6 Tips Banyakkan Susu Ibu I Biar Pekat, Anak Kenyang!

/
0 Comments
Image result for menyusu

6 Tips Banyakkan Susu Ibu - Susu ibu adalah susu terbaik yang ada di dunia untuk si manja anda. Kandungan kolostrum di awal 7 hari selepas kelahiran membekalkan antibodi yang sangat baik untuk baby anda bagi melawan sebarang jangkitan. Ianya kelihatan berwarna kekuningan.

Selalu kita melihat di Unit Rawatan Khas Neonate, doktor pakar akan menggalakkan pemberian susu ibu bagi membantu tumbesaran baby yang pramatang terutamanya.

Proses penyusuan baby adalah suatu keadaan yang tidak dapat diungkap dengan kata-kata bagi seorang ibu. Kepuasannya sangat indah semasa bonding time dengan baby kita.

Apabila pengeluaran air susu jatuh merundum, cepat-cepatlah cari jalan penyelesaian segera demi si manja yang tersayang.


Di sini saya senaraikan beberapa tips yang boleh membantu para ibu untuk menambah susu badan.


1. Bertenang dan Jangan Panik


Image result for zikir dan solat terapi jiwa

Perkara pertama yang perlu kita ambil segera adalah bertenang! Kajian telah dilakukan dimana tekanan mampu mengurangkan penghasilan air susu ibu. Apatah lagi sekiranya seorang ibu tersebut bekerja. Tekanan di tempat kerja mampu menganggu proses penghasilan air susu ibu.

Cuba bayangkan perkara yang indah saat anda mengepam susu. Lihat gambar anak di dalam smartfone andapun sangat baik. Ianya akan stimulate otak kita untuk lebih relaks. Tinggalkan perkara yang boleh meng swings kan mood anda!

Fikirkan tentang saat-saat anda melihat wajah baby anda selepas kelahiran. Mendengar musik yang menenangkan. Pasangkan alunan ayat Al-Quran atau zikir yang menenangkan. Perlahan-lahan ikutinya. Pasti teruja melihat air susu melimpah ruah!


2. Mesti Berfikir Secara Positive

Image result for berfikir positive

Kita adalah apa yang kita fikirkan. Otak kita terletak di atas kepala kita. Jadi, siapa yang mampu mengawalnya? Kita! Adakah orang lain boleh mengawal sesuatu yang bukan berada di atas kepala mereka?Tidak!
Jadi, kawal minda dan fikir secara positive!
Jangan pernah down saat melihat air susu sedikit. Fikirkan tentang penyusuan susu ibu kepada anak adalah suruhan Allah swt di dalam Al-Quran. Pengiktirafan begini seharusnya menaikkan semangat kita. Raja segala manusia yang mengiktiraf susu ibu. Senyum dan cerialah mommy! Berkorban demi anak, pahalanya mencurah-mencurah sehingga ke negeri abadi. Percayalah.


3. Study tentang 'supply and demand'



Untuk membantu ibu-ibu yang fully breastfeeding selama 2 tahun, kita perlu belajar ilmu supply dan demand. Ilmu apa pulak neh? hehe. Kita kena tahu, lebih banyak air susu dikeluarkan, lebih banyak susu akan terhasil. Sekiranya payudara kita betul-betul kosong, signal akan dihantar ke otak untuk merembeskan hormon bagi menggalakkan pengeluaran susu ibu. Semakin kerap mengepam, semakin banyak susu ibu akan terhasil.

Ibu-ibu perlu memastikan payudara sentiasa kosong supaya air susu semakin banyak dihasilkan.

Waktu menyusukan baby anda adalah waktu yang sangat indah. Bonding time beginilah yang mampu mengeratkan hubungan. Baby rasa selamat dalam dekapan ibunya. Bayangkan kita friends sejak dari dalam rahim lagi. Baby hanya mengenal degupan jantung yang paling dekat dengannya setiap hari iaitu degupan jantung ibunya. Nafas dan suara ibunya. Baby dapat merasai emosi ibunya. Bila dah lahir, ibulah orang pertama yang dia rasa paling selamat melindunginya. SubhanAllah!

4. Perah susu menggunakan Pam yang sesuai



Image result for pam susu


Sebagai ibu yang bekerja, nak tak nak kita perlu perah susu juga masa waktu bekerja. Supaya stok susu baby kita sentiasa ada. Jadual pengepaman susu perlu dilakukan jika ingin menyimpan stok yang banyak.

Masih breast feeding walaupun bekerja? Tidak mustahil. Jom tonton video ini dulu.


Cara Tambah Susu Badan Supaya Tak PANIK Anak Menangis Kelaparan from iReach HD on Vimeo.


5. Minum air masak dengan banyak

Image result for minum air putih

Pastikan kita minum air masak dengan banyak. Sekurang-kurangnya 3L sehari. Jadikan ianya sebagai teman rapat. Air adalah agen yang baik untuk pengeluaran air susu.

Disamping itu, ianya mampu melncarkan pengaliran sistem dalam badan kita kerana komposisi badan kita terdiri daripda 80% adalah air.

6. Pengambilan supplemen sebagai milkbooster


Milkbooster mampu membantu ibu menghasilkan susu ibu yang pekat dan banyak. Ianya juga membantu kelancaran proses pengeluaran air susu ibu. Penjagaan makanan yang sihat juga sangatlah dititikberatkan.

Ramai yang memberikan feedback positive dimana pengambilan supplemen mampu membantu penghasilan susu ibu yang banyak dan pekat. Nak pilih supplemen, kenalah pilih yang semulajadi ye macam shaklee.


Double pam tak sampai 10 minit menggunakan set menyusu shaklee.





Jom Baca Testimoni Mereka Ini Juga!


#1



Image result for milkbooster shaklee




#2

Image result for milkbooster shaklee



#3

Image result for milkbooster shaklee


Adakah anda ingin menghasilkan air susu yang pekat dan banyak seperti saya dan yang lain? 
Jom!

Contact saya segera. Saya juga seorang ibu yang masih menyusukan baby saya yang dah berusia 11 bulan lebih sekarang.


Puan Zarina Ismawi
ID 1244624
Pengedar Shaklee Malaysia
Tel/Whatsap : 0198583575



You may also like

No comments:

Powered by Blogger.