Tanda Kurang Gula Dalam Darah Yang Perlu Anda Tahu Bagi Mengelak Terkena Sawan


Kurang gula dalam darah atau hypoglecemia merupakan keadaan di mana bacaan gula dalam darah terlampau rendah dari biasa. Saya antara salah seorang yang mengalami kurang darah dalam darah.huhu Bagaimana cara nak tahu paras gula dalam darah? Paras gula ini akan diukur menggunakan glucometer.

BERAPAKAH BACAAN NORMAL KADAR GULA DALAM DARAH?

3.9-5.5mmol/L atau 70-99mg/dL (Normal)

5.6-6.9mmol/L atau 100-125mg/dL (Risiko Diabetes)

7.0mmol/L atau 125mg/dL ke atas (Diabetes)

Apakah tanda awal anda mengalami kurang gula dalam darah?


Semua symptom ini adalah biasa saya alami. Walaupun saya makan nasi sekalipun, saya akan tetap lapar selepas itu.

Jika hipoglisemia bertambah teruk, tanda-tanda dan gejala seperti berikut mungkin termasuk:

  • Keliru,
  • Kelakuan yang tidak normal atau kedua-duanya, seperti ketidakupayaan untuk menyelesaikan tugasan rutin
  • Gangguan visual, seperti penglihatan kabur
  • Kejang
  • Kehilangan kesedaran

Orang yang mengalami hipoglikemia teruk mungkin kelihatan seolah-olah mereka mabuk. Mereka boleh bercakap dengan cepat dan bergerak dengan kerap.

KITARAN GULA DALAM DARAH

Semasa proses pencernaan berlaku, tubuh anda akan anda memecahkan karbohidrat daripada makanan - seperti roti, beras, pasta, sayur-sayuran, buah-buahan dan produk susu - ke dalam pelbagai molekul gula. Salah satu molekul gula adalah glukosa, sumber tenaga utama untuk badan anda. 

Glukosa diserap ke dalam aliran darah anda selepas anda makan, tetapi ia tidak boleh memasuki sel-sel kebanyakan tisu  tanpa bantuan insulin - hormon yang dirembes oleh pankreas anda.

Apabila tahap glukosa dalam darah anda meningkat, ia akan memberikan siganl kepada sel-sel tertentu (sel beta) dalam pankreas(terletak di belakang perut anda)  untuk melepaskan insulin. Insulin, sebaliknya, membuka kunci sel  supaya glukosa dapat masuk dan menyediakan bahan untuk memastikan ianya berfungsi dengan baik. Mana-mana glukosa tambahan disimpan di dalam hati dan otot anda dalam bentuk glikogen.

Proses ini merendahkan tahap glukosa dalam aliran darah anda dan menghalangnya daripada mencapai paras yang tinggi. Apabila paras gula darah anda kembali normal, paras rembesan insulin dari pankreas juga akan kembali normal.


Sekiranya anda tidak makan selama beberapa jam dan paras gula darah anda jatuh, hormon yang satu lagi dari pankreas anda yang dipanggil glukagon memberikan signal kepada hati anda untuk memecahkan glikogen yang disimpan dan membebaskan glukosa ke dalam aliran darah anda. Ini mengekalkan paras gula darah anda dalam jarak normal sehingga anda makan semula. Hebatkan ciptaan Allah ni?(senyum)

Selain dari hati/liver anda mampu  memecahkan glikogen kepada glukosa, badan anda juga mempunyai keupayaan untuk mengeluarkan glukosa dalam proses yang dipanggil glukoneogenesis. Proses ini berlaku terutamanya di hati anda, tetapi turut berlaku di buah pinggang anda, dan menggunakan pelbagai zat yang merupakan prekursor untuk glukosa.

Punca Berlakunya Kurang Darah:

Anda nak tahu, kenapa hypoglecemia ini bahaya?

Komplikasi berikut bakal dialami jika anda tidak merawat awal bacaan kurang gula dalam darah anda:


Bila membuat pembacaan lanjut mengenai kurang gula dalam darah ini, tiba-tiba saya rasa takut dan  seram sebab saya dah beberapa kali mengalami kesemua symptom di atas. Tak nak orang lain mengalami seperti saya,  di sini saya kongsikan cara yang boleh kita lakukan untuk menangani masalah kurang darah.

1. Jangan melambat-lambatkan waktu makan anda. Jangan amalkan budaya skip waktu makan. Contohnya, tidak mengambil sarapan pagi.

2. Bersarapan dengan makanan tinggi serat dan kaya protein seperti oat, dan ESP shaklee. Soya non GMO kaya protein ini akan membantu anda memberikan tenaga segera. Tambah dengan kurma bagi menambahkan glucose segera dalam darah.

3. Bawalah biskut sebagai bekalan jika merasakan anda lapar tiba-tiba. Makan dengan kerap, namun dalam kauntiti yang sedikit mampu membantu anda disamping mencegah kenaikan berat badan mendadak jika nafsu makan tidak dikawal.

4. Pengambilan suppelemen yang baik dan semulajadi seperti berikut:1. Vivix
Produk tinggi resveratrol ni mampu memperbaiki hingga ke peringkat sel. Ianya akan memperbaiki sel yang abnormal dalam tubuh kita justeru memperbaiki sistem yang ada.

2. ESP
Susu soya non GMO ini membekalkan protein untuk pembinaan semula sel kita. Ianya juga mampu memberikan kita tenaga segera dan mampu membuatkan kita kenyang lebih lama.

3. Vitalea
Vitalea iron formula ini bertindak sebagai multivitamin yang mampu memberikan tenaga kepada kita sepanjang hari. Saduran luarnya berupa spirulina. Ianya juga lengkap dengan zat besi.

4. B Complex
B complex terdiri daripda 8 vitamin B  yang sangat diperlukan oleh tubuh badan kita. Ianya turut meningkatkan selera makan kita dan memberikan tenaga sepanjang hari.

5. Performance Drink

Minuman perisa oren yang minima gula ini terbaik sangat untuk kita ambil bagi mengembalikan eletrolit badan yang hilang. Ambil ni, kita rasa cergas dan bertenaga. Campur dalam ESP memang sedap sangat.


Adakah anda berminat untuk mendapatkan set vitamin bagi mencegah gula kurang dalam darah kita ini? Jangan tunggu lagi! Hubungi saya segera.

Image may contain: 1 person, eyeglasses

Labels: , , , ,