Tips Menguatkan Rahim Selepas Keguguran Anak Pertama Agar Boleh Hamil Lagi


Mengalami keguguran anak pertama sangatlah memberikan impak yang besar kepada semua wanita. Selalunya, penantian yang pertama itu terasa lebih mendebarkan, lebih mengujakan, lebih menakutkan, betul tak? Namun, jika janin yang dinantikan itu hilang sebelum sempat kita menatap susuk sempurnanya, lagilah ianya sangat meremukkan sanubari. Takziah dan Tahniah saya ucapkan kepada ibu-ibu yang diuji dengan keguguran. Kenapa Tahniah?

Image result for untuk ibu yang keguguran


Mengandung itu sendiri perlukan mujahadah yang tinggi. Sebab itu, makhluk bumi sentiasa mendoakan ibu-ibu yang mengandung. Moga Allah menggantikan yang lebih baik dengan yang hilang. InshaAllah.

Di sini saya nak share tips menguatkan rahim bagi ibu selepas keguguran anak pertama.

Tips Pertama: Pilih Makanan Yang Cukup Nutrisi

Langkah pertama yang perlu kita lakukan adalah dengan recovery balik badan kita dengan makanan yang berkhasiat. Fasa awal begini menyebabkan fizikal, mental dan emosi kita kurang stabil. Kita rasa tertekan dan stress. Tambahan lagi jika kita mengalami tumpah darah dari biasa, kita perlu mengambil makanan yang kaya dengan iron. Pilih makanan yang kaya dengan vitamin dan mineral bagi menguatkan semula tubuh badan kita. Sup, smooties dan stew mungkin boleh membantu kerana ianya mudah untuk disediakan.

fffImage result for makanan kaya iron


Tips Kedua: Fertility Cleansing

Untuk memastikan rahim benar-benar bersedia untuk menempel janin kembali, masa yang diperlukan lebih kurang 3 bulan kitaran haid. Masa ini, hormon kita mungkin sudah stabil untuk hamil sekali lagi. Pastikan dalam tempoh berpantang, anda mengambil nutrisi  dan mineral yang penting bagi memastikan kesihatan rahim anda.

Tips Ketiga: Urutan Kesuburan

Massage sangat penting bagi wanita selepas bersalin normal ataupun selepas keguguran. Antara fungsinya adalah:Image result for fertility massage


Jom, tonton cara melakukan fertility massage ni:

Tips Keempat: Kurangkan Stress

Memang tidak dinafikan, keguguran akan menjurus kepada rasa stress yang amat sangat. Kita akan menjadi lebih beremosi, terlampau sedih, ketakutan, marah dan sebagaimanya. Kenapa aku yang diuji? Apa salah aku? di mana silap aku? Kalaulah. kalaulah...masih ada harapan tak aku nak hamil balik?perkara ini akan berlanjutan jika kita tidak menanganinya dengan baik. Menguruskan stress ini ada sebahagian dari proses kita kita recovery balik fizikal dan mental kita. Cubalah cari teman untuk kita luahkan perasaan. suami atau teman baik atau ibu kita. Jangan dipendam segala perasaan yang tidak baik. Ditakuti kita bakal menghidap bipolar disorder dan pelbagai masalah mental yang lain. B Complex shaklee juga mampu membantu anda mengurangkan tahap stress yang ada.

Selain itu, kita boleh lakukan pelbagai senaman yang boleh menguatkan otot lantai rahim kita.

Image result for senaman menguatkan otot lantai pelvis

Tips Kelima : Pengambilan Supplemen

Anda juga boleh mengambil suplemen yang semulajadi untuk membantu menguatkan rahim anda seperti set berikut.


[ set menguatkan rahim selepas keguguran ]


Supplemen terbaik untuk anda adalah ESP dan Alfalfa. Esp adalah soya yang kaya dengan protein. Kita sedia maklum bahawa sel kita terdiri daripada protein dan terbentuk dari protein. Jadi kita sangat memerlukan protein untuk membantu membina sel semula selepas keguguran. Esp membantu anda menguatkan otot lantai rahim anda. Jangan risau, selagi ada usaha, anda masih boleh mengandung.

Alfalfa pula adalah herba terkenal sejak dari dulu lagi yang membantu anda membersihkan rahim. Ianya umpama jamu moden masa kini dan sesuai untuk semua wanita yang ingin menjaga rahim.

Jom tonton video wanita yang pernah mengalami keguguran ini dan bagaimana dia survive untuk hamil yang seterusnya.

Berminat untuk mendapatkan set menguatkan rahim shaklee ini? Apa tunggu lagi? Jom! Hubungi saya segera.

Labels: , , , , , ,