Cara Merawat Bartholin Cyst Secara SemulajadiApa Itu Bartholin Cyst? Apakah Cara Merawat Bartholin Cyst? Kelenjar Bartholin (BAHR-toe-linz) terletak pada setiap sisi pembukaan faraj. Kelenjar ini mengeluarkan cecair yang membantu melicinkan vagina.

Kadang-kadang pembukaan kelenjar-kelenjar ini menjadi terhalang, menyebabkan cecair kembali ke dalam kelenjar. Hasilnya adalah bengkak yang agak tidak menyakitkan yang disebut cyst Bartholin. Sekiranya cecair di dalam cyst ini dijangkiti, ianya boleh menyebabkan pengumpulan nanah akibat dikelilingi oleh tisu yang telah dijangkiti (abses).

Cyst atau bengkak Bartholin adalah perkara biasa. Rawatan cyst Bartholin bergantung kepada saiz cyst tersebut. bagaimana tahp kesakitan dan sejauh mana ianya sudah berjangkit. 

Kadangkala rawatan dari rumah mungkin juga anda perlukan. Dalam kes lain, surgical drainage cyst Bartholin mungkin diperlukan. Jika jangkitan berlaku, antibiotik mungkin membantu merawat cyst Bartholin yang telah dijangkiti.


Gejala dan Simptom

Sekiranya anda mempunyai cyst Bartholin yang tidak terinfeksi, anda mungkin tidak menyedarinya. Jika cyst semakin berkembang, anda mungkin merasakan ketulan atau sesuatu benda tumbuh berhampiran pembukaan faraj anda. Walaupun cyst biasanya tidak menyakitkan, ia dapat dirasai seperti sesuatu yang lembut.

Jangkitan besar cyst Bartholin boleh berlaku dalam masa beberapa hari. Sekiranya cyst tersebut telah dijangkiti, anda mungkin mengalami:

CARA MERAWAT BARTHOLIN CYST SECARA SEMULAJADI


Anda boleh berikhtiar dengan supplemen semulajadi selepas berjumpa dengan pakar. Antara Set Bartholin cyst yang boleh and ambil adalah:

1. Vivix

Kenapa vivix? Vivix adalah gabungan 4 bahan utama seperti anggur muscadine, poliganum cuspidatum, lobak ungu and elderberry yang ada polypehnol. Kita sedia maklum bahawa, fungsi polifenol adalah turut membantu memperbaiki sel yang rosak. Ianya turut merencat sel yang abnormal. Ianya juga bertindak melindungi sel DNA kita dari sebarang kerosakan akibat jangkitan. Bagi pesakit yang ada cyst, vivix adalah supplemen yang sangat penting untuk anda ambil dalam usaha untuk membantu mengecutkan cyst anda.
2. Vitamin E

Vitamin E adalah antioksidan dan ia penting untuk mengekalkan kesihatan yang baik. Vitamin E juga membantu mengekalkan sistem imun yang kuat di mana kajian menunjukkan bahawa Vitamin E meningkatkan fungsi imun dikalangan orang-orang tua.
Satu kapsul menyediakan 400IU vitamin E dari sumber semula jadi daripada minyak kacang soya dalam bentuk D-alfa-tokoferol, yang merupakan bentuk aktif biologi vitamin E dan lebih mudah diserap dalam tubuh.

• 65mcg selenium untuk melengkapi aktiviti vitamin E bagi memberi fungsi optimum.
• 39.4mg Ekstrak Biji Anggur, mengandungi proantosianidin, sebatian yang mempunyai kandungan antioksidan yang bagus.

3. GLA

Jika anda mahukan keselesaan dan kesejahteraan menyeluruh sepanjang kitaran haid bulanan anda, GLA (Asid Linolenik Gamma) adalah jawapan yang anda cari. GLA adalah asid lemak penting Omega-6 yang digunakan oleh tubuh anda untuk menghasilkan prostaglandin – bahan yang membantu mengawal-atur pelbagai proses tubuh. Malah, ia amat bermanfaat untuk setiap wanita di semua peringkat umur.

Keistimewaan Shaklee

Diperolehi daripada minyak borage, yang mengandungi GLA berkepekatan tinggi (17%-25%), tulen dan semula jadi dalam bentuk yang mudah diserap.

Diformulasi khas dengan gabungan GLA (asid lemak Omega-6), minyak biji bunga matahari (satu lagi sumber asid lemak Omega-6), dan vitamin E untuk mengekalkan kesejahteraan dan kesihatan kulit.


4. Vitamin C

Vitamin C adalah vitamin penting yang larut air dan mempunyai pelbagai fungsi kepada tubuh, dengan fungsi utama sebagai antioksida yang baik. Ia juga memainkan peranan yang penting untuk menggalakkan kesihatan gigi, gusi, tulang dan secara umumnya, semua yang membentuk tubuh anda.


Tahukah Anda?
Tubuh anda mampu melakukan pelbagai perkara, tetapi ia tidak dapat menghasilkan atau menyimpan vitamin C. Oleh itu, anda perlu sentiasa mengambil vitamin C untuk tubuh anda melalui pemakanan harian dan suplemen.

Keistimewaan Shaklee
Sustained Release Vita-C PlusTM adalah produk semula jadi yang diperolehi daripada ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif.

Ia mempunyai sistem pelepasan berperingkat yang melepaskan 500mg vitamin C dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dan mengurang pembaziran. Ini bersamaan dengan pengambilan satu setengah biji oren setiap jam selama lima jam.

Diperkayakan dengan 120mg bioflavonoid sitrus yang bertindak secara sinergi dengan vitamin C, untuk meningkatkan lagi keberkesananya.


5. Vitamin A/ CAROTOMAX


Melindungi sel-sel dari dalam.

Shaklee memanfaatkan perlindungan antioksidan yang ditemui dalam buah-buahan, sayuran dan tumbuhan lain dengan mengasingkan dan menghasilkan pelbagai bentuk karotenoid semula jadi. Anda sukar memperolehi tahap ketulenan seperti ini hanya daripada makanan.

Purata pengambilan harian karotenoid lutein, likopena dan beta karotena hanyalah 8mg - CarotoMax® menyediakan lebih 13mg karotenoid yang sangat bermanfaat.

Tahukah Anda?
Jika pemakanan anda tidak mengandungi banyak tomato, lobak merah, dan sayur-sayuran hijau, anda mungkin tidak mendapat nutrien utama yang diketahui dapat membantu melindungi tubuh

Jika anda mempunyai masalah cyst ataupun fibroid, adalah sangat penting untuk anda mengambil vitamin yang kaya anti oksidan seperti di atas.

No automatic alt text available.
Berminat untuk mendapatkan set bartholin cyst di atas? Jom, klik butang pink di bahagian kanan anda sekarang juga.

Labels: , ,