8 Punca Kulit Kering Dan Bersisik Yang Perlu Anda Tahu

Image result for kulit kering dan bersisik

Memiliki kulit kering dan bersisik amat merisaukan. Tambahan lagi jika ianya diiringi dengan rasa gatal pada kulit. Kena tahu punca kulit kering dan bersisik supaya mudah kita mencari petua untuk merawat kulit kering dan bersisik ni.

Dalam dunia perubatan, kulit kering ini dikenali sebagai xerosis atau xeroderma. Keadaan ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja tanpa mengira jantina, bergantung kepada keadaan kesihatan,tempat tinggal, tempoh waktu berada di ruang yang terbuka(contohnya terdedah di bawah cahaya matahari yang lama) serta usia. Mereka yang berusia lebih kerap mengalami kulit kering dan bersisik.


Image result for kulit bersih

Sesetengah orang akan mengalami gejala ini sepanjang tempoh hidupnya, namun ada juga yang sementara sahaja. Mereka yang memiliki masalah ini akan merasakan kulit mereka sangat tegang dan sehingga ke satu tahap ianya mengelupas dan berdarah. 

Gejala kulit kering dan bersisik ni berkaitan dengan:

1. Iritasi pada kulit

Ianya boleh disebabkan jenis kain yang kita guna. Benda-benda yang kita gunakan seharian seperti sabun basuh, detergene, pelembut pakaianpun boleh menyebabkan iritasi pada kulit. Pengering rambut, minyak wangi dan lain-lain. Banyak benda di sekitar kita boleh menyebabkan berlakunya iritasi kulit.[sensitif sabun basuh]


2. Menggosok Kulit

Menggosok kulit dengan kerap, contohnya menggunakan span, pun boleh menyebabkan berlakunya kulit kering dan bersisik. Ianya berpotensi menyebabkan kekeringan pada kulit.
 Image result for gosok kulit


3. Peningkatan usia

Semakin meningkat usia, penghasilan hormon untuk kesihatan juga semakin rendah. Ianya turut menjejaskan kelembapan kulit.

4. Mengelap badan terus selepas mandi

Mandi mampu melembabkan kulit. Namun, mengeringkannya terus setelah mandi menggunakan tuala mampu menyebabkan kulit kering.

5. Pemakaian Sabun Yang Salah

Pemakain sabun mandi yang salah hanya merugikan. PH sabun yang tidak sesuai boleh menyebabkan kulit kering. Jangan menggunakan alasan berjimat untuk menggunakan sabun murah dan tidak berkualiti yang hanya menyebabkan kulit anda kering dan bersisik. 

6. Perubahan Cuaca

Cuaca yang panas boleh menyebabkan kulit kering dan bersisik. Kelembapan udara yang rendah juga boleh menyebabkan kulit kering dan bersisik.

7. Mandi Wap 

Mandi wap sememangnya boleh menimbulkan rasa keselesaan pada diri. Namun, ianya boleh mengeluarkan air dari tubuh. Mengurangkan kelembapan semulajadi kulit.

8. Masalah Kesihatan Yang Lain
Kulit kering dan bersisik juga mungkin petanda anda mengalami beberapa penyakit yang lain seperti, dermatitis atopik, psoriasis. Kulit bersisik dan kemerahan mungkin juga disebabkan penyakit diabetes dan kurang aktifnya kelenjar tiroid.

Jika Terlalu kronik, anda boleh berjumpa dengan doktor pakar kulit.


Cara Atasi Kulit Kering Dan Bersisik Secara Semulajadi

 Anda boleh berikhtiar dengan set kulit kering dan bersisik dari shaklee iaitu

1. Vivix
2. Vitamin E Complex
3. Gla
4. Vitamin C

1. Vivix


Gabungan 4 bahan utama vivix ini mampu memperbaiki sel yang abnormal. Kaya dengan polifenol yang membantu mencegah iritasi kulit, keradangan mahupun inflamasi. Bahkan, ianya bertindak sebagai anti-penuaan.
No automatic alt text available.

2. Vitamin E ComplexVitamin E adalah antioksidan dan ia penting untuk mengekalkan kesihatan yang baik. Vitamin E juga membantu mengekalkan sistem imun yang kuat di mana kajian menunjukkan bahawa Vitamin E meningkatkan fungsi imun dikalangan orang-orang tua.13.GLA


Jika anda mahukan keselesaan dan kesejahteraan menyeluruh sepanjang kitaran haid bulanan anda, GLA (Asid Linolenik Gamma) adalah jawapan yang anda cari. GLA adalah asid lemak penting Omega-6 yang digunakan oleh tubuh anda untuk menghasilkan prostaglandin – bahan yang membantu mengawal-atur pelbagai proses tubuh. Malah, ia amat bermanfaat untuk setiap wanita di semua peringkat umur.Diperolehi daripada minyak borage, yang mengandungi GLA berkepekatan tinggi (17%-25%), tulen dan semula jadi dalam bentuk yang mudah diserap.

Diformulasi khas dengan gabungan GLA (asid lemak Omega-6), minyak biji bunga matahari (satu lagi sumber asid lemak Omega-6), dan vitamin E untuk mengekalkan kesejahteraan dan kesihatan kulit.

4. Vitamin C Sustained Released

Vitamin C adalah vitamin penting yang larut air dan mempunyai pelbagai fungsi kepada tubuh, dengan fungsi utama sebagai antioksida yang baik. Ia juga memainkan peranan yang penting untuk menggalakkan kesihatan gigi, gusi, tulang dan secara umumnya, semua yang membentuk tubuh anda.

Tahukah Anda?

Tubuh anda mampu melakukan pelbagai perkara, tetapi ia tidak dapat menghasilkan atau menyimpan vitamin C. Oleh itu, anda perlu sentiasa mengambil vitamin C untuk tubuh anda melalui pemakanan harian dan suplemen.

Keistimewaan Shaklee

Sustained Release Vita-C PlusTM adalah produk semula jadi yang diperolehi daripada ekstrak jagung yang sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif.

Ia mempunyai sistem pelepasan berperingkat yang melepaskan 500mg vitamin C dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dan mengurang pembaziran. Ini bersamaan dengan pengambilan satu setengah biji oren setiap jam selama lima jam.

Diperkayakan dengan 120mg bioflavonoid sitrus yang bertindak secara sinergi dengan vitamin C, untuk meningkatkan lagi keberkesananya.

TESTIMONI KULIT KERING DAN BERSISIKImage result for kulit kering shaklee
Image result for kulit bersisik shaklee
Image result for TESTIMONI SET KULIT KERING DAN BERSISIK SHAKLEEImage result for TESTIMONI SET KULIT KERING DAN BERSISIK SHAKLEEImage result for TESTIMONI SET KULIT KERING DAN BERSISIK SHAKLEEJom! dapatkan set kulit kering dan bersisik anda sekarang juga. Jangan biarkan self esteem anda jatuh hanya kerana memiliki kulit kering dan bersisik. Ramai dan mendapat feeback positive dari shaklee effects ni. Anda bila lagi? Klik butang pink di kanan anda untuk wassap saya sekarang juga untuk mendapatkan set ini.

Labels: , , ,