Cara Merawat Fibroid Agar Tidak Kehilangan Rahim Di Usia Muda

Image result for image of fibroid
[Fibroid terbesar. Ngeri tengok weh! ]


Cara Merawat Fibroid Agar Tidak Kehilangan Rahim- Fibroid rahim adalah tumor bukan kanser (benign) yang tumbuh dari lapisan otot rahim. Pertumbuhan fibroid pada otot lembut ini boleh berbeza-beza dari saiz kacang dan boleh mencapai saiz sebesar tembikai. Ianya juga dikenali sebagai leiomyomas dan myomas. 

Fibroid dialami oleh  sekitar 30 peratus daripada semua wanita pada usia 35 tahun, dan dari 20 hingga 80 peratus pada usia 50 tahun. Sungguhpun begitu, fibroid ini akan berkembang antara usia 16 hingga 50 tahun. Tempoh sistem pembiakan pada tempoh ini adalah sangat kritikal disebabkan  tahap estrogen lebih tinggi.


4 Jenis Fibroid Yang Perlu Anda Tahu:

Fibroid Intramural: Ini adalah jenis yang paling biasa. Fibroid intramural tertanam di dinding otot rahim. 

Fibroid subserosal: Ini melangkaui dinding rahim dan tumbuh di dalam lapisan luar uterus luar. Ianya boleh berkembang menjadi fibroid pedunculated, di mana fibroid mempunyai tangkai dan boleh menjadi agak besar. 

Fibroid submucosal: Jenis ini boleh tertolak ke dalam rongga rahim. Ia biasanya terdapat di dalam otot di bawah lapisan dalaman dinding. 

Fibroid serviks: Fibroid serviks berakar di leher/pangkal rahim, yang dikenali sebagai serviks. Klasifikasi fibroid bergantung kepada lokasinya di rahim.


Image result for type of fibroid

Symptom dan Gejala Fibroid:


Sekitar 1 dalam 3 wanita dengan fibroid akan mengalami gejala. Ini termasuk: 

√  Rasa  berat, 

√ Rasa sakit semasa datang bulan, juga dikenali sebagai menorrhagia 

√ anemia disebabkan heavy menses

√ sakit belakang atau sakit kaki 

√ sembelit 

√ ketidakselesaan di bahagian bawah abdomen, terutamanya dalam kes fibroid besar

√ kerap kencing 

√ sakit semasa persetubuhan, dikenali sebagai dyspareunia 

Gejala lain yang mungkin termasuk: adanya masalah semasa bersalin, masalah semasa kehamilan, masalah kesuburan, keguguran berulang 

Sekiranya fibroid yang besar, berkemungkinan terdapat peningkatan berat badan dan bengkak pada abdomen bawah. Apabila fibroid berkembang, ia boleh terus berkembang sehingga menopaus. Apabila tahap estrogen jatuh selepas menopaus, fibroid biasanya akan menyusut.


Rawatan Masalah Fibroid:

Kebiasaannya, rawatan pertama adalah doktor akan memberikan ubat.

Ubat yang dikenali sebagai gonadotropin-releasing hormone agonist (GnRHa) menyebabkan tubuh menghasilkan kurang estrogen dan progesteron. Ini akan mengecutkan fibroid. GnRHa menghentikan kitaran haid tanpa menjejaskan kesuburan selepas akhir rawatan. Agonis GnRH boleh menyebabkan gejala-gejala seperti menopaus, termasuk rasa panas tiba-tiba, kecenderungan untuk berpeluh lebih banyak, kekeringan faraj, dan, dalam beberapa kes, risiko osteoporosis yang lebih tinggi. 


Ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs): Ini termasuk mefenamic dan ibuprofen. Ubat anti-radang mengurangkan pengeluaran sebatian lipid seperti hormon yang dipanggil prostaglandin. Prostaglandin dikaitkan dengan tempoh kekejangan, dan ianya juga dikaitkan dengan punca haid menjadi lebih panjang. Bagi mereka yang mempunyai fibroid, NSAID mungkin berkesan untuk mengurangkan kesakitan fibroid, tidak mengurangkan pendarahan daripada fibroid, dan tidak menjejaskan kesuburan.

Ianya boleh diberikan sebelum pembedahan mengecutkan fibroid. Agonis GnRH hanya untuk kegunaan jangka pendek sahaja. Ubat-ubatan lain mungkin digunakan, tetapi ianya mungkin kurang berkesan bagi merawat fibroid yang lebih besar. 

