Tips Luka Bersalin Caesar Cepat Sembuh Untuk Mama

Image result for bersalin caesar

Tips Luka Bersalin Caesar Cepat Sembuh Untuk Mama- Tanyalah pada semua wanita, jika diberi pilihan, ingin bersalin secara caeser atau normal..? Tentu ramai yang nak sangat bersalin normal. Termasuk sayalah tu kan. ahaks!

Saya langsung tidak terfikir untuk bersalin baby pertama saya dengan kaedah caeser. Mind set saya mengatakan saya nak sangat bersalin normal. Namun, takdir sebaliknya. saya masih ingat tanggal 17 Oktober 2106. Pukul 1100pm saya mengadu sakit perut kat suami. Perut rasa kejang sangat. Mengeras. Contraction berulang. Tiga kali setiap 10 minit. Tak mampu nak menahan sakit sangat suami cepat-cepat bawak saya ke hospital. Sampai wad bersalin, check bukaan masih 1cm. Tapi sakitnya, ya Allah rasa nak mati!

Image result for induced baby


Saya ditahan di ward. Setiap satu jam ada nurse yang akan check bukaan vagina saya. Masih 3cm. Saya berjalan-jalan di dalam wad dalam usaha nak cepatkan bukaan. Petang 18 haribulan tu doktor suggest saya untuk diinduced. Mak seakan berkeras tak nak saya ambik induced. Suami pulak menyerahkan keputusan di tangan saya. Saya bersetuju untuk menjalani kaedah induce sebab tak mampu nak menahan kesakitan akibat contraction. Induced adalah satu proses dimana kemasukan ubat untuk memudahkan proses bukaan servix.

Namun begitu, bukaan masih 5cm setelah diinduced. Saya di masukkan ke dewan bersalin. Air ketuban turut dipecahkan. Jantung baby saya dimonitor menggunakan mesin ultrasound. Tiba-tiba!

" Nurse, siapkan pesakit ni cepat! Jantung babynya semakin lemah! Cepat! Kita perlu lakukan mergency caesaer ke atasnya!" 

Jerit seorang doktor cina perempuan yang incharge saya.

Dalam keadaan yang mamai, saya mengusap lembut perut saya. Tandangan semua saya lakukan sendiri  dengan bantuan doktor tanpa pengetahuan suami saya sebab semuanya berlaku dalam keadaan yang cemas. saya cuma mendengar bunyi tapak kaki berlari sana sini. Tiba waktu saya disorong ke Bilik Pembedahan, kemudian mereka menyuntik di belakang saya dengan ubat bius. Saya hanya sedar setelah mendengar bunyi tangisan baby, itupun saya masih belum sedar sepenuhnya.  Masih mamai akinat kesan ubat bius. 

Alhamdulillah, 19 Oktober 2016, jam 0403am pagi lahirnya Mujahid saya dan suami,


Bersalin caeser bukan mudah. Bergerak payah sangat. Tambahan lagi setelah keluar hospital saya perlu mengambil 20 suntikan heparin selama 10 hari. Bayangkan dalam keadaan kita yang masih sakit dengan luka caeser, kena ulang alik ke klinik untuk mendapatkan suntikan pagi dan malam. Mak eh, menangis tua akak tau!

Stress tu jangan cakap. Keja asyik nak menangis sahaja. Anak pula menangis nak susu. awal-awal ni, breast masih belum keluar susu banyak. Nak angkat baby dan pangku payah sangat. Sebab tu untuk mak-mak yang berpantang secara caeser saya suggest sangat untuk ambik supplemen masa berpantang. 


VIVIX
VITAMIN C, 
OSTEAMTRIX 
DAN 
B COMPLEX


Image may contain: 2 people

Vivix ni best sangat sebab mampu repair hingga ke peringkat sel kita. Kandungan Resveratrol yang tinggi dalamnya mampu cepatkan penyembuhan luka bersalin. Bukannya selapis sahaja kita dibelah, ni berlapis-lapis. seram!


Vitamin C ni perlu jugak sebab nak tingkatkan sistem imun kita. Sistem imun lemah masa pantang senang snagat nak dapat pelbagai penyakit. Ex guru sekolah menengah saya mengalami koma selepas caeser. Nauzubillah!






Image result for b complex shaklee

B complexpun perlu sangat nak ambik. Kita perlukan tenaga nak berjaga malam susukan baby. Ianya berfungsi sebagai anti-stress. Elak meroyan kata orang tua. Bersalin caeser ni bukannya boleh diurut seperti orang normal kan, berbengkungpun tak dapat untuk awal-awal. 

Image result for b complex untuk stress

Last sekali kena ambik OSTEMATRIX. Sebabnya..? Ambik oste ni tak ada sembelit dan bangun pagi esonya badan rasa cergas sangat walaupun tak cukup tidur. Tak bersalin kena sembelitpun rasa nak pengsan, ni pulok time berpantang caeser. adoina.

Image result for ostematrix kebaikan



No automatic alt text available.


Alhamdulillah. Baby saya sekarang dah 9 bulan lebih. Aktif dan masih breast feeding. Mommy-mommy yang bersalin caeser kena kuat mental dan fizikal. Bukan sedikit pahala tu nak keluarkan manusia dari perut. Ada jugalah terfikir nak mati je(nauzubillah) sebab sakit sangat. huhu Yelahkan, kita ni manusia lemah sangat, kena sakit lepas pantang, mak eh, menangis tualah jugak kite. 

Ha!

Ni baby saya Umar Farouq bin Mustapha Noor.

Image may contain: 1 person


Jom! 
Dapatkan supplemen berpantang anda sekarang juga.
Tinggal satu klik sahaja lagi.


atau anda boleh menghubungi saya untuk mendapatkan konsultasi yang anda perlukan.









No comments:

Powered by Blogger.