Cara Kurangkan Sakit Gigi Ibu Hamil Agar Cepat Sembuh

/
1 Comments


Cara Kurangkan Sakit Gigi Agar Cepat Sembuh - Sakit gigi antara penyakit yang paling menakutkan. Ianya akan mempengaruhi sistem seluruh tubuh. Semua kerja memang tak menjadi dibuatnya. Kalau tengah pregnant lagilah. Nak cabut memang tak dapatlah. Nak tahulah juga kan, apakah punca gigi kita sakit masa hamil?

KENAPA GIGI KITA SAKIT SEMASA HAMIL?

Sebenarnya, ada 5 perkara yang boleh menyebabkan gigi kita sakit semasa hamil. Antaranya adalah:



1. Morning sickness

2. Alahan semasa hamil

3. Makanan yang kita ambil

4. Pengaliran Darah Meningkat

5. Kurang kalsium



1. Morning Sickness




Sekiranya loya yang kita alami masa morning sickness ini berlanjutan, kadangkala ianya akan menyebabkan kita muntah. Pernah tak rasa kita lunyai dan lemah masa pregnant disebabkan kerap muntah? Air liur yang kita keluarkanpun terasa masam dan pahit? Mommy nak tau tak, sebenarnya, rasa masam dalam air liur itu terjadi disebabkan asid perut kita sudah bercampur sekali dengan air liur. Jadi, asid inilah boleh menyebabkan kerosakan gigi dan berlakunya jangkitan pada gigi kita. Keberangkalian gigi dan gusi dijangkiti bakteria akan lebih tinggi jika kita tidak menjaga gigi dengan baik sepanjang tempoh kehamilan ini.


2. Alahan semasa hamil

Sakit gigi semasa hamil kadangkala penyebabnya adalah disebabkan berlakunya perubahan hormon dalam badan kita. Contohnya, kita mudah loya dengan bau bawang goreng, bau orang masak, bau ikan, bau minyak wangi. Perkara ini akan menyebabkan kita rasa loya dan nak muntah. Perubahan hormon yang aktif menyebabkan kita rasa sakit pada gigi dan gusi,

3. Makanan Yang Kita Ambil


Memang tidak dinafikan, masa hamil, craving kita kepada pelbagai makanan sangat pelik. Kadang kala ianya kelihatan seperti hanya nafsu semata-mata. Kerap pengambilan makanan tinggi gula seperti coklat, aiskrim dll boleh menyebabkan gigi kita rosak dan sakit. Mommy, kena jaga diri baik-baik ye mommy, jangan terlalu ikutkan hawa nafsu ye, kena fikirkan baby dalam kandungan jugak. Kalau banyak sangat makan benda manis, kang dapat kencing manis masa hamil. Bahaya kencing manis masa hamil sebab baby boleh mati lemas, saiz badan baby akan terlalu besar dan beri impak kepada perkembangannya. Trust me mommy! Kalau tak caya, mommy boleh tanya pakar sakit puan ye.

4. Pengaliran Darah Meningkat

Baby dalam perut akan mendapatkan nutrien melalui salur darah kita setiap masa menyebabkan pengaliran darah sentiasa bekerja. Ianya boleh meningkatkan tekanan pada salur darah justeru boleh memberikan kesan kepada gigi dan gusi kita.

5. Kurang Pengambilan Kalsium

Wanita hamil, lagilah perlu tingkatkan pengambilan kalsium dalam menu seharian. Ianya bukan sahaja untuk kesihatan gigi, malah untuk kesihatan tulang. Wanita hamil, menyusu berisiko  mendapat tulang rapuh disebabkan kurang kalsium. Untuk mendapatkan gigi dan tulang yang kuat, kena cukupkan pengambilan kalsium ye mommy.


KENAPA OSTEMATRIX SUMBER KALSIUM TERBAIK UNTUK IBU HAMIL..??







Kebanyakan kalsium di pasaran tidak digabung sekali Magnesium dengan Vitamin D. Kita perlu membelinya secara berasingan. Kenapa Vitamin D penting untuk digabungkan dengan magnesium? Kerana ianya membantu meningkatkan penyerapan kalsium secara optimum. Dengan ostematrix, anda sudah mendapatkannya dalam satu botol sahaja. Hebat kan?

Jadi, apa lagi manfaat yang kita boleh dapat dari ostematrix ni?










TESTIMONI OSTEMATRIX


Image result for ostematrix SAKIT GIGI




Mommy, kalau badan rasa lenguh, kaki selalu cramp, sakit pinggang dan tulang belakang, ostematrix ni best sangat untuk mommy. Ramai sangat dah yang merasai kesan terbaik ostematrix ni termasuklah saya. Satu lagi, mommy nak tau, baby dalam perutpun perlukan kalsium tau untuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat. Jadi, apa lagi mommy, orderlah ostematrix sekarang. Borong banyak-banyak sebab ostematrix shaklee ni selalu out of stock seluruh Malaysia! Wow! Tinggal satu klik saja lagi, dan ostematrix ni akan jadi milik mommy!





atau boleh hubungi saya terus di number berikut,


Image may contain: 1 person, eyeglasses


You may also like

1 comment:

  1. Sakit gigi masa hamil mmg tak boleh tahan..Dah kena masa ank sulong, gigi pecah sampai terpaksa cabut 2 batang..anak kedua sy cuba ostematrix ni, alhamdulillah gigi takde yang terkorban..paling best mmg tak sakit gigi langsung..

    Apa Nak Buat Bila Sembelit Teruk Lepas Bersalin??!

    ReplyDelete

Powered by Blogger.