Cara Merawat Pterygium Bagi Mengelak Buta Kerana Selaput

/
0 Comments
Image result for pterygium


Pterygium adalah selaput yang berkembang pada bahagian konjunctiva mata. Dalam bahasa yang mudah, selaput di bahagian mata putih kita. Ianya tidak berbahaya namun! ianya boleh tumbuh memanjang sehingga ke bahagian kornea mata. Tiada komplikasi yang serius disebabkan pterygium, namun anda boleh melakukan pembedahan sekiranya selaput tersebut menggangu penglihatan anda.


Penyebab utama kepada pterygium adalah tidak diketahui. Namun, pendedahan mata kepada sinar UV(Ultraviolet) dalam tempoh waktu yang lama turut menyumbang kepada pertumbuhan selaput ini. Lebih-lebih lagi jika kita tinggal di iklim yang panas. Faktor berikut juga turut menyumbang kepada berlakunya pterygium iaitu kemasukan agent berikut:


✅ debunga
✅ asap
✅ pasir
✅ angin

Gejala Awal Pterygium

Pada awalnya, mereka yang mempunyai masalah ini akan mengalami mata kemerahan, penglihatan menjadi kabur, kegatalan pada mata. Pterygium yang terlalu tebal akan menyebabkan penglihatan menjadi kabur dan lama-kelamaan anda mungkin tidak dapat melihat langsung!

Adakah saya boleh buta sebab pterygium?

Ya! Hal ini disebabkan pterygium mampu meninggalkan parut di bahagian kornea mata anda. Jika tidak dirawat, anda mungkin akan kehilangan penglihatan untuk selamanya! Namun kes begini sangat jarang berlaku.


Rawatan Pterygium

Selalunya doktor akan memberikan pesakit ubat titis bagi merawat mata yang kemerah-merahan. 


Image result for cara merawat pterygium


Namun, doktor akan mencadangkan melakukan pembedahan bagi mengeluarkan selaput jika ubat titis masih tidak mampu membantu.

Image result for cara merawat pterygium


Elakkan diri anda dari terlalu lama terdedah di bawah sinar UV, kawasan berdebu, berasap, debungan dan sebagainya. Atau anda boleh juga mengamalkan set penjagaan mata shaklee.




Image result for vivix untuk katarak



1. Vivix

Tonik merah ajaib ini mengandungi bahan berkualiti seperti lobak ungu, anggur muscadine yang kaya dengan resveratrol. Bahkan ianya diboostkan lagi dengan 10 kali ganda polifenol. Ianya mampu memperbaiki sel yang abnormal.


Image result for bahan-bahan vivix



2. Carotomax



Image result for vivix untuk katarak


TESTIMONI



Image result for testimoni vivix katarak






Image result for vivix untuk katarak




Image result for testimoni carotomax shaklee




Image result for testimoni carotomax shaklee


Jika anda berminat untuk mendapatkan set penjagaan mata shaklee ini, jom hubungi saya segera! Saya akan cuba memberikan konsultasi yang terbaik untuk anda.





You may also like

No comments:

Powered by Blogger.