulihan pesakit yang mengalami vertigo.

Ahli fisioterapi akan menjalankan penilaian untuk menentukan apa sebenarnya masalah yang dihadapi dan menentukan jenis rawatan yang akan diberi.

Fungsi rawatan fisioterapi adalah terdiri daripada:

Apakah Rawatan Fisioterapi?

Rawatan fisioterapi adalah bergantung kepada masalah yang dihadapi oleh pesakit.

Rawatan adalah melibatkan latihan :

  1. Habituation
  2. Penyesuaian
  3. Keseimbangan.
  4. Gaya berjalan.
  5. Kekuatan otot.
  6. Fleksibiliti

Lain-lain rawatan adalah :

Teknik posisi canalith

Pencegahan dari jatuh

Pendidikan pesakit

Ahli fisioterapi akan menjalankan pemeriksaan secara menyeluruh untuk menentukan punca-punca lain yang boleh menyebabkan anda pening / rasa berpusing dan bagaimana ia boleh dirawat. Selepas diagnose dikenalpasti, selain penilaian plan rawatan akan dirancang untuk memenuhi matlamat anda. Ahli fisioterapi akan membantu untuk memulihkan ketidakselesaan anda. Diagnosis yang tepat tentang vertigo akan memberi kesan yang baik dalam tempoh jangka masa yang pendek.

Rawatan yang boleh diperolehi dalam pemulihan vestibular Fisioterapi

Senaman adaptasi vestibular untuk meningkatkan penglihatan dengan pergerakan kepala.
Sumber : www.dizziness-and-balance.com

Pesakit duduk, melihat objek / sasaran yang tidak bergerak, manakala kepala bergerak dari kanan dan kiri / bergerak ke atas dan ke bawah.
Sasaran perlu jelas semasa latihan.
Latihan harus bermula secara beransur-ansur, perlahan-lahan meningkatkan kelajuan, jarak sasaran (dekat / jauh), kekerapan dan latar belakang.Senaman Brandt daroff untuk mengurangkan pening.
Sumber : www.tchain.comTeknik posisi canalith (Canalith repositioning maneuver) / Epley’s Maneuver untuk mengurangkan pening.
Sumber : www.tchain.comSenaman postur kestabilan untuk meningkatkan strategi keseimbangan.Latihan berjalan untuk mengurangkan pening semasa berjalan.
Sumber : www.drsumitmrig.com

Berjalan dalam garis lurus sambil melihat ke kiri dan ke kanan.
Berjalan dalam garis lurus sambil melihat ke atas dan ke bawah.
Berjalan sambil membaling bola dari sisi ke sisi.

Jom baca testimoni dari Suami Puan Masita dari Johor Bahru ni.


[PENGALAMAN SUAMI DISERANG VERTIGO AKIBAT RESDUNG YANG KRONIK PULIH DENGAN VIVIX SHAKLEE]
.

Hai Cikta nak berkongsi kisah pengalaman suami diserang resdung yang kronik. 

Bercerita tentang resdung, mesti ramai yang seperti Cikta. Cikta sebelum ni menganggap resdung atau dikenali dengan nama sinusitis ni sebagai satu penyakit biasa. Sehinggalah suatu hari suami Cikta sendiri terpaksa dirawat di Hospital kerana menghidapi sinus yang teruk.
.

Bermula dengan kerap bersin dan selsema diawal pagi. Suami Cikta juga kerap diserang vertigo. Mula-mula memang ingat suami hanya mengalami tekanan darah rendah. Tapi lepas buat checkup Doktor diagnosed sebagai vertigo iaitu keadaan berasa dirinya atau persekitaran seperti berpusing-pusing, telinga berdengung , pandangan kabur, mual dan muntah-muntah. Vertigo ini akan menyerang 5 6 kali setahun. Yang paling merisaukan bila dapat tau vertigo boleh menyebabkan masalah pendengaran atau pekak. 
.

Pada March 2017, suami Tiba-tiba diserang demam panas. Disitulah segalanya bermula, bila check darah denggi semua negative. 3hari masuk lebih kurang 12botol air. Demam kebah tapi kepala masih sakit. Tersangat risau masa itu.
.

Disebabkan Suami ada sejarah sinus semasa dia sekolah dahulu. Jadi masa hari keempat Doktor menyuruh suami menjalani 'Ct Scan.'
.

Resultnya.... jeng jeng jeng... 

Sakit kepala itu memang disebabkan oleh sinus yg teruk. setiap saluran dan rongga di muka belah kiri penuh dengan sinus. belah kanan pun tinggal sedikit ruang. Allahhuakbar! Dan sinusnya telah dijangkiti kuman.

Suggestion Doktor tentunya pembedahan. kosnya RM15000 - RM20000. Disebabkan kos yang tinggi, kami mengambil keputusan untuk ikhtiar cara lain dulu iaitu mencuba Vivix Shaklee dan ubat hospital terlebih dulu. dengan harapan tidak ada pembedahan yang akan berlaku.
.

2 minggu istiqamah makan Vivix Shaklee setiap hari. Alhamdulillah semasa pergi checkup semula. Sinus yang telah dijangkiti kuman sudah tiada dan rongga seperti sediakala. Alhamdulillah! Alhamdulillah! Alhamdulillah!
Kini suami bebas vertigo dan resdung.
.

Jadi jika anda rasa vivix tu mahal, try la sakit. kosnya menelan beratus kali ganda dari harga sebotol Vivix Shaklee. Serious! 

Terima kasih Shaklee dan Supermom.
Attachments area
 cara merawat vertigo


APAKAH RAWATAN LAIN UNTUK PENYAKIT VERTIGO?

ADA.

Dengan Vivix Shaklee.

Image result for VIVIX DAN KANSER


Vivix sangat terkenal kerana ianya kaya dengan polifenol yang membantu memperbaiki hingga ke peringkat sel yang abnormal.

Ianya mampu melindungi sel kita dari rosak. Gabunngan 4 bahan utama dalamnya adalah 13 kali jauh lebih baik dari resveratrol.


Image result for testimoni vertigo


Image result for testimoni vertigo

Image result for testimoni vertigoImage result for testimoni vertigo


Jangan biarkan masalah vertigo anda menggangu rutin harian anda. Jom ! dapatkan segera vivix untuk atasi masalah vertigo anda. Hanya klik butang pink di bahagian kanan anda!

Labels: , , , , , , ,