Cara Merawat Pterygium Bagi Mengelak Buta Kerana SelaputPterygium adalah selaput yang berkembang pada bahagian konjunctiva mata. Dalam bahasa yang mudah, selaput di bahagian mata putih kita. Ianya tidak berbahaya namun! ianya boleh tumbuh memanjang sehingga ke bahagian kornea mata. Tiada komplikasi yang serius disebabkan pterygium, namun anda boleh melakukan pembedahan sekiranya selaput tersebut menggangu penglihatan anda.


Penyebab utama kepada pterygium adalah tidak diketahui. Namun, pendedahan mata kepada sinar UV(Ultraviolet) dalam tempoh waktu yang lama turut menyumbang kepada pertumbuhan selaput ini. Lebih-lebih lagi jika kita tinggal di iklim yang panas. Faktor berikut juga turut menyumbang kepada berlakunya pterygium iaitu kemasukan agent berikut:


✅ debunga
✅ asap
✅ pasir
✅ angin

Gejala Awal Pterygium

Pada awalnya, mereka yang mempunyai masalah ini akan mengalami mata kemerahan, penglihatan menjadi kabur, kegatalan pada mata. Pterygium yang terlalu tebal akan menyebabkan penglihatan menjadi kabur dan lama-kelamaan anda mungkin tidak dapat melihat langsung!

Adakah saya boleh buta sebab pterygium?

Ya! Hal ini disebabkan pterygium mampu meninggalkan parut di bahagian kornea mata anda. Jika tidak dirawat, anda mungkin akan kehilangan penglihatan untuk selamanya! Namun kes begini sangat jarang berlaku.


Rawatan Pterygium

Selalunya doktor akan memberikan pesakit ubat titis bagi merawat mata yang kemerah-merahan. 


Image result for cara merawat pterygium


Namun, doktor akan mencadangkan melakukan pembedahan bagi mengeluarkan selaput jika ubat titis masih tidak mampu membantu.

Image result for cara merawat pterygium


Elakkan diri anda dari terlalu lama terdedah di bawah sinar UV, kawasan berdebu, berasap, debungan dan sebagainya. Atau anda boleh juga mengamalkan set penjagaan mata shaklee.
Image result for vivix untuk katarak1. Vivix

Tonik merah ajaib ini mengandungi bahan berkualiti seperti lobak ungu, anggur muscadine yang kaya dengan resveratrol. Bahkan ianya diboostkan lagi dengan 10 kali ganda polifenol. Ianya mampu memperbaiki sel yang abnormal.


Image result for bahan-bahan vivix2. CarotomaxImage result for vivix untuk katarak


TESTIMONIImage result for testimoni vivix katarak


Image result for vivix untuk katarak
Image result for testimoni carotomax shaklee
Image result for testimoni carotomax shaklee


Jika anda berminat untuk mendapatkan set penjagaan mata shaklee ini, jom order online sekarang juga!Saya akan cuba memberikan konsultasi yang terbaik untuk anda. Jangan dibiarkan selaput mata anda semakin kronik. Mungkin awal gejala ini mata anda akan semakin kabur dan semakin kemerah-merahan. Jangan menunggu anda kehilangan penglihatan di usia muda! Pertanyaan segera, anda boleh wassap saya di:
>>>>Mesti Klik..!!! Penjimatan sehingga 15-20% dengan mendaftar sebagai member shaklee sekarang juga..!!Disclaimer:* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.


Labels: , , , , , , , , , ,