Cara Merawat Chicken Pox Dewasa Tanpa Meninggalkan Kesan Parut Di Wajah

/
1 Comments

Bangun tidur, badan rasa nak demam, kepala pening, seluruh badan terasa gatal. Tengok cermin. Arggghhhhh! Apa benda bintik merah tumbuh kat muka ni..??? Stress kan jika terkena cacar air atau chicken pox  ni bila usia dah dewasa. 


Chicken Pox atau demam campak(varicella)  dikategorikan sebagai bintik merah gatal yang tumbuh di seluruh tubuh. Ianya disebabkan oleh Varicella-zoster virus(VZV). Kebanyakan kes disebabkan berjangkit dengan orang yang ada chicken pox.

Virus ini mampu berjangkit melalui air liur, batuk, bersin serta sentuhan terus kepada cecair yang keluar dari bintik tersebut. Tanda awal sebelum terkena jangkitan adalah demam, hilang selera makan dan kepala pening. Wanita mengandung yang terkena chicken pox sangat berisiko untuk melahirkan bayi yang mempunyai saiz kepala kecil, kurang daya intelektual,masalah penglihatan serta masalah tumbesaran.

Cara Merawat Chicken Pox  Dengan Cepat

Seperti kebanyakan jangkitan yang lain, tiada ubat khusus untuk merawat chicken pox. Selalunya doktor hanya akan memberi ubat demam seperti panadol serta losyen calamine untuk disapu pada badan. Amalkan pemakanan yang sihat serta tinggi zink mampu meningkatkan sistem imun tubuh.

Jom Tonton Video Ini Untuk Mengetahui Cara Terbaik Pensyarah Senior Dr Zamri Rosli Untuk Merawat Chicken Pox Tanpa Meninggalkan Kesan Parut Di Wajah Beliau:




Kisah En Zamri bersama Set Chicken Pox Shaklee:


Set Vitamin Chicken Pox

Assalamualaikum, nama saya Zamri Rosli. Saya merupakan seorang Pensyarah di sebuah universiti tempatan di Bintulu, Sarawak. Saya nak berkongsi pengalaman saya menggunakan produk Shaklee ketika dijangkiti virus chicken pox pada tahun lepas (2015)
Pada 12 Oktober 2015 merupakan hari pertama saya dijangkiti virus chicken pox. Selepas 3 hari virus mula mengganas dan menjadi amat serius. Bayangkan seluruh badan dan muka saya mengelembung kesan virus cacar diusia 43 tahun pula tu. Doktor juga telah mengatakan bahawa cacar pada usia saya ini memang akan menjadi sangat teruk berbanding kesan cacar pada usia kanak-kanak.
Doktor bagi saya antibiotik yang paling power untuk saya makan bagi membunuh virus dan bagi mengekang ianya dari mengganas. Chicken pox ni kalau kena di usia dewasa memang boleh mencapai tahap yang paling teruk ya.
Ketika saya perasan saya dah dijangkiti oleh chicken pox, isteri saya mula memberi vitamin Shaklee untuk saya makan. Seingat saya, dia berikan saya satu sachet Nutriferon dan sebiji Garlic Complex. Katanya untuk tingkatkan antibodi saya. Saya tak pikir panjang saya ikut jer cakap dia, sebab saya nak sembuh cepat.Setiap hari “dipaksa” makan dan banyak minum air ok.
Selepas hampir 2 minggu saya menahan kesakitan seluruh anggota badan dan muka akibat kesan cacar yang pecah, akhirnya atas saranan isteri, setiap hari makan Nutriferon dan Garlic Complex juga ubat dari doctor, saya telah sembuh. Kesan cacar tu pula cepat kering. Alhamdulillah masalah kepedihan semakin berkurangan dan waktu malam tu boleh tidur lena.
Satu lagi masalah kalau cacar ni bukan saja badan dan muka, tapi sampai ke tekak pedih tak terkira..nak makan pun tak selera. Tiga hari tak lalu makan ok, bertahan dengan air yang diberi oleh isteri sahaja.
Oleh kerana saya kurang selera makan masa tu, isteri saya menyarankan untuk mengambil ESP sebagai penambah tenaga walaupun saya agak kurang percaya kesan ESP ni. Magiknya ESP ni boleh buat saya rasa kenyang dan lebih bertenaga la pulak. Sebelum ni saya tak pernah sentuh pun ESP ni, tengok jer isteri saya duk kocok-kocok dan minum.
Sedar tak sedar setelah hampir seminggu selepas gelembung-gelembung bisa pecah, konsisten dengan mengambil ESP, Zinc Complex dan juga vitamin C secara megadose, kesan cacar pada muka dan badan saya telah mengering dengan kadar yang cepat. Happynya rasa masa tu tak tahu nak cakap. Saya masuk kerja minggu ketiga selepas kena cacar, berkurung dalam pejabat je, tak nak jumpa orang, malu.
Pada minggu ke empat ada gak kawan-kawan yang tanya.. “uihhh cepat kering cacar you boss” apa produk you guna? Saya senyum je malas nak cerita..
Untuk mempercepatkan proses pemulihan kesan parut pada wajah, isteri saya juga telah menyarankan saya untuk mengambil ESP, VITA C dan VITA E Complex. Saya kata kat isteri.. mahal tu belanja nak cantikkan kulit muka.. tapi isteri saya kata cuba je dulu untung-untung lagi cepat pulih kesan parut cacar ni. Dia tak bagi saya ambil krim-krim untuk tepek kat muka, katanya kalau nak parut hilang terus, baik rawat secara dari dalaman, ada juga kawan-kawan yang cadangkan pakai krim itu krim ini, tapi saya tak ambil, hanya sapu Bio Oil sahaja dan makan vitamin Shaklee.
So saya ikut je saranan isteri untuk mengambil ESP, VITA C dan VITA E secara megadose, walaupun agak kurang yakin pada mulanya, pada usia saya ni mana mungkin kulit boleh pulih semula. Ahhh mustahilah fikir saya.. tapi dah sebab isteri yang suruh makan.. ambik je la..
Tapi berkat kesabaran isteri saya tu dalam masa duk makan dan tak makan ESP, VITA C & VITA E tu dalam masa sebulan je, saya nampak perubahan pada parut di badan saya semakin pudar dan hampir pulih sepenuhnya.. so ada la dalam hati saya kata (kalau ku tahu cepat kesan ambik ESP, VITA C & VITA E ni baik aku ambik tanpa miss satu hari pun.. hehe).
Alhamdulillah.. berkat kesabaran dan kepercayaan terhadap vitamin-vitamin ni semua, akhirnya parut chicken pox yang penuh di muka dan seluruh badan saya makin pulih sepenuhnya.. Terima Kasih SHAKLEE kerana mengembalikan keyakinan hidupku.’


Syukur kan? Walaupun kesakitan yang dialami amat berat, Alhamdulillah En. Zamri sembuh dan semua parut juga sudah hilang.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Set Chicken Pox Shaklee, Jom hubungi saya di 0198583575.


You may also like

1 comment:

Powered by Blogger.