Ini termasuklah: 

Pil Perancang: Kontraseptif oral akan diberikan bagi membantu mengawal kitaran ovulasi, dan ianya juga boleh membantu mengurangkan jumlah kesakitan atau pendarahan semasa tempoh menses.

Sistem intrauterine Levonorgestrel (LNG-IUS)
Peranti plastik ini diletakkan di dalam rahim. Ia kemudian melepaskan hormon yang dipanggil levonorgestrel bagi jangka masa yang panjang. Hormon ini akan menghentikan lapisan dalam rahim dari berkembang terlalu cepat, yang mengurangkan pendarahan haid. 

Kesan buruknya pula  termasuklah pendarahan yang tidak teratur sehingga 6 bulan atau lebih lama, sakit kepala, payudara menjadi lembik, dan jerawat akan tumbuh. 

Dalam sesetengah kes, ia boleh menghentikan anda dari mengalami haid terus.

Masalah Fibroid yang teruk mungkin tidak bertindak balas terhadap pilihan rawatan yang lebih konservatif, dan pembedahan mungkin diperlukan. 


Jenis Pembedahan :

Hysterectomy: Hysterectomy adalah penyingkiran sebahagian atau keseluruhan rahim anda. Ianya adalah langkah untuk mengubati fibroid yang sangat besar atau pendarahan yang berlebihan. Hysterectomy total boleh menghalang kembalinya fibroid. Sekiranya pakar bedah membuang ovari dan tiub fallopian, kesan sampingannya adalah  boleh merosakkan libido(keinginan untuk melakukan hubungan seks) dan menopaus awal. 


Myomectomy: Ini adalah penyingkiran fibroid dari dinding otot rahim. Ia boleh membantu wanita yang masih ingin  mempunyai anak. Wanita dengan fibroid yang besar, atau fibroid yang terletak di bahagian tertentu rahim.

Abdominal Endometrial: Mengeluarkan lapisan di dalam rahim dapat membantu jika fibroid berada  di permukaan dalam rahim. 

Ablation endometrial mungkin merupakan alternatif yang berkesan untuk histerektomi untuk beberapa wanita dengan fibroid. 

Embolisasi arteri arteri (UAE), embolisasi fibroid rahim yang lebih khusus (UFE): Memotong bekalan darah ke kawasan mengecutkan fibroid. Dipandu oleh pencahayaan sinar-X fluoroskopi, media kontras akan  disuntik melalui kateter ke arteri yang membekalkan darah kepada fibroid. Prosedur ini mengurangkan atau membuang gejala sehingga 90 peratus orang yang mempunyai fibroid tetapi tidak sesuai untuk wanita yang mengandung dan biasanya tidak digalakkan bagi mereka yang masih ingin mempunyai anak. 


Pelepasan laser percikaneus MRI: Suatu pemeriksaan MRI digunakan untuk mencari fibroid. Jarum halus kemudian dimasukkan melalui kulit dan tisu badan pesakit dan menolak sehingga mereka mencapai fibroid yang disasarkan. Peranti serat laser dimasukkan melalui jarum. Lampu laser dihantar melalui peranti untuk mengecutkan fibroid. 


Pembedahan ultrasound yang diperuntukkan oleh MRI: Pemeriksaan MRI mengesan fibroid, dan gelombang ultrasound tenaga tinggi dihantar untuk mengecutnya. 


Rawatan semulajadi Masalah Fibroid: 

Image may contain: text
Set Suplemen yang disarankan  adalah Vivix, GLA dan Vitamin ACE untuk membantu mengecutkan dan menghalang pertumbuhan semula Fibroid.

GLA bertindak menyeimbangkan hormon Estrogen dan Progestron. Ketidakstabilan hormon antara punca Fibroid.

VITAMIN ACE terdiri daripada Carotomax (Vit A), Vitamin C dan Vitamin E. Ketiga-tiga vitamin merupakan rangkaian anti-oksidan yang penting untuk membunuh hormon Xenoestrogen. Juga mengelakkan Fibroid tumbuh/membesar kembali.

Ada sesetengah kes, Fibroid mengecut tetapi kemudian membesar kembali disebabkan punca utama iaitu hormon Xenoestrogen tidak dihapuskan sepenuhnya kerana tidak mengambil Vitamin ACE. So sangat PENTING tambahkan ACE.



Jika anda berminat untuk mendapatkan vitamin semualajadi untuk membantu merawat masalah fibroid anda, jangan tunggu lagi! Hubungi saya sekarang juga!



Labels: , , , , ,