Sabun basuh untuk kulit sensitif pilihan anda!


Saya pernah melihat tangan seorang rakan sekerja di tempat lama saya habis mengelupas akibat sensitif terhadap sabun basuh. Kondisinya persis seperti di dalam gambar di bawah. Dah berkali-kali dia berjumpa doktor, hasilnya tetap sama. Setiap masa mengaru kerana tidak tahan menanggung kegatalan!
Tahukah anda, bahawa poduk detergen mahupun sabun basuh yang ada di pasaran mengandungi bahan kimia toksik yang tinggi dan membahayakan kesihatan kita. Kimia bertoksik ini memberikan kesan buruk kepada kesihatan kita dari aspek kerengsaan kulit, rasa sakit tekak dan sehingga tahap karsinogen (agen-agen pencetus kanser!)

Perkara ini tidak boleh dipandang remeh!


Wangi, bersih dan putih belum tentu semulajadi dan selamat.Jom kita teliti 7 Bahan Kimia Bertoksik Berbahaya Dalam Sabun Basuh yang ada di pasaran.1) Pewangi (Fragrance)


Ini adalah salah satu masalah utama. Para pengeluar menggabungkan beberapa bahan kimia untuk menghasilkan wangian supaya kita akan percaya pakaian kita bersih. Ini kerana persepsi kita bau yang wangi itu bersih.


Mereka tidak perlu menyenaraikan bahan kimia pada label atas nama perlindungan perdagangan. Seperti yang kita lihat tadi, beberapa bahan kimia boleh menjadi sangat toksik.
2) Agen Pencuci (surfaktan)


Agen pencuci ini dimasukkan sekali dalam ramuan untuk membantu membersih dengan lebih baik. Ini termasuklah bahan kimia seperti
Quaternium-15 (dikenali kerana membebaskan formaldehid iaitu karsinogen)
Dietanolamina (dikaitkan dengan kulit dan kerengsaan mata dan mungkin masalah hati)
Nonylphenol ethoxylate atau NPE (toksik kepada saraf, merengsa kulit, potensi gangguan hormon, toksik kepada hidupan akuatik)
Linear Sulfonat alkil benzena atau LAS (merengsa kulit dan mata dan toksik kepada hidupan akuatik; benzena sendiri adalah karsinogen)
Sulingan petroleum (dikaitkan dengan kanser dan kerosakan paru-paru)
3. Penstabil (Stabilizer)


Bahan kimia ini membantu menstabilkan formula, supaya ia tahan lebih lama dari tarikh luput . Contohnya termasuk oksida Polialkalina atau etilena oksida, yang dikaitkan dengan mata dan kerengsaan paru-paru, dan juga dermatitis.
4. Peluntur


Peluntur boleh digunakan secara berasingan atau boleh dimasukkan dalam bahan pencuci itu sendiri. Ia diketahui kerana merengsakan kulit, mata, dan paru-paru.


Apabila ia bercampur dengan air sisa basuhan, ia boleh membentuk sebatian organik toksik yang telah boleh mendatangkan masalah pernafasan, hati dan kerosakan buah pinggang.
5. 1,4-Dioxane


Ini adalah bahan kimia yang diguna dalam pembuatan detergen. Dalam ujian bebas, Women’s Voices for the Earth mendapati 89 bahagian per juta (ppm) dalam Tide Free & Gentle dan 63 ppm dalam Tide regular.


Organisasi ini telah berjaya membantu meningkatkan kesedaran dan Proctor & Gamble juga bersetuju untuk merangka semula untuk mengurangkan tahap ke bawah 25 ppm.
6. Pencerah (brightener)


Biasa kita lihat di televisyen, iklan sabun cuci yang berkuasaa “mencerahkan” ini. Slogan seperti “Lebih putih! Lebih berwarna! Lebih cerah!” biasa dimainkan berulang-ulang kali.


Pernahkan kita terfikir apakah bahan mencerahkan pakaian kita ini? Bahan kimia apa sebenarnya yang kekal pada pakaian untuk menyerap cahaya UV dan membantu pakaian “kembali” cerah.


Sebenarnya ia mengandungi bahan kimia seperti
Naphthotriazolystilbenes (dikaitkan dengan kesan perkembangan dan pembiakan)
Benzoxazolyl
Disulfonate diaminostilbene dan banyak lagi.


Sekiranya bahan bertoksik ini kekal dipakaian kita, sudah tentulah ia mungkin bersentuhan dengan kulit.
7. Fosfat & EDTA


Pengeluar menggunakan bahan ini untuk membuat bahan pencuci yang lebih berkesan dalam air yang mempunyai kandungan mineral yang tinggi dari biasa (hard water) dan untuk membantu mencegah kotoran daripada terlekap kembali pada pakaian apabila telah dicuci.

Bahan kimia ini telah lama dikaitkan dengan pencemaran alam sekitar. Terutamanya pencemaran sungai dan saliran air. Fosfat menyuburkan pertumbuhan alga yang merosakkan ekosistem. Banyak pengeluar yang sudah tidak menggunakan fosfat tetapi sering menggunakan etilena diamine asid tetraacetic (EDTA) sebagai bahan pengganti. EDTA juga telah didapati sebagai toksik dalam kajian haiwan.

Menyeramkan, betul tak...?


Bertukarlah kepada produk yang selamat dan semulajadi dengan:

Jom tengok Residue Test Get Clean Test Fresh Laundry dengan jenama lain ni.
Jom!

Buat pilihan bijak untuk diri anda dan keluarga! Anda juga mampu menyelamatkan bumi kita.


Jadi, tunggu apa lagi? Order sekarang, hanya satu klik sahaja lagi.

atau anda boleh menghubungi saya di :

Labels: , , , , ,