Tips Turunkan Darah Tinggi Agar Pembuluh Darah Di Otak Tidak PecahDarah Tinggi atau lebih dikenali dalam bahasa mediknya adalah Hypertension merupakan suatu penyakit yang boleh kita kategorikan sebagai pembunuh senyap pada zaman ini. Blood pressure bermaksud daya yang dikenakan ke atas dinding arteri salur darah ketika pengaliran darah melaluinya. Jika seseorang mengalami darah tinggi,  saluran dinding arteri mereka mengalami tekanan yang tinggi yang secara berulang kali. Time nilah baru dapat didiagnos sebagai darah tinggi yang kronik.


Sekiranya tekanan darah tinggi yang tidak dirawat atau tidak terkawal, ianya  dapat menyebabkan banyak masalah kesihatan. Keadaan ini termasuklah kegagalan jantung, kehilangan penglihatan, stroke, dan penyakit buah pinggang.Bahkan dalam keadaan yang teruk, pesakit akan pengsan dengan tiba-tiba disebabkan pembuluh darah di otak telah pecah (aneurysm). Darah tinggi yang melampau akan menjurus berlakunya stroke. Jika bernasib baik, nyawa pesakit akan mampu diselamatkan namun dalam banyak keadaan, ramai yang meninggal dunia. Salah seoranya adalah sepupu saya.
Tekanan darah biasanya kita boleh kategorikan kepada 5 jenis  kategori: 


1. Hypotension (tekanan darah rendah)
Systolic mmHg 90 atau kurang, atau 

Diastolik mmHg 60 atau kurang
2. Normal 

Systolic mmHg 90-119, dan 
Diastolik mmHg 60-79 

3. Prehypertension 

Systolic mmHg 120-139, atau 
Diastolik mmHg 80-89 

4. Tahap 1 Hipertensi

Systolic mmHg 140-159, atau 
Diastolik mmHg 90-99 

5. Tahap 2 Hipertensi 

Systolic mmHg lebih daripada 160, 

atau Diastolik mmHg lebih daripada 100


Anda di peringkat yang mana?

Image result for darah tinggi


Symptom Tekanan Darah Tinggi

Selalunya symptom akan dialami oleh pesakit sekiranya tekanan darah sudah menjangkau 180/110 mmHg. Antara symptom awal pesakit ini adalah:

1. Sakit kepala yang kerap. Bahkan ianya dialami selama beberapa hari.

2. Mual atau nausea. Ketidakselesaan di perut dan sering ada rasa ingin muntah.

3. Muntah. Kadangkala cuma muntah angin.

4. Pening. Kepala terasa berpusing-pusing dan kehilangan kestabilan serta vertigo.

5. Penglihatan menjadi kabur atau double vision(penglihatan berganda)

6. Epistaxis( Hidung berdarah)

7. Palpitation. Rasa nyeri di bahagian dada akibat ritma jantung yang tidak sekata.

8. Dyspnea atau sesak nafas.

Komplikasi Tekanan Darah Tinggi

Komplikasi tekanan darah tinggi bergantung kepada kekerapan berlakunya darah tinggi dan barapa lama tempoh pesakit mendapat rawatan sesegera yang mungkin sejurus selepas dia mengalami symptom awal darah tinggi. Antara penyakit yang boleh terjadi disebabkan darah tinggi adalah:

Stroke - Aliran darah ke otak akan terjejas disebabkan salur darah mengalami penyumbatan atau salur darah di otak telah pecah. Perkara ini akan menyebabkan otak kita mengalami kekurangan bekalan oksigen dan akhirnya mengakibatkan kematian otak.


Serangan Jantung - Otot jantung akan terjejas disebabkan kekurangan bekalan oksigen menyebabkan ianya tidak mampu mengepam darah seperti sedia kala.

Kegagalan Jantung - Otot jantung akan dipaksa untuk mengepam darah ke seluruh tubuh dalam kapasiti tekanan yang sangat tinggi. Ianya disebabkan penyumbatan arteri jantung dan akhirnya akan menyebabkan sistem kardiovaskular akan terhenti.

Darah Beku - Sesetengah darah yang cair akan bertukar menjadi pepejal(thrombus) dan melekat di dinding salur darah. Ianya kan mengganggu pengaliran yang normal darah. Jika tidak dirawat segera, ianya akan memberikan komplikasi yang teruk.

Masalah Penglihatan - Tekanan darah tinggi yang melampau turut sama mengganggu pengaliran darah ke bahagian mata menyebabkan pesakit yang ada darah tinggi mengalami masalah penglihatan seperti kabur contohnya. Dalam keadaan yang kronik, pesakit boleh buta!

Masalah kognitif dan memori - Ianya juga turut menjejaskan keupayaan pesakit untuk mengingat sesuatu perkara. Dia akan menjadi cepat pelupa.

