Cara Cepat Menghilangkan Senggugut dan Sakit Kepala Tanpa Ubat Tahan Sakit


Orang perempuan ni sangat unik. Allah selalu uji dengan pelbagai kesakitan. Sakit masa datang bulan, sakit masa melahirkan, sakit masa berpantang, banyaklah. Pernah tak anda rasa senggugut teruk sehingga sakit kepala melampau masa datang haid? Kalau saya dulu, asyik ambik pain killer lah jawabnya. Tapi, tak baik tau untuk kesihatan jika kerap mengambil ubat tahan sakit ni. Terfikir jugak, ada tak cara cepat menghilangkan senggugut dan sakit kepala tan ubat tahan sakit ni.

Senggugut atau dalam bahasa perubatannya adalah dysmenorrhea

Apakah dysmenorrhea? 


Dysmenorrhea adalah istilah perubatan untuk kesakitan yang dialami semasa haid. Terdapat dua jenis dismenorea: "primer" dan "sekunder". 

 Dysmenorrhea primer adalah kekejangan biasa yang berulang (kembali) dan tidak disebabkan oleh penyakit lain. Sakit biasanya bermula 1 atau 2 hari sebelum, atau ketika pendarahan haid bermula, dan ianya dapat kita rasakan di perut bawah, belakang, atau paha. Kesakitan  boleh berlanjutan dari rasa ringan hingga semakin teruk, biasanya boleh menginjak  12 hingga 72 jam, dan boleh disertai dengan loya-dan-muntah, keletihan, dan juga cirit-birit. Kekejangan haid yang biasa biasanya akan kurang menyakitkan setelah wanita semakin lanjut usia dan mungkin berhenti sepenuhnya jika wanita itu sudah  mempunyai bayi. 


Dismenorea sekunder adalah kesakitan yang disebabkan oleh gangguan pada organ pembiakan wanita, seperti adanya endometriosis, adenomyosis, fibroid rahim, atau jangkitan. Kesakitan dari dismenore sekunder biasanya bermula lebih awal dalam kitaran haid dan berlangsung lebih lama daripada kekejangan haid yang biasa. Kesakitan tidak biasanya disertai dengan loya, muntah, keletihan, atau cirit-birit.

Terdapat juga  satu tahap dimana mereka yang mengalami senggugut ini akan pengsan disebabkan kesakitan yang melampau. Sekiranya wanita tersebut turut mengalami heavy menses, komplikasi anemia mungkin terjadi. 


Anda di peringkat yang mana?


Apakah penyebab  kekejangan(cramp) semasa datang haid ? 


Kekejangan haid disebabkan oleh kontraksi (pengecutan) dalam rahim (iaitu otot) oleh bahan kimia yang disebut prostaglandin. Semasa haid, rahim berkontraksi dengan lebih kuat. Sekiranya kontrak rahim terlalu kuat, ia boleh menekan ke atas saluran darah berdekatan, mengganggu bekalan oksigen ke tisu otot rahim. Kesakitan berlaku apabila bahagian otot secara ringkas kehilangan bekalan oksigennya.

Sakit kepala atau migrain semasa datang haid adalah disebabkan pengeluaran hormon yang tidak stabil semasa datang haid. Jom tonton video ini dulu,


Masalah Senggugut Teruk Nak Patah Pinggang! Mak Aih, Nasib Dah OK from iReach HD on Vimeo.


TESTIMONI

No automatic alt text available.No automatic alt text available.No automatic alt text available.
No automatic alt text available.Image result for ostematrix dan sakit kepala

Image result for ostematrix dan sakit kepala

Image may contain: 1 person, smiling, text


Senggugut juga boleh memberikan kesan kepada masalah kesuburan. Jom, dapatkan vivix dan ostematrix anda sekarang!Image may contain: 1 person, eyeglasses

Labels: , , , , ,