Cara Pemeriksaan Sendiri Payudara Bagi Mengelak Kanser Payudara

Related imagePayudara adalah aset bagi kita wanita. Dari payudara inilah juga terhasilnya susu terbaik untuk si comel kita. Namun, sebagai wanita, adakah anda tahu kanser payudara adalah penyebab kematian yang agak tinggi kepada wanita?


Image result for pemeriksaan payudara
statistik kanser payudara di Malaysia

Kita perlu mengambil langkah berjaga-jaga. Salah satunya adalah dengan melakukan pemeriksaan payudara sendiri di rumah. Masa yang paling sesuai adalah semasa kita tengah datang haid. Wanita yang tidak pernah berkahwin dan tidak menyusukan anak sebenarnya sangat berisiko menghidap kanser payudara. Di bawah ini saya kongsikan cara-cara pemeriksaan sendiri payudara dan disertakan dengan ilustrasi gambar.


Image result for pemeriksaan payudara


Sangat penting untuk kita melakukan pembacaan tambahan bagi menambah pengetahuan yang sedia ada. Kita perlu tahu ciri-ciri payudara yang abnormal. Berikut merupakan ciri-ciri payudara yang tidak normal.


Image result for pemeriksaan payudara


Sekiranya anda mendapati payudara anda terdapat sesuatu yang yang mencurigakan, contohnya terdapat ketulan atau ada cecair yang berbau keluar dari puting, anda perlu berjumpa  pakar dengan segera.

Alternatif Pemeriksaan Payudara

Di zaman moden ni, pelbagai alternatif yang boleh kita gunakan untuk melakukan further investigation. Antaranya adalah:-

1. Melakukan Pemeriksaan Ultrasound

Related image


Pemeriksaan Ultrasound sebenarnya tidak menyakitkan. Ianya selamat kerana kita tidak terdedah kepada radiasi berbanding pemeriksaan mammography. Ianya mampu mengesan sekiranya payudara kita terdapat ketulan berupa cyst, mass, atau lain-lain keadaan yang abnormal.Image result for breast ultrasound
Contoh image ultrasound yang ada cyst
2. Melakukan Pemeriksaan Mammography


Image result for mammography


Pemeriksaan mammography disarankan untuk mereka yang berusia 40 tahun keatas. Pemeriksaan ini bernilai diagnostik dan therapeutic. Namun ianya menimbulkan rasa sedikit ketidakselesaan dan menyumbang kepada radiasi kerana ianya menggunakan sinar-x.

Cadangan Supplemen Untuk Penjagaan Payudara

Amalan pemakanan yang tinggi anti-oksidan mampu mencegah berlakunya kanser payudara. Antaranya adalah:

a) Carotomax
Ia mengandungi larut lemak antioksidan dipanggil karotenoid yang memberikan perlindungan antioksida yang luas kepada penggalakkan sel yang sihat dari dalam untuk kesihatan  yang lebih baik, termasuk kulit anda.

Satu campuran khas enam karotenoid yang sangat bermanfaat: 

astaxanthin, alpha dan beta karoten, lycopene, lutein dan zeaxanthin. 

• Pengambilan harian purata karotenoid lutein, lycopene, dan beta karoten hanya 8mg tetapi CarotoMax® memberikan lebih daripada 13mg yang sangat bermanfaat. 

 • Mengandungi ekstrak pekat dari tomato, mikroalga, minyak sawit, dan marigold.


b)VivixMinuman botani yang lazat mengandungi campuran botanik  Muscadine Grape Extract, Ekstrak Elderberry Eropah, Ekstrak Knotweed Jepun dan Ekstrak Kuning Ungu.Gabungan  secara saintifik, bersifat proprietari adalah berasaskan anggur muscadine - salah satu daripada buah-buahan yang paling jarang, paling kuat. Anggur muscadine mengandungi pelengkap polifenol yang terdapat dalam anggur lain. Tidak seperti buah anggur lain, muscadine mempunyai kepekatan asid ellagic dan ellagitanin yang lebih baik, apabila digabungkan dengan polifenol lain, menghasilkan kuasa antioksidan yang sangat besar. Kuasa anggur muscadine ini dalam setiap botol Vivix menggunakan proses pengekstrakan yang dipatenkan yang menumpukan dan mengekalkan polifenol bioaktif.


TESTIMONI

No automatic alt text available.
No automatic alt text available.


Jom! Dapatkan supplemen ant-oksidan anda sekarang juga! Cegah sebelum parah! Cegah sebelum anda kehilangan payudara anda!

Labels: , , , , , , ,