Cara Mengawal Paras Gula Dalam Darah Elak Dipotong KakiParas Gula Tinggi Dalam Darah penyebab berlakunya kencing manis atau Diabetes. Istilah yang sering doktor gunakan adalah diabetes mellitus. Ianya adalah sekumpulan penyakit metabolik di mana seseorang itu mempunyai glukosa darah tinggi (gula darah) sama ada disebabkan pengeluaran insulin tidak mencukupi, atau kerana sel-sel tubuh tidak bertindak balas dengan betul kepada insulin, atau kedua-duanya. 

Pesakit yang mengalami tinggi paras gula dalam darah ini biasanya mengalami poliuria (kerap membuang air kecil), mereka akan merasa sangat haus (polydipsia) dan lapar (polyphagia).


Diabetes adalah gangguan metabolisme

Diabetes (diabetes mellitus) dikelaskan sebagai gangguan metabolisme. Metabolisme merujuk kepada cara badan kita menggunakan makanan yang dicerna untuk tenaga dan pertumbuhan. Kebanyakan makanan yang kita makan dipecah menjadi glukosa. Glukosa adalah sejenis gula dalam darah - ia adalah sumber utama bahan bakar untuk badan kita.

Apabila makanan kita dicerna, glukosa akan masuk ke dalam aliran darah kita. Sel-sel kita menggunakan glukosa untuk tenaga dan pertumbuhan. Walau bagaimanapun, glukosa tidak dapat memasuki sel-sel kita tanpa kehadiran insulin  - insulin menjadikan sel-sel kita dapat mengambil glukosa.

Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh pankreas. Selepas makan, pankreas secara automatik mengeluarkan sejumlah insulin yang mencukupi untuk memindahkan glukosa dalam darah kita ke sel-sel, sebaik sahaja glukosa memasuki sel-sel untuk menurunkan paras glukosa darah.

Mereka  yang mempunyai diabetes mempunyai keadaan di mana kuantiti glukosa dalam darah terlalu tinggi (hyperglycemia). Berlawan dengan hypoglycemia.

Hal ini disebabkan samada badan tidak menghasilkan insulin yang cukup, tidak menghasilkan insulin, atau mempunyai sel-sel yang tidak bertindak balas dengan betul kepada insulin yang dihasilkan oleh pankreas. Ini menyebabkan terlalu banyak glukosa terhasil dalam darah. Glukosa darah yang berlebihan ini akhirnya disingkirkan dari badan melalui air kencing. Jadi, walaupun darah mempunyai banyak glukosa, ianya tidak sampai kepada sel kita untuk digunakan.

SYMPTOM BIASA PESAKIT KENCING MANIS

1. Kerap Membuang Air Kencing

Pernahkah anda pergi ke bilik mandi untuk buang air kecil lebih kerap baru-baru ini? Adakah anda sedar bahawa anda menghabiskan sebahagian besar hari untuk ke tandas? Apabila terdapat terlalu banyak glukosa (gula) dalam darah anda, anda akan membuang air kencing lebih kerap.

Jika insulin anda tidak berfungsi dengan baik, buah pinggang anda tidak boleh menapis glukosa kembali ke dalam darah. Buah pinggang akan mengambil air dari darah anda untuk mencairkan glukosa - yang seterusnya mengisi pundi kencing anda.


2. Haus melampau

Kerap ke tandas untuk membuang air kencing menyebabkan anda terpaksa mengantikan air yang hilang dengan minum air dalam jumlah yang banyak. Tekak terasa kering dan haus melampau.

3. Kerap lapar

Bila sel badan kita tidak menerima tenaga dari glucose yang dah disingkirkan melalui air kencing, ianya akan memberikan siganal kepada tubuh kita untuk mengisi makanan bagi mendapatkan tenaga.

4. Fatique

Bila sel tidak menerima tenaga, ianya akan membuatkan tubuh anda lesu, lemah dan tidak bertenaga.


5. Berat Bertambah

Ini terjadi mungin disebabkan rasa lapar yang tidak dapat dibendung meyebabkan anda terasa ingin makan dan makan.


6. Kehilangan Berat Badan Tidak Seperti Kebiasaan

Ianya terjadi jika anda menghidap Diabetes Tahap 1

7. Penglihatan Menjadi Kabur

Hal ini disebabkan tisu dikanta telah tertolak menyebabkan sukar untuk fokus.


KOMPLIKASI KENCING MANIS
Ianya boleh kit bahagikan kepada 2 bahagian:

Komplikasi mikrovaskular 
 disebabkan oleh kerosakan kepada saluran darah kecil dan ianya adalah komplikasi diabetes yang paling biasa:

Komplikasi makrovaskular
- disebabkan oleh kerosakan pada saluran darah besar :Image result for diabetic ulcer


Pencegahan komplikasi diabetes


Kesemua komplikasi penyakit kencing manis boleh dicegah atau dikawal dengan kawalan glisemik yang ketat, yang bermaksud menjaga tahap HbA1C di bawah 7% .

Langkah-langkah untuk mengawal tahap glukosa sebagai tambahan kepada ubat atau rawatan insulin, termasuk senaman dan diet. Di samping itu, mengawal tekanan darah dan paras lipid membantu mencegah komplikasi diabetes daripada berlaku.

ALTERNATIF LAIN MENGAWAL PARAS GULA DALAM DARAH


BAGAIMANA VIVIX MAMPU MEMBANTU MENGAWAL PARAS GULA DALAM DARAH ANDA?

Kita sedia maklum bahawa vivix shaklee tinggi nilai resveratrolnya. Ianya diboostkan lagi dengan kuasa 10 kali ganda polifenol bagi memastikan keberkesananya. Banyak kajian menunjukkan resvetarol mampu memperbaiki sel yang abnormal. Jika sel diperbaiki, tisu, organdan sistem akan turut sama dapat dibaiki.


Selain itu, ESP shaklee juga sangat bagus untuk diambil oleh pesakit tinggi bacaan gula dalam darah. Kenapa?
TESTIMONI VIVIX DAN ESP
Image may contain: 1 person, text
Jom dapatkan VIVIX dan ESP anda sekarang! Atau hadiahkannya kepada insan tersayang. Hubungi saya segera!


Image may contain: 1 person, eyeglasses

Labels: , , , , , , ,