Punca Tiub Fallopian Mengembang (Hydrosalpinx) dan Risiko Kepada Kemandulan

Hydrosalpinx adalah suatu keadaan dimana tiub fallopian tersumbat dan mengembang di kalangan wanita yang tidak boleh hamil. Tube ini tersumbat dan mengembang kerana diisi oleh cecair atau serosa.


Punca Berlakunya Tiub Fallopian Mengembang (Hydrosalpinx)

Antara penyebab berlakunya Hydrosalpinx adalah:

✔   Jangkitan pada pelvic yang terdahulu, contohnya seperti chlamydia dan gonorrhea yang disebabkan oleh bakteria.
✔   Prior pelvic surgery
✔   adhesion colic
✔   endometriosis
✔   tumor


Hysterosalpingography(HSG) adalah satu prosedur yang dijalankan di bawah kawalan mesin fluroscopy bagi melihat struktur  uterus dan tube fallopian wanita.Image result for hsg yang normAL
GAMBAR 2

Gambar 2 di atas menunjukkan struktur pembiakan wanita yang normal dan dilihat menerusi prosedur HSG under mesin Fluroskopi. Tube fallopian yang normal kelihatan halus dan kecil. Namun, bagi wanita yang menghidap Hydrosalphinx, tube fallopian mereka kelihatan mengembang seperti gambar pertama di atas.

APAKAH KAITAN DI ANTARA INFERTILITY DAN HYDROSALPINX?

Kita sedia maklum, semasa fasa ovulasi, telur akan dilepaskan dari ovari. Sperma akan berenang ke arah telur kita melalui uterus dan tube. Sekiranya, tube fallopian mengembang, keberangkalian untuk sperma u-turn ke arah uterus adalah tinggi. Sebab itulah, persenyawaan sukar berlaku.

Tube fallopian yang normal akan kelihatan sempit. Sperma akan mudah untuk mencapai ovum disebabkan jalan yang dilaluinya adalah sehala. Berbeza dengan mereka yang ada hydrosalpinx, sperma akan u-turn back.Bagaimana Hydrosalpinx boleh dikesan?

Sekiranya usia pernikahan anda dan suami sudah menjangkau 2 tahun dan masih belum memiliki cahaya mata. Nasihat saya, silalah berjumpa dengan doktor pakar sakit puan bagi mendapatkan khidmat nasihat. Melakukan prosedur HSG adalah pilihan masing-masing bagi mengesan sebarang abnormality pada sistem pembiakan wanita. 

Anda juga boleh berikhtiar dengan supplemen seperti shaklee yang  semulajadi mampu membantu permasalahan anda.

Vivix.

Image result for vivix
Vivix kaya dengan Resveratrol. Bahkan kesannya lebih 10 kali ganda dari resveratrol. Ianya diuji secara klinikal. Ianya bersifat anti radang, anti inflamasi. Ianya mampu memperbaiki hingga ke peringkat sel. Sel yang rosak akan diperbaiki dan memberi laluan kepada pertumbuhan sel yang baru. Sistem dalaman terjejas disebabkan berlakunya kerosakan pada sel.

Related image


Untuk memperbaiki sistem, sel perlu diperbaiki terlebih dahulu. Rawat punca, barulah seluruh sistem akan mampu diperbaiki. Sekiranya adan ingin mengetahui dengan lebih lanjut tentang penyakit Hydrosalpinx, bolehlah menghubungi saya di 0198583575, inshaAllah saya akan mencuba memberikan konsultasi yang terbaik untuk anda.

Berminat untuk mendapatkan Vivix?Jom! tinggal 1 klik sahaja lagi.


atau anda boleh menghubungi saya terus;
Labels: , , , , , , ,