Ingatkan Sakit Perut Biasa, Rupanya Kanser | Burkitt Lymphoma


Burkitt Lymphoma | Anda tentu pernah membaca dan mendengar kisah sedih tentang seorang artis terkenal kita iaitu Linda Rafar. Sayu hati membaca  tentang kisah anaknya yang menghidap Burkitt Lymphoma. Symptom awalnya di mana hanya mengadu sakit perut. Namun sebaliknya, setelah melakukan investigation lebih lanjut, rupa-rupanya adalah Burkitt Lymphoma, yang akhirnya meragut nyawa insan kesayangannya. Al-Fatihah.


Burkitt Lymphoma adalah sejenis non-Hodgkin Lymphoma di mana bermula di sel imun yang kita kenali sebagai sel-B. Sel-B adalah Limfosit yang memainkan peranan dalam sistem imunisasi kita.

Burkitt Lymphoma adalah sejenis tumor yang dikatakan merebak paling cepat dalam badan manusia. Ianya berkaitan dengan kelemahan sistem imun badan dan kerap menyebabkan kematian(fatal) sekiranya tidak dirawat dengan awal. Walaubagaimanapun, intensif chemoteraphy yang dilakukan mampu memberikan long term survival lebih daripada setengah penghidap penyakit ini.

Penyakit yang agak jarang berlaku ini telah ditemui oleh seorang pakar bedah Britis yang bernama Denis Burkitt pada tahun 1956 dalam kalangan kanak-kanak Afrika. Penyakit ini juga sering berlaku pada kanak-kanak yang juga menghidap malaria, Epstein-Barr, virus yang menyebabkan infectious mononucleosis.

Malaria menjadi satu mekanisme kepada penyakit ini disebabkan ianya mampu melemahkan sistem imun akibat dari Epstein-Barr dan seterusnya mengakibatkan sel-B telah dijangkiti dan bertukar menjadi sel kanser.

Symptom Burkitt Lymphoma

Symptom awal bergantung kepada jenis penyakit. Ada yang bermula di kawasan tulang muka(facial bones), sistem penghadaman, ovari, payudara dan ada juga yang merebak kepada sistem saraf tengah sehingga menyebabkan kerosakan pada saraf,  lemah dan lumpuh.

Symptom lain adalah:

✅Hilang selera makan
✅Turun berat badan
✅Fatigue
✅Berpeluh di waktu malam
✅Demam yang sukar dipastikan


Bagaimana mengesan penyakit ini?

Penyakit ini boleh dikesan melalui beberapa cara seperti melakukan pemeriksaan:

1. CT Scan
2. Chest X-ray
3. PET atau gallium scan
4. Bone marrow biopsy
5. Test spinal fluid
6. Ujian darah bagi memastikan fungsi ginjal dan hati
7. Melakukam ujian HIV

Rawatan Penyakit Burkitt Lymphoma

Disebabkan penyakit ini mampu merebak hingga ke otak dan spinal fluid, ubat akan disuntik melalui CSF(cerebrospinal fluid), rawatan ini dikenal sebagai intrathecal chemoteraphy.

Antara contoh ubat yang digunakan adalah:

-cyclophosphamide
-cytarabine
-doxorubicin
-etoposide
-methotrexate
-vincristine

Rawatan Lain Burkitt Lymphoma

Antara rawatan lain penyakit ini adalah dengan melakukan intensive chemoteraphy:

-Rituximab( antibodi monoclonol yang sticks to protein on cancer sel dan akan stimulate sistem imun untuk bunuh sel kanser)

-Autologous stem sell(pemindahan stem sel)

-Radiation therapy

-Steroid theraphy

ADAKAH CARA LAIN LAGI UNTUK MEMBANTU PESAKIT BURKITT LYMPHOMA?

Ada.

Ikhtiar dengan Resveratrol.

Banyak sangat kajian yang menunjukkan Resveratrol mampu mencegah sel yang telah dijangkiti.#Artikel 1


#Artikel 2


#Artikel 3TESTIMONI VIVIX DAN KANSER
#1


#2#3#4
Nak tahu lebih lanjut tentang Burkitt Lymphoma? atau anda ingin bertanya tentang Resveratrol?

Hubungi saya segera


Labels: , , , , , , , , ,