4 Tips Mencegah Buasir Ketika Hamil Supaya Tak Sakit LagiBuasir ketika hamil memang sengsara. Nak membuang tersangatlah menyakitkan. Kadang kala ianya menimbulkan stress di kalangan wanita yang mengandung. Tambahan lagi sekiranya ia berlanjutan sehingga waktu berpantang. Mak eh! Menangis tak berlagu di dalam bilik mandi seorang diri. Tapi, Apa sebenarnya buasir tu..?


APA ITU BUASIR?

Buasir atau hemorrhoids terjadi apabila salur darah di kawasan rectal telah bengkak. Ianya boleh membesar dari saiz kacang peas sehinggalah ke saiz anggur. Ianya terasa gatal dan menimbulkan ketidakselesaan. Kadangkala ianya boleh menyebabkan pendarahan pada rectal.Image result for buasir ketika hamil

KENAPA IBU HAMIL SERING MENGALAMI BUASIR..?

Perkembangan janin dalam uterus, sembelit dan peningkatan paras hormon progesterone menyumbang kepada berlakunya buasir. Ianya sama kesnya seperti varicose vein di kalangan wanita mengandung.

Saiz rahim yang semakin membesar akan menekan vena pelvis, bahagian bawah vena cava serta vena besar di bahagian kanan yang menerima darah dari anggota bawah badan menyebabkan   proses kitaran darah ke bahagian bawah badan menjadi lambat. Tekanan salur darah vein akan meningkat serta menyebabkan  vena di bawah uterus akan mengembang dan  bengkak.

Sembelit akan menyebabkan buasir apabila kita terpaksa meneran kuat untuk mengeluarkan najis dari dubur. Tinja yang keras akan menekan vena di sekitar rectal.

Semasa mengandung, hormon progesterone akan merelakskan dinding salur darah vena kita, namun kadangkala ianya akan menyebabkan sembelit apabila melambatkan proses pergerakan usus. 


BAGAIMANAKAH CARANYA UNTUK SAYA MENCEGAH DARI BUASIR..?

1. Elakkan diri dari sembelit. Ambil makanan yang kaya serat dan fiber seperti buah, sayuran, whole grains, kekacang. Minum air secukupnya sehari, 8 gelas sehari.

2. Jangan menunda sekiranya anda ingin membuang air besar.

3.Jangan duduk terlalu lama di dalam toilet sekiranya tiada keperluan kerana ianya hanya akan memberikan tekanan di kawasan rectal anda.

4. Jangan duduk atau berdiri lama dalam satu-satu masa. Pastikan anda menukar pola aktiviti anda.

JOM TONTON VIDEO INI UNTUK MENGETAHUI CARA DOKTOR INI MERAWAT BUASIR KETIKA HAMILSaya sedia membantu anda menghadapi masalah buasir ini dengan vitamin shaklee seperti yang dikongsi oleh doktor dalam video di atas.  

Cegah sebelum parah!

Elakkan pembedahan dilakukan untuk membuang isi yang terkeluar dari dubur anda. Mengapa memilih yang menyakitkan, sedangkan anda boleh mencegah ianya awal..?Image result for buasir ketika hamilImage result for buasir ketika hamil


Dapatkan set buasir sekarang juga dengan pembelian online di sini: Set Kehamilan shaklee sebenarnya mampu memenuhi nutrisi ibu hamil sehinggalah ke waktu berpantang dan penyusuan, termasuklah mencegah buasir dari terjadi. Sekiranya terdapat segala pertanyaan dan perlukan konsultasi yang terbaik untuk masalah anda, saya sedia membantu.


Image result for set hamil shaklee
Hubungi saya segera dengan klik butang di bawah:>>>>Mesti Klik..!!! Penjimatan sehingga 15-20% dengan mendaftar sebagai member shaklee sekarang juga..!!


Disclaimer:* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
Labels: , , , , ,