✔ Masalah Buah Pinggang - Tekanan darah tinggi sering merosakkan saluran arteri kecil di bahagian buah pinggang, Ianya akan menjejaskan sistem yang sedia ada.


                 Jom, kita tonton video ini terlebih dahuluUbat Darah Tinggi? Apa Laki Ni Buat Untuk Turunkan Tekanan Darah from iReach HD on Vimeo.

Tips Turunkan Darah Tinggi

1. Kerap Bersenam

Image result for senaman

Bersenam selama 30- 60 minit 5 hari seminggu akan mengurangkan tekanan darah sebanyak 4-9 mmHg. Pastikan anda merujuk kepada doktor yang bertauliah terlebih dahulu sebelum melakukan sebarang aktiviti senaman. Pastika ianya sesuai dengan anda. Senaman yang dilakukan dengan kerap mampu mencegah kita dari mendapat darah tinggi.

2. Kurangkan atau jangan ambil minuman beralkohol

Image result for minuman alkohol


Pengambilan minuman beralkohol mampu meningkatkan tekanan darah tinggi anda.

3. Makan makanan berkhasiat


Image result for healthy food

Makanan seperti fast food sememangnya enak di tekak. Namun, kesannya akan dibawa hingga ke usia tua. Elakkan pengambilan makanan yang tidak sihat seperti air berkarbonat dan makanan yang mengandungi pelbagai perisa tambahan.

4. Kurangkan pengambilan garam (sodium) dalam makanan.


Laporan yang diterbitkan pada bulan Mac 2009 oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), Amerika Syarikat, mencadangkan bahawa 7 dalam setiap 10 orang dewasa Amerika harus mengehadkan pengambilan natrium mereka kepada 1,500 mg sehari (kira-kira 2/3 satu sudu teh garam) . Laporan itu menganggarkan bahawa 145 juta rakyat Amerika - 70% daripada penduduk dewasa - mempunyai salah satu daripada tiga faktor risiko hipertensi.


5. Turunkan berat badan

Pesakit obesiti sememangnya lagi berisiko untuk mendapat tekanan darah tinggi. Nak tak nak, kita kena dapatkan berat badan yang ideal sesuai dengan ketinggian. [ klik di sini ]


6. Kawal pengambilan kopi


Para penyelidik, dari Henry Ford Hospital percaya  bahawa tahap kafein dan taurine dalam minuman pemberi tenaga boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah dan kadar denyutan jantung. Kebanyakan penyelidik bersetuju bahawa : Pengambilan kafein yang berlebihan tidak baik untuk mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi. Oleh itu, adalah bijak untuk memerhatikan pengambilan kafein anda. Ingat bahawa kafein hadir di kebanyakan kopi, teh, soda (minuman berkarbonat), coklat, dan beberapa makanan dan minuman lain.7. Teknik relaxationImage result for teknik relaxation
Harvard Women's Health Watch melaporkan bahawa dalam satu kajian, tai chi meningkatkan kapasiti senaman, menurunkan tekanan darah, dan memperbaiki tahap kolesterol, trigliserida, insulin, dan protein C-reaktif pada orang yang berisiko tinggi untuk penyakit jantung.

8. Tidur yang berkualiti

Pastikan waktu tidur kita dijaga. Tidur yang berkualiti adalah  tidak kurang dari 7 jam sehari dan tidak lebih dari 8 jam sehari. Kajian menunjukkan, pesakit yang tidur kurang dari tempoh ini lebih berisiko mendapat tekanan darah tinggi.


9. Pengambilan suppelemen yang selamat, berkesan dan semulajadi.

Banyak sangat kajian yang menunjukkan, resveratrol mampu menurunkan paras tekanan darah tinggi. 
Vivix ternyata supplemen yang kaya dengan Resveratrol. Ianya dikuatkan lagi denagn 10 kali ganda kuasa Polifenol untuk boostkan kesan Resveratrol. Resvetarol di samping mampu membantu menurunkan tekanan darah, ianya mampu memperbaiki sel seperti sel kanser, paras gula, menurunkan bacaan creatinine dalam darah dan sebagainya.

Selain Vivix, omega guard mampu membantu memecahkan lemak supaya lelemak tidak melekat di dinding salur darah,

Image result for omega guard

Phytocol- ST juga mampu mencegah penyerapan kolesterol dan menuurnkan LDL 

Image result for PHYTO SOL SHAKLEE


Testimoni Set Darah Tinggi


Image result for testimoni shaklee darah tinggi

Image result for testimoni shaklee darah tinggi
Image result for testimoni shaklee darah tinggi

Berminat untuk mendapatkan Set Turunkan Tekanan Darah Tinggi?

Hubungi Saya Segera untuk mengetahui lebih lanjut akan artikel ini dan tentang supplemen set turunkan darah tinggi ini.Labels: , , , , , ,